20 любопитни факта за Ехнатон

Ехнатон е един от най-влиятелните и противоречиви фараони на древен Египет. Той е един от най-важните религиозни новатори в света. Фараон от 18-та династия, той е баща на Тутанкамон и съпруг на кралица Нефертити.
1. Ехнатон е фараон на осемнадесетата династия на Египет и е управлявал в продължение на 17 години.
2. Ехнатон е бил известен като "велик еретик".
3. В началото на царуването си той е бил известен като Аменхотеп IV, но в последствие сменя името си на Ехнатон, за да подчертае своята близка връзка с новото върховно божество Атон, на когото служи.
4. Ехнатон е бил женен за кралица Нефертити, една от най-известните от всички древни египетски жени.
5. Нефертити е била една от най-влиятелните каралици. Картини показват нейното пряко участие в провеждането на религиозни церемонии заедно с Ехнатон, като равнопоставен, което противоречи на едноличната власт на фараона, възприемана до този момент.
6. Официално, мумията на Нефертити не е намерена до ден днешен. Археологът Юни Флетчър твърди обаче, че тя е открила зле-осакатената мумия на Нефертити в страничната камера на гробницата на Аменхотеп II в Долината на царете. Повечето учени не са убедени, в това нейно "окритие".
7. Ехнатон издига в култ Нефертити, придавайки й божествен статус. Учените предполагат, че тя може да е била само на 12, когато се жени за Ехнатон.
8. Нефертити обаче внезапно изчезва. На нейно място в релефните изображения е изобразен видимо млад мъж. Предполага се, че това е Сменхкара. В превод името означава „силна е душата на Ра”. Сменхкара (Сменхкаре) е египетски фараон от XVIII династия, приемник на Ехнатон и предшественик на Тутанхамон. Той е възможен полубрат и сърегент на Ехнатон. Сменхкара управлява сам кратко време. Предполага се, че е участвал в ранните опити да се възстанови традиционната религия след опита на Ехнатон да промени религиозната доктрина на Египет.. Вероятно е погребан в Гробница 55 (KV 55) в Долината на царете. Заедно с Ехнатон са изобразявани в нежни сцени (за онова време означава седнали един до друг). През XIV година от управлението на фараона, Сменхкара носи титлата, запазена до този момент за Нефертити, Нефер-Неферу-Атон или с други думи „обичаният от Атон”. Не е ясно дали всъщност въпросният млад любовник не е самата Нефертити, но облечена в мъжки дрехи. Според някои източници след смъртта на Ехнатон, Нефертити приема името Сменхкаре и управлява еднолично като фараон, след което предава властта на деветгодишния Тутанхамон.
9. По време на своето управление, Ехнатон слага край на традиционният египетски политеизъм и въвежда монотеизма - култа към бог Атон.
10. Ехнатон твърди: "Има само един бог, баща ми. Мога да се обръщам към него през деня и през нощта. "

1-20akhenaton20and20nefretiti20574x449
Ехнатон и Нефертити, над тях Бог Атон (Слънчев диск)

11. Ехнатон вероятно е първият монотеист в цялата история.
12. Според египетската митология той слязъл от боговете, които са пристигнали на Земята по време на Tep Zepi.
13. Дори и днес хората все още вярват, че този фараон в действителност е дошъл от "звездите".
14. Когато станал Фараон, Ехнатон заповядал иконографиите на всички предишни богове да бъдат отстранени.
15. Според писанията за Ехнатон и стихотворения, които са написани за него по-късно, той е бил посетен от звездни хора, които са слезли от небето, тези същества казали на Ехнатон, какво той трябва да направи и от какво се нуждае, за да владее своите хора.
16. Ехнатон твърди, че е пряк потомък на Бог Атон и се счита за божествен - че сам е Бог, но не само това, че той самият ще бъде Бог, а цялата нация трябва му се покланя като на самият единствен Бог - Атон.
17. Ехнатон наредил изграждането на нова столица, която той нарича Амарна, която той посвещава на Слънцето.
18. Ехнатон инициира промени в изкуството и културата, а една от най-съществените промени е как самия той ще бъде публично изобразяван, а именно, не като силен "недосегаем" фараон, а какъвто в действителност е бил: "слаб", с удължен череп, дълга шия, хлътнали очи, дебели бедра, дълги пръсти, назад-обърнати коленни стави, шкембе и гръд, присъща за жена.
19. След неговото царуване град Амарна е изоставен и храмове на слънцето са били унищожени, статуите на Ехнатон са били умишлено обезобразени.
20. През 1907 г., самото тяло на Ехнатон е било открито в Долината на царете на Египет от британския археолог Едуард Аертон.

Автор: Orion

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: ancient-code.com