Антарктика: Снимки на НАСА разкриват следи от древно човешко поселище

Наскоро посредством дистанционно наблюдение чрез фотография, мисията "Леден Мост" на НАСА в Антарктида доведе до очарователно откритие, когато фотографски образи разкриха това, което някои експерти смятат, че може да бъде наличието на възможно древно поселище на човека, което лежи под впечатляващите 2.3 км лед.
Любопитното откритие е направено по време на тестови изпитания на въздухоплавателни средства, на напредналия топографски лазер "Altimeter System (ATLAS) LIDAR" - технология на НАСА настроена да се стартира на сателита Elevation Satellite-2 (ICESat-2), който има за цел да следи промените в полярните ледове.
"Има много малко място за грешки, когато става въпрос за отделни фотони удрящи по индивидуални оптични влакна, затова бяхме толкова изненадани, когато забелязахме тези анормални функции на образността на лидар", обяснява Nathan Borowitz - учен на проекта "Леден Мост" и изследовател на морски лед към НАСА.
"Към момента ние само гадаем за това, какви са тези структури, но стартирането на ICESat-2 през 2017 г. може да доведе до други големи открития и по-добро разбиране на геоморфологичните характеристики на Антарктика", добавя той.

Nathan Borrowitz - учен на НАСА
Nathan Borrowitz - учен на НАСА

Освен учения на НАСА Nathan Borrowitz, който твърди, че инфрачервените образи определено са интересни, други експерти твърдят, че са ясно доказателство за древен човешки инженеринг.

Човешко селище погребано под 2.3км. от лед

Ashoka Tripathi - археолог
Ashoka Tripathi - археолог

Водещият археолог, Ashoka Tripathi, на Катедрата по археология в университета в Калкута вярва, че изображенията показват ясно доказателство за древно селище на човека под ледената покривка.

"Това са ясни очертания на някакъв вид структура, изработена от човека, наподобяваща пирамидална структура. Образците ясно показват, че това не е нещо, което да очакваме от естествени геоморфоложки образувания, които се срещат в природата. Тук ясно имаме следи от човешко инженерство. Единственият проблем е, че тези снимки са били взети в Антарктида под 2 км от лед! Това очевидно е озадачаващата част, ние нямаме никакво обяснение за това в момента ", признава той.

"Тези снимки просто отразяват една малка част от общата земна маса на Антарктика. Има вероятно много други подобни места, които са покрити с лед. Те просто ни показват колко лесно е да се подценяват размера и мащаба на древните селища.", казва д-р Tripathi.

Останки от една изгубена цивилизация

piri-reis
Картата "Пири Рейс"

Историкът и картограф в университета в Кеймбридж, Кристофър Адам, вярва, че може да има разционално обяснение.

"Една от най-загадъчните карти в историята е, тази на турския адмирал Пири Рейс през 1513г., която успешно картографира крайбрежието на Антарктида преди повече от 500 години. Най-завладяващото за тази карта е, че тя показва крайбрежието на Антарктида без какъвто и да е лед. Как е възможно това, когато изображения на субглациалното крайбрежие на Антарктида, са наблюдавани за първи път, след развитието на приземния проникващ радар през 1958 г.? Възможно ли е Антарктида не винаги да е била покрита под такъв леден лист? Това може да е доказателство, че това е една възможност!", признава той.

"Незначителна смяна на полюсите или леко изместване на оста на въртене на Земята в исторически времена е вероятно единственото рационално обяснение, което ми идва на ум, но ние определено се нуждаем от повече изследвания, преди да сме направили каквото и да е заключение."

ICESat-2 (Ice, Cloud, и land Elevation Satellite 2), част от системата на НАСА за наблюдение на Земята, е планирана сателитна мисия за измерване на масата на листа надморска лед, височината на морски лед надводен борд, както и за топография на Земята и растителните характеристики и се очаква да стартира през май 2017.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Източник: worldnewsdailyreport.com