Aрабската „Атлантида на пясъците“

В литературата на древните цивилизации често се споменават митични градове, които сега са изгубени за човечеството, като най-известният от тях е изгубеният град на Атлантида. В по-умален мащаб Арабия има своя собствена легенда за изгубена цивилизация, т. нар. „Атлантида на пясъците“ - изгубен град, или район, за които се говори в Корана, станал известен като „Ирам на колоните“.

В Корана се казва, че Ирам е украсен с високи сгради и е населен от група хора, известни като Ад. Тъй като те се отвърнали от Аллах и водели нечестив живот, пророк Худ бил изпратен да ги призове да се върнат към поклонение и подчинение пред Аллах. Хората от Ирам реагирали враждебно и не взели под внимание думите на Худ. В резултат на това Ад биват наказани и пясъчна буря била изпратена срещу града им, бушуваща последователно в продължение на седем нощи и осем дни. В крайна сметка Ирам изчезнал под пясъците, сякаш никога не е съществувал. От една страна, историята на Ирам може да се приема само като приказка за морала, използвана с цел да се проповядва, че хората трябва да се подчиняват на Аллах и да не се държат арогантно. От друга страна, може да има някаква истина в тази история...

В началото на 90-те години екип, ръководен от Никълъс Клап, археолог-любител и режисьор, обяви, че са открили изгубения град Убар, който е идентифициран като Ирам на стълбовете. Това е постигнато чрез помощта на спътници за дистанционно сондиране на НАСА, проникващ в земята радар, данни от програмата Landsat и изображения, направени от совалката Чалънджър. Тези ресурси позволили на екипа да идентифицира и възстанови старите маршрути за търговия с камили и точките, в които те се сближават. Една от тези точки на сближаване е добре познат кладенец с вода в Шиср, в провинция Дофар - Оман. Когато извършили разкопки на мястото, била разкрита голяма осмоъгълна крепост с високи стени и високи кули. За съжаление, голяма част от крепостта била разрушена и потънала в карстова дупка.

И така, град Убар идентичен ли е с Ирам на стълбовете, както е споменато в Корана? Може и да е така. И все пак, друго тълкуване предполага, че Убар не е мистичен град, а по-скоро е „Оманум Емпориум“, както е отбелязано на картата на Арабия, съставена от Клавдий Птолемей през II век сл . Н. Е. В края на краищата, старите камилски следи показват, че някаква търговия, най-вероятно с тамян, е осъществявана в Убар. В древността Арабия е била добре известна с производството на тамян, ценен и важен природен ресурс, използван за религиозни церемонии. Следователно не е изненадващо, че градовете биха процъфтели по маршрутите на керваните.

Въпреки че остава неясно дали Ирам на стълбовете действително е съществувал и дали Убар и Ирам не са едно и също, но може би е възможно историята на Ирам да е била вдъхновена от град Убар. Търговци и пътници, минаващи покрай руините на Убар, може би са били озадачени какво се е случило с този величествен град. С течение на времето ще бъде разказвана историята за расата от хора, опълчили се срещу Аллах, които били наказани заради нечестивите си житейски пътища. В резултат на тази история, митът се е превърнал в познатата приказка на хората от Арабия. И все пак е възможно Убар да не е легендарният град, за който Корана разказва, а действителният Ирам на стълбовете, където и да се намира сега, остава скрит под пясъците на Арабия, и все още чака да бъде намерен.

Топ Фейсбук обсег

Превод: Sonic - Николай Ненков
Инфо: ancient-origins