Археолози намериха в Атина черна магия и проклятия в гроб на 2400 години

По време на разкопи, археолозите често намират интересни материални останки от вярванията на древните и част от тях са и т.нар. плочки с проклятия (curse tablets), наричани на латински defixiones, а на гръцки κατάδεσμοι. Основно, това са тънки оловни пластини, в различни размери, с големина на визитна картичка, както и такива с големина на карта за игра. Върху тях със дребни надписи са изписани клетви и проклятия, призовавания към боговете от подземното царство, да сторят зло на враговете на този, който ги пише. Някои от тези плочки са били навити, сгънати или дори пронизани с пирони. Срещат се и плочки, намирани заедно с малки антропоморфни фигури, които също понякога са били пробити с пирони.

curse-tablet-tavern-keeper-1
Пет оловни таблетки, които съдържат проклятия насочени към семейство кръчмари живели приблизително преди 2400 години, са били открити в гроба на млада жена в Атина.

След извършването на ритуала, плочките са поставяни някъде под земята: заравяни са в гробове или гробници, хвърляни са в кладенци или езера, скривани в подземни светилища или заковавани върху стените на храмовете и домовете.

Важно е да отбележим, че не всички плочки съдържат конкретно име, но е установено, че особено в Римския период такива плочки са били изработвани предварително – с оставено празно място за име, което клиентите сами да изпишат.
Пет оловни таблетки, които съдържат проклятия насочени към семейство кръчмари живели приблизително преди 2400 години, са били открити в гроба на млада жена в Атина. Четири от таблетките са били гравирани с проклятия, които се позовават на имената на подземните богове, с молба, проклятията да достигнат съдбите на четири различни семейства, собственици на таверни в Атина.

0
Всичките пет таблетки са били пробити с по един пирон, сгънати на две и заровени в гроба на младата жена.

Петата таблетка е намерена празна и вероятно върху нея са извършвани черни магически ритуали, чрез заклинания, изречени на глас. Всичките пет таблетки са били пробити с по един пирон, сгънати на две и заровени в гроба на младата жена. Гробът предоставя на таблетките с проклятията, "път към подземните богове", които веднъж научили за желанието на магьосника - създател на таблетките, придобиват невиждана сила и започват да преследват жертвите на черната магия.

curse-tablet-tavern-keeper-2
Плочката със заклинания, които са насочени към семейството, собственици на таверна в Атина, преди 2400 години

Едно от проклятията е било насочено към собственици на таверна с имена Деметриос и Панагора. За да насочи към тях проклятието, мага е изписал следните заклинания: "Разпрострете вашата омраза върху Панагора и Деметриос и тяхната таверна, към тяхното имущество и цялата им собственост! Аз ще обвържа моите врагове Деметриос и Панагора, в кръв и пепел, с всички мъртви..."
"Аз ще те вържа с толкова стегнато въже, Димитри, толкова силно, колкото е възможно, за да не може езика ти, дума вярна да изрече, до сетния ти дъх да не спрат да ти треперят ръцете..."
С поразяването на езика и ръцете на Деметриос, проклятието разкрива, нерадостната съдба на неговата таверна. Той не просто няма да може да бъде общителен, но таверната му ще западне, превръщайки се в дупка на хазарт и други неприятни дейности, в класическа Атина, отпреди 2400 години.

От плочките с проклятия можем да научим много за вярванията, свързани с хтоничните божества, които са призовавани в такива случаи – Хадес, Хеката, Персефона, Хермес. Разбира се, не всички текстове съдържат обръщение към боговете – понякога те съдържат само името на „жертвата”, а понякога текстовете им търсят посредничеството на мъртвите, като се предполага, че обръщението е към този, в чийто гроб се заравя самата плочка.

11 How To Curse Your Enemies 666Тъй като Атина е един от най-силно проучваните градове от този период, именно там са открити и особено голямо количество подобни плочки с проклятия. Интересно в случая е, че голяма част от тях се отнасят за съдебни процеси. Сред плочките има текстове, които в съвремието бихме определили като „любовна магия”, или такива против крадци, спортни или търговски съперници.
Самите надписи варират от съвсем радикалното желание да се унищожи някой напълно „Унищожи еди-кой-си и цялото му домочадие напълно…” до това да се случи нещо конкретно на заклевания човек „Завържи езика и мислите на еди-кой-си, който ще свидетелства срещу мен в понеделник…” Що се отнася до тези с любовна насоченост някои вариации звучат по следния начин „Завържи Елена така, че тя да няма успех когато флиртува или прави любов с Деметри.”
Разбира се, над плочките с проклятия са били наричани допълнително и словесни заклинателни формули, които да осигурят ефективността им, като това се е правило както от професионалисти, занимаващи се изцяло с тази дейност, така и от самите „поръчители”.
Плочките с проклятия са един от интересните случаи, в които е запазен материалния носител на дадено заклинание и така ни дават сигурна информация за реалните практики, разпространени в древността, както и тяхната популярност сред хората.

Автор: Orion

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
livescience.com