„Асгардия“ – първата автономна държава в Космоса

Всяко човешко същество на Земята може да стане гражданин на Asgardia.
Днес е ваш ред да покажете на вашите деца и внуци, че сте способни да се възползвате от невъобразимото. Това е вашият шанс да станете част от едно вълнуващо ново наследство.

601-asgardia-space-future-timeline

Предстои създаването на първата космическа нация. Целта е да се постави начало на нова космическа ера. Шефът на Международния космически изследователски център във Виена и председател на Комитета за космическа наука в ЮНЕСКО - Игор Ашурбейли, ръководи инициативата в тясно сътрудничество с група учени, инженери, предприемачи и правни експерти.
Идеята предвижда Асгардия, (от името на град от Скандинавската митология - бел.ред), да бъде самостоятелна суверенна държава, в която гражданите ще могат да живеят, работят и да следват собствени правила и закони. Надеждите на Ашурбейли са Асгардия да получи припознаване от ООН като нация от научни изследователи, освободени от геополитическите ограничения. До този момент няма официално становище от най-голямата международна организация, дали плановете могат да се осъществят в действителност.

Плановете на основателите са присъединяване към ООН, както и изграждането на високотехнологичен щит в Космоса, който да предпазва човечеството на Земята от космически и естествени заплахи като космически отпадъци, както от човешката дейност в Космоса, така и от изригвания и сблъсък с астероид.

asgardiaaas
"Ще стартираме с малки крачки, които вероятно ще доведат до това хора да отидат там, да работят, да си имат собствени правила и закони… Това съоръжение ще се превърне в независима космическа нация."

Началната стъпка е да се изпрати собствен сателит и да се даде старт на усилията за получаване на разрешение за достъп до Космоса.
Проектът все още е в началната си фаза, но екипът зад него се надява публичността, която ще получи, да допринесе за привличането на таланти, които да сътрудничат в посока на това Асгардия да се превърне в действителност. Търсен талант може да се окаже всеки един, тъй като Асгардия има отворен достъп до гражданство за всеки човек на Земята.
Но, какво е да бъдеш част от космическата нация? Асгардците ще останат физически на Земята, но ще бъдат и част от новата космическа нация, като основателите се надяват скоро, тя да се присъедини към ООН. Ако пожелаят, гражданите ще могат да пътуват до страната си и в Космоса.

"До този момент, не сме виждали подобен национален опит, това ще бъде първият!", казва Рам Джаку, член на групата основатели на Асгарди пред Business Insider.

"Ще стартираме с малки крачки, които вероятно ще доведат до това хора да отидат там, да работят, да си имат собствени правила и закони… Това съоръжение ще се превърне в независима космическа нация."
Подробностите около осъществимостта на този дързък план, остават неясни. Няма яснота дали настоящите космически закони позволяват или не, държава да обяви автономия, суверенитет в космоса. Техническите подробности, логистиката и финансирането на проекта също са неизвестни, но идеята повдига важни въпроси за това как колонизацията на Космоса ще се случва в бъдеще.
Ако желаете да се регистрирате за гражданство на Асгардия, последвайте този ЛИНК.

Вечна ТОП публикация
Препоръчана от редактор
Топ Фейсбук обсег