Египетската богиня Бастет е погребана в Странджа?

6a24f6064f7fccd949b9a97c22fЛегендата, че египетската богиня Бастет е погребана в Странджа може да се използва за привличане на туристи, смята българският Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров. Той си призна, че не знае точно откъде е тази легенда и дали изобщо има такова нещо, но е на мнение, че около историческите и архитектурни паметници трябва да се създават митове, които да примамват чужденците да ги видят. Проф. Овчаров сподели също, че неговият баща - проф. Димитър Овчаров е бил изпращан на мястото на гробницата преди 40 години от тогавашното Министерство на културата, за да чака появяването на богинята.

nikolai_ovcharovСпоред професора е необходимо проучванията на Странджа да продължат. "Преди 25-27 години там бяха основните траколожки експедиции, разкриха се доста гробници от основателя на тракологията - проф. Александър Фол", каза археологът. Той добави и друг интересен факт - единствено в тази планина възрожденските църкви са съхранили тракийските вярвания. Това е насоката, по която, според Овчаров, може да се продължат проучванията в Странджа, замрели отдавна.

boginiabastРедица автори съвсем отговорно твърдят, че легендата за погребаната в митичната планина египетска богиня е истинска. Мястото, на което се твърди, че е погребана Бастет, през годините оставало извън интереса на археолозите. То всъщност представлявало скала, на която при взиране се виждали две извити линии. Според местни хора има и отвор, в който на определени дати се появява силуетът на египетската богиня-котка.

Във книгата на Кръстю Мутафчиев „HOMO SAPIENS за произхода на HOMO SAPIENS-история на прабългарите” се споменава, че четири военноплеменни народа придружават саркофага на Бастет. След погребението извършено в Странджа три от тях остават на Балканите, а четвъртия се заселва в околностите на самата гробница. Негова централна крепост е град Уругури /старото име на с. Българи/, а основно пристанище Урдовиза /територията на днешен Китен/, където и днес има останки, датирани от 300г.пр.Хр.

Българското племе заселило Странджа останало с една единствена цел - да охранява гробницата на принцесата-богиня. В послание, получено чрез контактьор, от "Пазителя" на гробницата и херона е предадена „схема на комплекса”. За това пише Владимир Василев - автор на книгата "Нишката на Ариадна". Както се вижда от плана, на него е изобразен Херона, а неговото предположение е, че точно там се намира и един от входовете на гробницата на Бастет. На скицата на комплекса се вижда Херона, а под него още един огледален херон, което може да е отражение намиращо се под земята, от което се разклоняват няколко коридора. Изображението намиращо се в средата, точно под съзвездието Цефей, се състои от три кръга, две ръце и стрелка. То е почти идентично с това на фронтона, като липсва само лицето в средата. Предположението е, че това е подсказка, указание уточняващо местонахождението на входа на комплекса или как се влиза в него.

bast_standing_xlarge_yt5312Схемата на "Пазителя"

Баст (наречена по-късно Бастет) е богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология. Също е въплъщавала животворната и лекуваща сила на слънцето. Вярвало се, че лекува болните и помага на реколтата да узрее. Изобразявана е като жена с глава на котка или лъвица, с кошница в ръце. Понякога е изобразявана просто като котка. Дъщеря на бога на слънцето Ра. Покровителка е на Бубастис – града, където е почитана. През гръко-римския период в Древен Египет е бил разпространен култ, в чийто център е стояла Бастет: жертването на мумифицирани котки. Жреците на богинята Бастет събирали котки и ги предлагали на населението за жертвоприношения.

Център на култа към Бастет бил град Бубастис, намиращ се на изток от делтата на река Нил. Там според Херодот се намира и един от най-хубавите храмове със статуя на богинята. Предполага се, че около 5000 години преди Христа там са се заселили т.нар. "протраки", които, след война с шумерите 1000 години по-късно, са се преместили в нашите земи. Тогава била пренесена и починалата принцесата-фараон.

indexСкалата до гробницата

Според свидетелства и документи през 1981 година иманяр от района на местността "Градище" в Странджа се сдобил с карта. Красимира Стоянова - племенница на Ванга разказва, че пророчицата проявила интерес към тази карта и споделила за каменен ковчег от черен гранит, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната за нас писменост. Донесен е приди хиляди години.

"Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света - две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него. Този саркофаг е скрит по нашите земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Вървели са с камили. Имало е роби, войници и висши началници. Една нощ при пълна тъмнина и при пълно мълчание ковчегът е бил спуснат надълбоко и зарит с огромно количество пръст, а хората, които са участвали в тази работа, до един са избити на мястото. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност", добавя Ванга.

Тя описва мястото, където трябва да отидат – близо до Малко Търново в седловината "Градище" в Странджа планина. Красимира Стоянова, с още четирима спътници, намира това място и го посещава на 4-ти и 5-ти май, както и казва Ванга. Там през нощта срещу 5-ти май, с появата на първия лунен лъч те имат мистично преживяване. На скалата пред тях се появява холографско изображение на две големи човешки фигури, които те определят като мъже. Единият е застанал прав, а другият, който й прилича на фараон, е седнал.

По-късно на същото място са открити няколко соларни кръга с неясен произход, формиращи триъгълник. На следващата сутрин изследователите се връщат на мястото и продължават разкопките. Попадат на своеобразен вход, напомнящ минна галерия. Находките, които откриват в тунела – сечива и два камъка от черен гранат – изпращат за лабораторен анализ. Учените смятат, че поради уникалната си форма камъните представляват интересни носители на информация. Другата необичайна находка, на която попадат, е дупка с формата на окръжност, разположена в близост до входа и запълнена с каменни късове. Странните указателни стрелки и знаци, открити върху скалите на самия връх, напомнят древна писменост.

bastet-mythology-picture-jpgЖезъла на Бастет

Според писателя Н.Фъртунов, Людмила Живкова, още по време на специализацията си в Оксфорд през 70-те години, се среща с висш представител на британското разузнаване МИ6. Той и съобщава, че с помощта на британските СДВ станции (станции за сканиране със свръхдълги вълни), в близост до седловината Градище в Странджа планина са открили кухина с удивително правилна кубична форма, което навежда на мисълта, че е от изкуствен произход.

В началото на април 1981 година под покровителството на Людмила Живкова е сформирана експедиция от петима души, между които ръководителят на служба "Културно наследство" Кръстю Мутафчиев и племенницата на Ванга - Красимира Стоянова. Скоро след това Людмила Живкова почива при странни обстоятелства и работата по разкопките е прекратена. Красимира Стоянова прави повторен опит да продължат с разкопките, но за съжаление - неуспешен. Скоро след това Кръстю Мутафчиев е осъден за злоупотреби и всичко приключва. След години двамата с Красимира Стоянова издават книги, но версиите им доста се различават. Според автора на "Хомо сапиенс за хомо сапиенс" по време на разкопките са открили находки с извънземен произход. Той лансира и идеята за гробницата на богинята Бастет на това място. Говори за ръкопис, наречен "Ребусът". Според Красимира Стаянова пък никога не е ставало въпрос за подобна гробница и за извънземни находки. Тя твърди, че са изкопали само една дупка и нищо повече. Казва, че истината за онова, което се намира скрито дълбоко под земята, ще излезе наяве тогава, когато му дойде времето. Когато хората са готови да приемат тази информация.

Сега вече почти всички участници в тази експедиция не са сред нас. Дали седловината Градище е свързана по някакъв начин с египетската богиня Бастет и дали и какво са открили участниците в злополучната експедиция, няма как да разберем. Тайнствената планина Странджа продължава да крие своите тайни.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: burgasnews.com