Белинташ – земя на мистерии

В периода октомври-ноември месец над Белинташ започват да се случват странни работи. Местните казват, че почти всяка нощ наблюдават неидентифицирани летящи обекти (НЛО). Дядо Даньо разказва даже, че е усещал много странни явления. Досущ като в острова от филма „Изгубени“ и тук се случвал паранормален магнетизъм. Светкавици проблясквали по платото при ясно време, сенки и енергийни същества се разхождали нощем. „Има и някакъв магнит. Не може да се обясни. Когато над София например вали, тук винаги е чисто и ясно. Но ако там удари гръм, и над Белинташ удря ток. Ако си наблизо, косата ти се наелектризира и започва да цвърчи все едно се решиш с пластмасов гребен“, разказват тукашни пенсионери.  На 1 май през 2008 година много от тях видели преминаването на два НЛО.

© Евгени Динев
© Евгени Динев

Белинташ е един от най-тайнствените и древни мегалитни комплекси в света. Каменното плато е разположено в северната част на Родопите. Според археолозите „сфинксът“, издигащ се на 1200 метра надморско равнище над село Врата, в миналото е бил главното тракийско светилище в тази част на Европа. Окултният комплекс е съперничил по известност на Делфийското прорицалише. Римският автор Светоний съобщава, че в Родопите жреците предрекли бляскавото бъдеще на римския император Октавиан Август. Съществуват убедителни аргументи, че по тези земи е идвал и Александър Велики.

Името Белинташ се превежда като бял камък, „камъка на войната“, заради свещената война, водена в миналото за контрол над магическото място. Друг възможен превод от тюркски е „камък на познанието“. В дълбока древност платото е било използвано от тракийските жреци като астрономическа обсерватория за връзка с други измерения и светове.
Дължината на скалната площадка е около 300 м. На нея са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои образуват карта на звездното небе.

© Евгени Динев
© Евгени Динев

Въпросите засега са много повече от отговорите, но археологическа находка засега показва, че в древното светилище със сигурност е „слизал“ бог Сабазий. Той е почитан от тракийското племе беси, което е обитавало някога тези земи. В подкрепа на тази теза е намерената в подножието на скалата сребърна оброчна плочка на божеството. Тя изобразява седналия на трон Сабазий на фона на пълзящи нагоре змии, олицетворяващи възходящото развитие на човека и вечния кръговрат на обновяващата се природа.

Мистериозен надпис от Белинташ, който все още не е разчетен, пък потвърждава тезата, че цивилизацията, живяла там, е имала писменост, по-ранна от гръцката.

© Евгени Динев
© Евгени Динев

Историческите извори показват, че на това космично място са били извършвани жертвоприношения и пророкувания. В огнените олтари жреците са изливали вино и по височината на пламъка са предсказвали бъдещето. Силно впечатление правят двете щерни за дъждовна вода, издълбани в твърдата скала, по неизвестни от съвременната наука технологии, които са служели за водните обреди преди 6-7 хиляди години.
Белинташ често е посещаван от екстрасенси, които есента идват тук, за да заредят свръхестествените си сили. Те казват, че светилището е един от енергийните центрове на нашата планета. Други стигат още по-далеч в твърденията си, че в дълбока древност Белинташ е бил площадка за кацане на космически летателни апарати, а изсечената в скалата „координатна мрежа“ е служила за ориентир на извънземните пилоти енелонавти. Режисьорът на филми по „Дискавъри“ Киоши Комошито казва: „Ако изобщо е осъществим контакт с Космоса, Белинташ е мястото, където ще стане това“.
Мит или истина, но една древна легенда разказва, че до Белинташ са стигали водите на Потопа, а на неговите „халки“ е бил привързан библейският Ноев ковчег. Местни иманяри вярват, че там има тонове злато.

Те разказват, че ако носите компас, ще видите как стрелките му на това място „полудяват“. Силните енергийни полета са факт.

За първи път през 1986 г. се забелязва небесна карта в знаците на платото. В щерните се виждат прибори за определяне на местонахождението на звездите. С годините тази теория набира много последователи. В доказателство на тезата са правени опити да се проследи местонахождението на небесните тела. В конфигурацията на скалните ямки астролози виждат отчетливо съзвездията Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион. Слънцето и Луната се отразяват точно в двата кладенеца в определени дати от годината.

В статията са използвани изображения с илюстративна цел,
на фотографа Евгени Динев ; © Евгени Динев - главно изображение, изображения в статията - © Евгени Динев: evgenidinev.com
Инфо: magicbul.net

(Visited 1 times, 1 visits today)