Цивилизацията на Маите – нерешената загадка от древността – част 1

Археологическите находки сочат, че първите маи са се появяват “внезапно” преди повече от хиляда и петстотин години на територията на днешния полуостров Юкатан в Мексико, в Гватемала и в области от Хондурас и Белиз – единствената англоговоряща държава в Централна Америка.

Mayte1На снимката: Една от каменните глави на маи, намерени до саркофага в Храма с надписите, в големия град Паленке.

Цивилизацията на маите, се отличавала от другите цивилизации и култури през същия период, с нещо много съществено – маите са разполагали с усъвършенствана техника и познания, а не разработватвали и не внедрявали като другите нововъведенията си в един продължителен процес.

Съществуват много теории, но още никой не е разгадал така наречената “загадка на маите”. Ето защо, тяхната цивилизация изглежда не само като загадка, а повече като “аномалия” от позицията на традиционните представи за историята и културата на древните цивилизации.

palenque-temple_24745_600x450
Photo credit: nationalgeographic.com by Kenneth Garrett
palenque-1150714_1280
Древни руини - Паленке / Photo credit: pixabay.com

Чарлс Галенкамп – изследователят на древната мистерия около маите обобщава въпросителните за тяхната цивилизация по следния начин:

“Никой не е обяснил задоволително къде и кога е възникнала тази цивилизация, нито как се е развивала в толкова враждебна за човешко местопребивание среда”.

На снимката горе: Един от най-красивите градове на маите – Паленке.

Чарлс Геленкамп разкрива колко малко знаем всъщност за древните си предци и отбелязва, че каквото и да е предизвикало “внезапното изоставяне на най-големите им градове през девети век – това е една от най-озадачаващите научни загадки, която продължава да тъне в предположения”.

Защо и как са най-често задаваните въпроси от учените за маите.

Защо и как една цивилизация, появила се внезапно преди повече от 1500 години, изобретява най-съвършения галактически часовник, познат до съвременната епоха?

Защо и как създават респектираща култура и знания, които включват астрономически и други открития, непонятни дори и за днешната наука, фантастични представи за Космоса и за изумителните галактически цикли? След това, защо тъй внезапно и някак си мистериозно изчезват, както и са дошли?

Защо календарът на маите, който съвпада с петте хиляди години на нашата регистрирана човешка история, приключва на точно определена дата – дата, която се пада във времето на нашия съвременен живот. Дата, която ние така спокойно приехме, въпреки, че не знаехме какво да очакваме след 21 декември 2012 г. ?

На снимката: Пирамидата на Маите в град Чичен Ица.

Mayan-calendarМаите са създали своя календар, за да отбележат важни дати не само за миналото, но и за бъдещето, като датите са гравирали върху камъни.
Те са имали големи познания, за да изчислят, че Календарът им трябва да включва цикли по 144 000 дни, а на 21 декември 2012 г. приключи 13-тия – последният, от Големия Космически Цикъл от 25 800 години.

Какви астрономически наблюдения, апаратура и научни познания са имали, за да изчислят преди повече от хилядолетие годината и дори денят, в който положението на Земята ще се изравни със Слънцето и центърът на нашата галактика – Млечният път – нещо което се случва веднъж на 25 800 години?

Podregdane-na-planetite.-jpgНашата съвременна наука не знае, а само предполага какво ще е значението на подреждането на планетите в една права линия. Гадаехме какво би се случило на 21.12. 2012 година, когато положението на Земята ще се изравни със слънцето и центъра на нашата галактика-Млечният път, както е на снимката по-горе.

Науката, за да отговори на всички въпроси свързани с древната цивилизация на маите, трябваше да надживее и прескочи бариерите и традиционните граници, които я разделят от историята, религията, духовността, фантастиката, дори и мистиката и всичко това да слее в едно ново познание и една-единствена нова мъдрост.

Ако стане това някой ден, може би ще започне да се случва нещо ново и добро.

Може би началото на това това Ново е започнало на 21 декември 2012 година.

Макар че специалистите изказват различни мнения по въпроса защо е изчезнала тази могъща цивилизация, те са поразително единодушни в признанието за чудото, което тя е оставила след себе си.

Всяко изследване или дискусия, посветена на маите, не пропуска да открои може би най-съвършеното от всичките им постижения: изключителния начин, по който маите отчитат космическите цикли и времето.

51uSEXXpFmL._UX250_
Michael D. Coe

Според Майкъл Коу – един от най-големите специалисти по въпросите на маите, начинът, по който те отчитали космическите цикли и времето е бил до толкова съвършен, че “не е пропуснат нито един ден в продължение на повече от 25 века”.

Наред с познатите ни слънчеви и лунни цикли, 5000-годишният календар на маите отразява и едно изключително рядко галактическо събитие, което се случва веднъж на 25 800 години – подреждането на нашата планета, Слънцето и галактическият център в една линия.

Д-р Хосе Аргуелес специалист по космологията на маите
Д-р Хосе Аргуелес специалист по космологията на маите

Д-р Хосе Аргуелес - специалист по космологията на маите смята, че първите години от новото хилядолетие са част от подцикъл, започнал през 1992 г.

Според него периодът се характеризира с появата на нематериалистични и хармониращи с околната среда технологии, допълващи тенденции в децентрализирането на едно ново информационно общество, в което преобладаващата част от хората извършват нематериален труд.

Американският учен Бенджамин Кук твърди, че Маите са се самоунищожили в момента на най-големия им разцвет.

В Сан Франциско на ежегодното "Международно Есенно Заседание На Американския Геофизически Съюз", Кук информира подробно за своята теория, до която е стигнал след компютърна симулация.

Бенджамин Кук също така твърди, че изсичането на горите, нещо, което се прави и в момента масово по света, е допринесло съществено за загиването на маите.

Predizvikana-sushaСнимката вляво показва в какво се е превърнала земята, която е била обезлесена от маите.

Регионът, в който процъфтявала цивилизацията на маите и без друго е бил сух откъм валежи. А след изсичането на горите, валежите намалели съществено.

Още през 2003 едно проучване документира възможността краят на маите да е бил причинен от сушата, въпреки че теориите за краха на цивилизацията са много, часто тях са: епидемии, бунтове, лошо управление дори преселване в друго измерение.

През 9-ти век в продължение на десетилетия не пада почти никакъв дъжд. Това доказват необичайно тънките годишни пръстени в стволовете на дърветата от онова време и седиментите (земни утайки) на морското дъно.

Кук разкрива още, че една от причините за възхода на маите, е станала същевременно и причина за загиването им – земеделието им е било в състояние да изхранва около 20 милиона души, но с цената на изсичането на все повече гори.

Така се задейства една фатална верижна реакция. Оголената земя е отразявала повече слънчева светлина, при което се е губела топлина. А в по-хладния въздух се е изпарявала по-малко вода, намаляло е образуването на дъждоносни облаци, дъждът е станал рядкост, а почвата е изсъхнала. По този начин маите сами са предизвикали своята гибел.

Но има и друга теория. Уникална находка на хиляда години, открили мексикански археолози от "Националния Институт По Антропология". На полуостров Юкатан учените разкопали 11 подземни каменни храма, 100 -метрова пътека и няколко пещери, в които открили следи, че са били обитавани от маите.

Според древните предания на маите такива пещери служели не само да приютяват хората от лошото време. Те били и портали към други измерения.

Днес част от подземното пространство, което изследват археолозите, е наводнено, но се смята, че съществува някакъв изход, който може да преведе човек в друго измерение.

Според мексиканските легенди, той се намирал в подземен град на маите.

В много от подземните помещения археолозите открили човешки кости, което ги навело на мисълта, че за да преминат през подземния портал в друг свят, маите са извършвали жертвоприношения.

Но според по-голямата част от учените, климатичната криза поразява тази цивилизация в момента на най-големия й разцвет. Две засушавания около 810 и 860 г. нанасят големи щети, а през 897 г. настъпва най-жестоката суша: в продължение на почти 30 години – по онова време често пъти това е продължителността на един човешки живот – падат много малко валежи.

Samoubiijstvoto-na-maiteМаите никога повече не успяват да се съвземат от страшните бедствия – сушата и безводието. И тяхната процъфтяваща култура загива, а джунглата поглъща градовете и несметните им богатства.

Това за сега се счита за най-вероятният край на цивилизацията на маите.

Продължение тук: Втора част>>

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: razuznavane.com