Древната крепост Пор-Бажин – една мистерия на 1300 години!

Той е един от най-загадъчните археологически обекти в Русия - древен комплекс разположен върху малък остров в центъра на отдалеченото езеро Тере-хол, в планините на Южен Сибир. На пръв поглед изглежда, това е древна крепост, която в периметъра си има високи стени, построени вероятно за да предпазят крепостта от врагове. Наричана Руския Шаолин, други казват, че всъщност тази крепост е северната порта към митичната Шамбала... Нека видим повече, за тази загадъчна крепост!

Крепостта „Пор-Бажин”

Крепостта „Пор-Бажин”, (в превод от тувински – "дом от глина" - бел.ред), е издигната в традициите на китайската архитектура на площ от 35 хектара върху плосък малък остров в средата на езерото Тере-хол. Изследователите я датират в VIII в. от н.е. Обектът е сензационен за науката поради проблема с интерпретацията му: уйгурска крепост, будистки манастир, резиденция на уйгурски каган – това са версиите, по които работят учените по интердисциплинарния метод на изследване.
Крепостта е изследвана за първи път през 1891г. от етнографа и археолога Д. Клеменц. През 1957-1963г. тувинска експедиция под ръководството на С. И. Ванщейн изследва няколко района от вътрешното пространство на крепостта. През лятото на 2007 г. започват отново разкопки, спонсорирани от Културната фондация „Крепост Пор-Бажын”, в които участват: Московския държавен институт „Ломоносов”, Руската академия на науките, Държавният музей за източно изкуство, Държавният исторически музей, Държавният институт за реставрация, Тувинският институт за хуманитарни изследвания, Санкт-Петербургският държавен институт, Университетът Брадфорт/Великобритания/, Университетите от Лозана и Берн и Нов български университет.

Защо крепостта е била построена? Как се е използвала? И защо е била изоставена? Това са въпросите, които са продължили да озадачават експертите, още от момента на неговото откриване.

Изграждането на Пор Бажин

Por-Bajin-reconstruction-seen-from-the-east
3D модел на крепостта

Смята се, че е построен през 757 AD, (След Христа (или съкр. форма сл. Хр.) и преди Христа (пр. Хр.) са термини, с които се означават годините съответно след или преди годината, приета за годината на раждането на Исус от Назарет. При повечето европейски езици това означение се прави като към годината се добави съответната абревиатурата AD (от латински: Anno Domini) или BC (на английски: Before Christ). Anno Domini, или по-точно Anno Domini Nostri Iesu Christi буквално означава, „в нашия Господ“ или „в (годината на) нашия Господ Исус Христос.“ При тази схема няма нулева година, така че 1 г. сл. Хр. следва непосредствено след 1 г. пр. Хр. В България по време на тоталитарния комунистически режим тези две форми на датиране на събитията са заменени съответно със „след новата ера“ и „преди новата ера“. - бел.ред. - wikipedia.org), древния Комплекс разполага с външни стени, които все още се издигат до 40 фута (12 метра) височина и вътрешни стени до 3-5 фута (1 - 1.5 метра), някои все още покрити с варова мазилка, боядисани с хоризонтални червени ивици. Когато откриват главната порта, археолозите установяват, че тя води към два вътрешни двора, свързани с друга врата. Стените ограждат площ от около седем декара, съдържащи останките на повече от 30 сгради, но с централна структура в две части, свързана със покрита пешеходна пътека, която някога е имала керемиден покрив и е била подкрепена от 36 дървени колони, поставени върху каменни основи. Лазерно картографиране на мястото, преди първите големи разкопки през 2007 г. помага на експертите да изградят 3D модел на крепостта, който подсказва, как вероятно е изглеждал той в миналото. Твърде малък брой артефакти са били възстановени от археологическите разкопки, което предполага, че ако крепостта е била постоянно обитавана, вероятно много по-голям брой елементи, щяха да бъдат намерени по време на разкопките. Също така, няма никакви доказателства за каквато и да е система за отопление, което би било причина за невъзможния престой там, при 2300 метра над морското равнище, и при зимни условия.

Основните находки включват глинени плочки на човешки нозе, бледи цветни рисунки, фрагменти от изгорялата дървесина, керемиди, железен нож, каменен потир, една сребърна обица, и железни строителни гвоздеи. Нито един от артефактите не предоставя окончателен отговор, защо е построена структурата, и как тя е била използвана. 

Произхода и целта на Пор-Бажин

Inside-the-complex-of-Por-Bajin
Във вътрешността на комплекса

От края на 19-ти век, Пор-Бажин е бил свързан с империят на Уйгурския Хаганат (744-840 г.), състояща се от номадски тюркски народи, обединени заедно заради общите сили на конните стрелци. Империята обхваща Монголия и южен Сибир, обаче, мястото на Пор-Бажин е все още далеч от населените места и търговските пътища. Защо са го изградили в такова отдалечено място? Може би това е било мястото на двореца или е мемориал за даден владетел? Уникалното разположение, по-богатата украса от тази на други уйгурски крепости от периода, е довело някои учени да предполагат, че крепостта може да е имала ритуална роля.
И все пак, крепостта има някои някои озадачаващи характеристики. Архитектурата отразява отличителен китайски стил, както е видно от използването на китайските строителни материали, като например някои видове керемиди, както и използването на китайски методи на строителство. Оформлението, с неговото аксиално планиране, доминираща централна сграда, и жилищни квартали е в съответствие със стилове, наблюдавани и при други будистки манастири. Но Пор-Бажин не показва никакви доказателства за религиозна практика.

Защо е бил изоставен?

One-of-the-tiles-found-at-Por-Bajin
Твърде малко артефакти, са открити в крепостта, по време на разкопките

Пор-Бажин е загадка, не само по отношение на неговото предназначение, но археологически доказателства показват, че е изоставен след твърде кратък период на употреба.
Не са открити доказателства, които предполагат, че комплекса е бил под атака от противникови сили. Политическите промени в региона могат да предложат едно такова възможно обяснение, въпреки че няма конкретни доказателства в подкрепа на тази теория. Според Дмитрий Субетто, от Катедрата по физическа география RGPU, структурата може да е била изоставена преди завършването й, поради липсата на познания на строителите, касаещи вечната замръзналост и способността за строене на сгради, върху такава площ.
За сега, Пор-Бажин остава една от най-големите мистерии на Русия.

Видео на руски:

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
mostreadnews.uk ; museum.nbu.bg