Древния гигант на о.Краби, Тайланд – репликата, която смая света

Открита на 15 ноември 2017 г. и официално оповестена на 2 ноември 2018 г., художествената реплика на древен гигант, борещ се с гигантска змия, шокира света. Мисията по пресъздаването на местната митология се ръководи от международен археологически екип съставен от археолог проф. Феликс Дюран от Франция, Ту Вей-Ченг и Чън Куан-Йи от Тайван и със изключителното съдействие на местния учен г-н Ниват, който също е участвал в действителните разкопки на проф. Дъглас Д. Андерсън провеели се преди повече от 30 години. Мнозина вярват, че това е истинско археологическо откритие, подпомогнати от фалшивите новини, изфабрикувани умело в разни сайтове. Въпросната реплика пресъздава борбата на преплитащите се тела на гигантско човекоподобно същество, и гигантска змия, за която митологията твърди, че е от представителите на влечугоподобните същества НАГА. Акцента пада на битката между тях, преди окончателната им смърт. Човекоподобното същество има зъби, докато главата на змията има счупен рог, разположен в центъра й. Змията захапва лявата ръка на гиганта, докато великанът хваща змията с дясната си ръка. Змията се е увила три пъти около тялото на гиганта, пресъздавайки изключителна гледка. Археологическите "останки" както на съществото, така и на змията са доста прецизни реплики, и създадени чрез усилията на професионалния международен екип на разкопките, сега те са представени в своята цялост. Това зрелище, цели да разкаже в най-новата история на Тайланд, съществуването на древната легенда за великаните и че тези истории не са били измислица. На о.Краби има съществува местна легенда за великаните. Официалното лого на провинция Краби е съставено от два кръстосани меча, докато името на правителството на Краби на древен Тайланд буквално означава меч. Смята се, че тези два меча са изплували след битка между великан и гигантска змия, борещи се за любовта на красива дама. В крайна сметка и двамата загинали и се превърнали в планините Као Канаб Нам. Гигантският меч попаднал в областта, която сега се нарича Краби Яй (Големият меч), ​​докато мечът на змията попаднал в областта, която сега се нарича Краби Ной (Малък меч).

Као Канап Нам е действителен археологически обект. Пресъздаването на древен гигант въздействащ на публиката, е било направено с рекламна цел, за да повярват хората, че е истина и разбира се, за да се привлекат повече туристи в областта. Също така, да се насърчат хората да обърнат внимание на истинските археологически доказателства, които са намерени в пещерите, а именно скелетите на древни хора живели на мястото преди хилядолетия, които в никакъв случай не са били гиганти и са живели последните пет или шест хиляди години пр. н.е.

Учените / археолозите използвали тази възможност, за да обяснят истинските доказателства на туристите посетили обекта.

Ясно е, че това изкуство е много полезно и същевременно мощно за целта. Мениджърите и строителите на обекта са използвали това изкуство за насърчаване на социалния интерес. Действително трябва да се интересуваме повече от миналото. От влиянието на тази художествена работа е видно, че да изкопаеш гигант борещ се с Нага в пещера в Краби е достатъчно мощен рекламен инструмент, за да се привлекат туристи. Но трябва да има и процес за справяне с дезинформацията. Действителните археологически данни може да са по-достъпни и интересни за хората и да имат по-голямо влияние върху обществото, ако се подходи по-внимателно при избора на маркетингови трикове.

Топ Фейсбук обсег

Текст и редакция: Sonic - Николай Ненков
По материали от Интернет:http://bit.do/e4Z4J