Египетски Анкх кръст намерен в Мексико

Calixtlahuaca, днешна Толука разполага с един от най-загадъчните елементи, открити в Мексико. Кръстовия олтар или Цомпантли има една невероятна прилика с кръста Анкх от древен Египет. Анкх известен също като "ключ на живота", е древен египетски йероглиф, чието значение представлява концепцията за вечен живот. Това е един от най-важните древни египетски символи, но и загадъчен, защото произходът му, остава загадка за египтолозите дори и до днес.

Calixtlahuaca1

Символът се появява често в египетските гробници, изобразен на пръстите на бог или богиня, които представляват божествата на задгробния живот. Символът подобен на Анкх се появява и в Минойската и микенските култури, както и в древен Кипър , Мала Азия, изобразявайки планетата Венера и метала мед.

Но какво символизира Анкх в Мексико? Археологическета част Calixtlahuaca се намира на около 2500 м и има няколко паметници на това място. Цомпантли представлява дървена решетка или палисада, документирана в няколко мезоамерикански цивилизации. Използвана е за публично излагане на човешки черепи, от военни пленници или човешки жертвоприношения. Това е една платформа изградена от колове, върху която са забождали костите и черепите на наказаните.

Calixtlahuaca4
Цомпантли е изпълнена с черепи, издълбани в камък, вграден около монумента, но това, което прави тази конструкция така мистериозна е, че тя прилича на египетския Символ Анкх.
Според Рич Касаро, "Ацтеките и Египтяните са били паралелни цивилизации в много отношения, въпреки че са еволюирали от двете страни на Атлантическия океан. И двете култури са строили пирамиди, използвали са слънчевата символика, вярвали в живота след смъртта, подготвяли своите мъртви за пътуване в задгробния живот чрез сложна и високо-ритуална церемония. "

1024px-Tzompantli_Est_4
Сходството между някои от намерените при Calixtlahuaca древни структури, и египетските символи е доста интересно.
И двете култури имали еднакво използване и тълкуване на кръста "Тау". Египетски Анкх е "Тау" кръст, който има линия в началото. Древните Ацтеки и Маи използвали подобна символика в кръста си, която очевидно идва от "Тау" без халката, която Древните египтяни използвали. Ето защо намирането на Анкх кръст в Мексико е наистина интересно. Ацтеките се отклонили от обичайното използване на "Тау" и го променели в подобие на този намерен в Calixtlahuaca чрез добавяне на една линия, точно като египетския Анкх - много важен глиф, свързан с отвъдното. Древните египтяни са били изключително духовни и те твърдо вярвали, че човека продължава да живее в отвъдното. В Централна Америка съществува подобна история, когато се говори за Маите и Ацтеките, тъй като те също вярвали, че човек продължава да живее след смъртта.
Кръста Тау е бил рисуван на челото на всеки човек, достигнал до Мистериите на Митра. Когато царя е бил посветен в египетските мистерии, Тау се поставя срещу устните му. Знака е бил татуиран върху телата на тези, които са искали да бъдат посветени в някои от индианските тайнства.
Има много паметници в Calixtlahuaca, които все още не са разкопани, и тепърва предстои археолозите да разкрият повече информация за тази древна местност и нейните жители.

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.

(Visited 1 times, 1 visits today)