Гигантското око на Африка

Поради размерите си, гигантското око е толкова огромно образувание, че в миналото при космически мисии, е било използвано за навигиране.

Общото название на природната забележителност с диаметър 40км, е Структурата Ришат. Въпреки това, на повечето хора е известно, като "Гигантското Око на Африка". Намира се в пустинята Сахара, а седиментните скали на структурата са от различни епохи, като се започне от късната Протерозойска епоха до Ордовик период (Ордовик Периода е кръстен на Ordovices, древно племе, което живее в Уелс, зоната, където за първи път са открити скалите на този период. - бел.ред.).

Разгадаването на мистерията

3255_a428richatВътрешността на Ришат се състои от екструзивни и интрузивни вулканични скали. Разнообразието от скали включва: кимберлити, риолитни вулканични скали ( лава и хидротермални скали), карбонатни скали и габро - едрозърнеста, тъмна на цвят, интрузивна магмена скала.
Структурата е изградена от два различни вулканични центрове. Картографирания участък показва, че габро скалите в Ришат образуват две концентрични пръстеновидни стени. Вътрешният пръстен с ширина 20 метра се намира на 3 км от центъра на структурата. Външният пръстен със ширина 50 м, се намира на 8 км от центъра на Ришат.

Окото на Сахара съдържа повече от 32 карбонатни стени, които са встрани, от 1 до 4 метра и дължина 300 метра. Според изследванията, тези скали са на около 104 милиона години.
В северната част на Гигантското Око, учените са открили, кимберлитен цилиндър, за който се определя, че е на 99 милиона години.

В страни от скалите, хидротермалните структури също част от Окото на пустинята Сахара.
Когато е било открито за първи път, Окото на Африка е било определено като астероид, имайки предвид неговата структура. Мотивите на тази теория са, че високата степен на цикличност може да бъде резултат от удар на астероид. Въпреки това, в днешно време, учените твърдят, че образуванието е със симетричен и дълбоко ерозирал геоложки купол. В едно скорошно проучване се твърди, че карбонатите в Ришат са създадени от хидротермални води с ниска температура. Въпреки това, без значение какво вярват хората, всеки учен е сигурно в едно нещо: Гигантското Око на Африка се нуждае от защита и изисква по-дълбоко и по-аналитично изследване за произхода му.

Представата на Платон

crater-67623_640Една от теориите относно Ришат е, че тя всъщност представлява изгубения град на Атлантида, описан от Платон в неговите произведения.
Платон описва мистериозния остров в кръгла форма, разделена на кръгове и във водата и на сушата. Според Платон е имало 3 кръга във водата и 2 върху земята. Той позиционира Атлантида като ориентир, разположена в предната част на стълбовете на Херкулес.
Атлантида представлява силата на древна Атина, като Платон я определя за земя на идеалната държава. В историята за Атлантида, Платон твърди, че Атина е могла да отблъсне всяка силова атака в Атлантическия океан, и е единствената държава на Запад (известна на света тогава). Въпреки това, поради земетресения, острова е потънал в Атлантическия океан, като Боговете решили да напуснат мястото.
Платон също споменава и планинска шапка над града. По стечение на обстоятелствата, бързо проучване на района около Гигантското Око показва висок, планински хребет на север.
Със сигурност ще има много теории и много изследователски проекции в този район, за да се установи дали това е изчезналата Атлантида и дали в дълбините на сахарските пясъци, под окото има затрупана древна цивилизация, неизвестна ни до сега, или всичко това е плод на нашето желание да разкрием къде и съществувал ли е изобщо Атлантида...

Top Facebook Reach
Топ Фейсбук Обсег

Автор: Ива Черногорска

Основно изображение и изображение в статията: pics-about-space.com