Игрите на XXIV век

2017 г., Лондон

Джон Съмърсет бе деветнадесетият граф на Съмърсет. Графство Съмърсет е разположено в югозападните части на Англия - по южната и югоизточната брегова линия към Бристълския канал, разделящ географски Англия от южната част на Уелс. На север граничи с графствата Бристъл и Глостършър. В източна посока е разположена област Уилтшър. На югоизток се намира област Дорсет, а на югозапад графство Девън.

От малък Джон се увличаше по книгите на Дж. Х. Уелс и Жул Верн. Имаше доста прогресивно и отворено мислене. Въпреки своето положение - бе член на Камарата на лордовете, не се срамуваше да признае, че вярва в съществуването на извънземни и на паралелни светове. Колекционираше книги и произведения на изкуството. Библиотеката му бе изключително богата, освен това три огромни зали бяха пълни с картини, статуи и ценни манускрипти. Разбира се, имаше и стая за музика, където освен няколко рояла и различни видове китари, мандолини и арфи, имаше скъпа професионална стереоуредба на "Bang & Olufsen".

С нетърпение очакваше новата си придобивка - една от 250-те картини на водни лилии, нарисувани от френския художник Клод Моне. Цветята са били фокусът на неговата работа през последните 30 години от живота му.

Картината не беше никак евтина, и освен това състоянието ѝ имаше нужда от реставрация. Джон нае един от най-добрите реставратори в Англия - Питър Денвърс, можеше да си го позволи. Но още на другия ден Денвърс му се обади с развълнуван глас и го помоли веднага да дойде в неговото студио в Лондон. По волята на случая, Джон бе в Лондон заради сесия на Камарата на лордовете.

Днес има достатъчно надеждни технологии, които помагат да се установи дали едно произведение на изкуството е оригинал или фалшификат. Реставраторите използват за целта ултравиолетови лъчи, камери с инфрачервена светлина, рентгенови апарати и химическа експертиза на цветовете. И Денверс бе открил, че под тази картина има друга... и то меко казано, странна... Апаратурата отказа да предаде какво точно е изобразено отдолу, но изображението бе... подвижно...

Въпреки, че щеше да загуби ценно произведение на Моне, Джон, който по природа бе изследовател, даде разрешение на Денвърс да премахне горния слой, за да видят оригиналната картина.

Цялата процедура трая близо два часа, но Джон бе търпелив човек - девизът му бе един цитат на Буда: "Търпението е половината от справянето с живота".

Резултатът надмина всичките им очаквания - наистина на картината имаше подвижно изображение - малък филм с продължителност от 6 секунди, който автоматично се повтаряше, като във филмите за Хари Потър... На картината бе изобразен фантастичен подводен град, явно от бъдещето! Филмът бе с невероятна разделителна способност - всяка най-малка подробност се виждаше. Опитаха се да го запишат дигитално, но не успяха - за съжаление филмът се виждаше само от човешко око, за електронните обективи бе някаква накъсана черга. Опитаха и със стандартен аналогов фотоапарат с различни бленди и различно осветление, но и тези снимки бяха неясни...

Изследванията за възрастта на картината дадоха доста интересен резултат - платното бе на повече от 500 години! А самото платно бе странно и невероятно - изследването му под микроскоп разкри, че е направено от нанополимери - технология, която дори в XXI век едва прохождаше...

........................................................................................................

2308 г., Лондон

Ноа Сент бе уморен. Омръзнаха му тези постоянни предизвикателства на брат му - кой ще успее да скрие най-добре нещо ценно в миналото, така че никой да не може да го намери. Омръзна му да се скита из разни древни епохи, където културата и хигиената на хората бяха, меко казано, отвратителни... Да не говорим за простотията и суеверията им... Реши да спре с тези глупави игри и замина на почивка в Изумруденият град на Титан - спътника на Сатурн, който бе нещо като съвременен Лас Вегас. Така последната загадка на брат му Еймъс - малко филмче на подводния град Елдорадо, скрито под картина на Моне, остана неоткрита в миналото... Поне за известно време...

МК©2017, София

Автор: Марио Кроненберг
Facebook: facebook.com/Kronenberg111
http://kronenberg.wikifoundry.com/