Истински структури на Плутон?

Credit : NASA/JHUAPL/SwRI/Björn Jónsson

Снимка дясно: Това е компилация от общо четири изображения, заснети на 6-ти юни, като разстоянието между Плутон и "Ню Хърайзънс" е било 46 милиона километра. Четирите изображения са стиковани и детайлите им са изострени. Черната линия на диска на Плутон вероятно е истинска структура, а не артефакт от обработката с графични програми. Луната на Плутон - Харон е все още твърде малка, за да бъдат открити каквито и да е структури.
Светослав Александров
. Плутон и Харон изглеждат все по-големи и по-големи на снимките от автоматичната междупланетна станция на НАСА "Ню Хърайзънс"! Вече постепенно навлизаме в етапа на мисията, когато на снимките започват да се виждат реалните структури на Плутон. Космическата мисия се превръща от астрономична в геологична и започваме да забелязваме света такъв, какъвто е - не като точица в небето, а като реален свят със съответните забележителности.

Експерти в графичната обработка на изображения вече се занимават със снимките от "Ню Хърайзънс". Бьорн Джонсън е успял да стикова четири снимки и да открие тъмна линия, която прекосява диска на Плутон. Тъмна линия на Плутон! Бьорн е стигнал до извода, че е действителна структура, а не просто артефакт от графичната обработка.

Открили ли сме канали на Плутон?

Емили Лакдауола, учен и космически ентусиаст от Планетното общество, организацията, съоснована от легендарния Карл Сейгън, пояснява не се шегува, когато говори за канали. През 1877 година астрономът Джовани Скиапарели наблюдава Марс с телескоп и открива плътна мрежа от линейни структури, които кръщава с думата "канали". Скиапарели не твърди, че каналите са с изкуствен произход, но други учени от времето му като Пърсивал Лоуъл прекарват много време да докажат, че на Марс има живот. Разбира се, днес ние отхвърляме каналите като оптична илюзия, а Марс е достатъчно добре изучен от космически апарати, за да знаем, че на него няма разумен живот, макар и да има данни, че в миналото би могло да е имало микробиален живот.

April-Deconvolved-Images
Photo credit : NASA/JHUAPL

Защо говорим за Марс в новина, която е за Плутон? Защото "Ню Хърайзънс" е достатъчно близо до Плутон, за да кажем, че нивото на настоящите ни възможности за картографиране за Плутон са вече равнозначни на някогашните възможностите за картографирането за Марс по времето на Скиапарели. Освен това Скиапарели е бил доста голям учен за времето си.

Хубавото е, че този път не се налага да чакаме в продължение на десетилетия, както е било при случая с Марс, за да разберем какви са тези черни линии на Плутон. "Ню Хърайзънс" се приближава все повече и повече и предстои до няколко седмици да разкрием детайлите на неговата повърхност!

Едно поне е ясно почти със сигурност - дори и да има каналоподобни структури, те надали са свързани с дейността на извънземните, колкото и да се иска на мнозина.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: cosmos.1.bg