Изгубената Пирамида на Египет е открита близо до Гиза

Четвъртата, наричана още "Изгубената Пирамида" на Египет, е открита близо до Гиза.
Джедафра бил син и непосредствен наследник на трона на Хеопс, строителя на Голямата Пирамида в Гиза; майка му остава загадка за археолози и историци. Джедафра бил фараон, който управлявал Египет около 2556 г. пр.н.е., и по време на царуването си, преди почти пет хилядолетия, той построил най-високата и най-невероятната пирамида, дори по-голяма от тези, които са били построени по бреговете на река Нил.

Глава на сфинкс с лицето на Джедефра. Лувър. Париж
Глава на сфинкс с лицето на Джедефра. Лувър. Париж

Международен екип от археолози е открил, че останките, които могат да се видят днес в Abu Rawash, на няколко километра от Кайро, съответстват на т.нар "Загубена Пирамида", чийто мегалитни камъни са разкрили много от легендите, които датират от времето на Хеопс.

Намерена е изгубената четвърта пирамида, която е едно от чудесата на древния Египет, а нейното великолепие прави трите пирамиди на платото Гиза да изглеждат като детски играчки. Тази "загубена" пирамида е най-високата от всички в комплекса Гиза [Хеопс, Хефрен и Микерин], а камъкът от който е построена е с много по-добро качество, от използвания при строежа на останалите пирамиди. В продължение на години се е смятало, че тези останки са само тези, на незавършеното строителство на пирамидата. Според Захи Хауас: "Ние открихме, че това не е така, тъй като камъните са били използвани за различни конструкции в Кайро. През последните 12 години при разкопките, ние сме разкрили голяма част от историята на Четвъртата Династия на Древен Египет, показваща борби за власт и разплитането на загадката на изграждането на Пирамидите", добавя той.

Останките от пирамидата на Джедафра днес се извисяват едва на 10 метра над земята.

1445184044_03_abu_rawash
Останките от Четвъртата Пирамида - Пирамидата на Джедефра

Пирамидата на Джедефра е построена в Абу Руваш, северно от Гиза. Това е наи-високата част на мемфиското плато и макар че пирамидата е била с по-малки размери (106,2 × 106,2 м) се е извисявала най-много. Понеже от изток, юг и запад достъпа до платото Абу Руваш е затруднен, наложило се е към северо-източната страна да се построи път с дължина над 1,5 км , за да се транспортират строителните материали. За разлика от другите пирамиди в Гиза, облицовката на тази е била от червен камък. От съоръжението е останало много малко-поради използването му за материал чак до края XIX век, и понастоящем представлява купчина руини, която в най-високата си част не достига и 10 м. До източната страна на пирамидата се е намирал храм, от който почти нищо не е запазено. Около храма, в траншея с дълбочина десет метра, предназначена за царската «слънчева ладия», са намерени отломки от статуи, разбити умишлено и едновременно.

Според някои египтолози разбитите изображения на Джедефра, свидетелстват за междуособна борба между двамата братя, завършила с победа за Хефрен.

7-The-only-remaining-rows-of-stone-blocks
Останките от Пирамидата на Джедефра

Доказателства в подкрепа на тази хипотеза липсват, тъй като няма яснота за периода в който комплекса е разрушен. По време на експедициите си в Сахара Карло Бергман открива доказателства, че по времето на строителството на пирамидата на Джедафра в района са пребивавали египтяни. На няколко километра северно от пътя на керваните, на една скална стена е нарисувана фигура на фараон, който поваля с боздуган врага си.

Под нея в скалата са издълбани два картуша. Клаус Кулман от Германския археологически институт е успял да ги разчете. На единия от тях е изписано "злато на боговете", а на другия - "Раджедеф, нека бъде вечно надарен с живот, дълголетие и радост". На втория картуш може да се види саморъчният подпис на фараона.

dgedefra
Компютърна интерпретация на Четвъртата Пирамида

Въз основа на надписите се определя и мащаба на експедицията. Това са две групи от по 400 човека, съставени от "принадлежащи на царското гробище"- тоест строители. Най-вероятно целта им е била добив и доставка на червени камъни от местните скали.

Хауас вярва, че сина на Хеопс е избрал това място, на известно разстояние от Гиза, защото е искал независимо място за вечен покой, което той бележи чрез построяването на величествената му пирамида, чието строителството ще му позволи да мумията му да бъде положена много по-близо до слънцето и Богът Слънце (Ра).
Според най-новите изследвания, археолозите смятат, че Пирамидата Джедафра е била по-висока от тази на Хеопс, а вероятната височина е около 146 метра.

Видео, след рекламния блок, по-долу.

Автор: Orion

Видео по темата

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
ancient-code.com