Изследователи предполагат, че Вселената е компютърна симулация

Годината е 2050 и супер-интелигентни роботи се появили като господари на Земята. За съжаление, ние нямаме представа за този факт. Всичко, което виждате и докосваме вече е създадено и програмиран от машини, които използват човечеството за своя собствена полза. Тази радикална теория, демонстрирана в множество книги и научнофантастични филми, се разглежда и от науката. Освен това, учените приемат теорията до космическо ниво и дори смятат, че ако само една извънземна цивилизация във Вселената премине в технологичното ниво, за да "подражава" на цялата "мултивселена", след това дори и нашите сонди и космически телескопи, които са там, за да проучват Вселената, принадлежат към въпросната "страховита симулация."

universe-hologram
Робърт Лоуренс Кюн, автор и водещ на Closer to Truth program , наскоро изследва тази теория в един епизод, където той интервюира няколко учени, включително Ник Бостром, философ в Оксфордския университет, който твърди, че сценария, представен във филма Матрицата може да бъде действителен, но "вместо определени мозъци, свързани с виртуален симулатор, всеки човешки мозък също ще бъдат част от мултивселенската симулация."
Кюн посочва също, че законите на физиката дават отговори на изчислителните процеси, модели в природата, които разкриват присъщия и умишлен модел. Марвин Мински, смятан за един от бащите на компютърните науки и съосновател на Artificial Intelligence Laboratory на Масачузетския технологичен институт, споделя пред Кюн, че би било изключително трудно да кажеш, че си попадал в компютърна симулация.

"Единствената възможност за установяване, че дадено лице е в компютърна симулация е да се намери" програмна грешка ", което може да означава, например, нарушаването на закон на физиката," казва Мински.
Физикът Пол Дейвис излага някои изводи, засягащи мултивселенската теория по отношение на възможността за живот в компютърна симулация, създадена от "силно напреднали извънземни."
matrixuniverse"Ако приемем съществуването на множество вселени, тогава трябва да стигнем до заключението, че има супер цивилизации там и някои от тях са способен да симулират цели светове. По този начин симулирана вселена е "по-лесно" да се създаде от "истинска", след което математически, тези симулации трябва да надхвърлят далеч реалната вселена. Затова възможността, ние да сме част от една симулация е голяма, обяснява Дейвис.
Ник Бостром казва, че "хипотезата за гигантска симулация е слаба форма на креационизма, защото създателите симулатори споделят някои от атрибутите, традиционно свързани с Бог, в смисъл, че те са създали нашия свят."
Когато гледах филма „Матрицата“ за първи път, не всичко ми стана ясно, реших да го гледам още един път, и анализирайки системата в която живеем, аз напълно подкрепям теорията за симулация на нашия така уж реален живот. Напълно е възможно, да ни командват и управляват машини, мозъците ни да са дискета с поставени данни, за която ние си мислим, че разсъждаваме самостоятелно, а то може да не е точно така. Всяка теория е напълно възможна. Всяка фантазия е породена от нещо видяно, чуто и разбрано като информация!

Editor Recommended
Препоръчана от редактор

Автор: Ива Черногорска

Видео 1

Видео 2

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.