Изумителни археологически разкрития през 2019?

Ново съкровище от 1 400 плочки от изгубен град в Ирак, нови улики за масивна празнина в Голямата пирамида и откриването на богато украсено великденско яйце, принадлежало на руското кралско семейство, са само някои от забележителните археологически открития, които бихме могли да видим през 2019 г.

През 2019 г. очакваме да получим повече информация за голямото празно пространство, открито над така наречената „велика галерия“ във Великата пирамида в Гиза - коридор, който води до саркофага на фараона Хуфу, за който се смята, че е построена пирамидата. Пустотата е с дължина повече от 98 фута (30 метра). Археолозите забелязаха празното пространство през 2017 г., публикувайки подробности за проучване, което са осъществили през ноември 2017 г. в списанието Nature. Но не е ясно дали това пространство е затворен древен строителен коридор, скрита погребална камера или поредица от по-малки камери.

Изследователите на Великата пирамида открили празнината, използвайки космически частици, известни като мюони. Тези частици, които се образуват, когато космическите лъчи взаимодействат с горната атмосфера на Земята, могат да пътуват през камъка, но губят енергия и упадък, когато правят това. Чрез измерване на броя на мюоните, преминаващи през обект от определена посока, изследователите могат да открият плътността на този обект (или празно пространство в него).

Допълнителни тестове, които се провеждат в момента, могат да разкрият повече информация за това какво точно представлява празното пространство. Предварителните резултати от новата серия от тестове вероятно ще бъдат публикувани до края на 2019 година.

Нова пещера близо до Кумран

Пещерите Кумран

През годината можем да видим също откриването на нова пещера, вероятно съдържаща свитъци, близо до Кумран, мястото, където Свитъците от Мъртво море са били погребани в близките пещери. Свитъците от Мъртво море се състоят от фрагменти от 900 текста, открити в 12 пещери. Учените смятат, че секта, наречена Есеи, пише много от свитъците в Кумран. И през 2017 г., и в 2018 г. се откриха разграбени пещери, за които има доказателства, че са съхранявали свитъци от Мъртво море в миналото, а друга подобна пещера най-вероятно ще бъде открита през настоящата година.

Археолозите работят в района от няколко години като част от проект, който има за цел да открие и изкопае всички пещери в Юдейската пустиня, които могат да съдържат древни артефакти. Програмата стартира след масови грабежи на иманяри, които успяха да пуснат някои от свитъците на пазара за антики. Освен разкопки, археолозите използват различни техники за дистанционно наблюдение, за да надникнат под повърхността, преди да решат къде да копаят.

Огромно съкровище от плочки от изгубен град в Ирак

Тази година в Съединените Щати вероятно ще бъде разкрито огромното съкровище от 1 400 плочки от изгубения град Ирисагриг в Ирак. Те се намират в частна колекция, притежавана от собственик, който иска да запази анонимност.

През 2018 г. новините тръбяха, че ограбените артефакти, иззети от търговската верига Hobby Lobby (чиито собственици също са основали новия Музей на Библията във Вашингтон, окръг Колумбия), включват около 200 плочки с клиновидно писмо от изгубения град Ирисагриг в Ирак. Това ново съкровище няма да бъде собственост на Hobby Lobby, а по-скоро ще има различен собственик.

През последните две десетилетия на пазара за антики се появиха плочки от Ирисагриг. За разлика от иманярите, археолозите все още не знаят местоположението на града. Плочките, които се появиха на пазара за антики, разказват за град, който процъфтявал преди 4000 години, съдържащ дворци охранявани от добре хранени кучета. Възможно е някои от новите плочки да съдържат улики, които могат да позволят на археолозите да открият този изгубен град.

През 2013 г. археолозите, работещи на мястото на Уади ал-Джарф, край Червено море, обявиха откриването на древни папируси, датиращи от около 4500 години, до царуването на фараон Хуфу, който се смята, че е построил Голямата пирамида. Проучване на папирусите разкри, че съдържат дневник на инспектор на име Мерер, който ръководил екип, изпълняващ задачи, подпомогнали изграждането на Голямата пирамида и други строителни проекти в Египет.

Досега само част от този дневник е дешифрирана и анализирана, като резултатите дават информация за древно пристанище, разположено в близост до Голямата пирамида и за движението на варовик от мястото на Тура до Голямата пирамида. През 2019 г. можем да научим повече за други раздели на дневника, които в момента се дешифрират и анализират.

Загубени великденски яйца на царете

Между 1885 и 1916 г. бижутерската фирма Fabergé успява да изработи около 50 богато украсени великденски яйца за руското кралско семейство. След руската революция от 1917 г. някои от тези яйца изчезнаха.

През 2017 г. Live Science разкри съществуването на документи, които показват, че две масивни съкровища на изкуството и антики са били изпратени в Ню Орлиънс от Съветския съюз и Турция през 1991 и 1992 г. Общата стойност на двете пратки е 164 млн. долара, което възлиза на $285 милиона днес. Докато документите не посочват точно какво е било в тези пратки, възможно е едно от липсващите великденски яйца да е сред съкровищата, изпратени в Съединените щати. През годините имаше слухове, че някои от яйцата са стигнали до частни колекции в Съединените щати и през 2019 г. може да видим, че едно от изчезналите яйца е било открито.

Препоръчана от редактор
Топ Фейсбук обсег

Превод и редакция: Sonic - Николай Ненков
Инфо: livescience.com