Живот на Земята 300 милиона години по-рано, от смятаното досега?!

Екип от геохимици в Университета на Калифорния в Лос Анджелис (UCLA) са открили доказателства, че е имало живот на Земята преди 4100 милиона години, т.е., 300 милиона години по-рано, отколкото се смяташе досега. Според откритието се предполага, че животът се е появил много скоро, след като се е образувал нашия свят, преди 4.554 милиона години. Тази новина наскоро бе публикувана в Бюлетин на Националната Академия на Науките (PNAS).

"Преди двадесет години, това щеше да е еретично; намиране на доказателства за живота преди 3,8 милиарда години е шокиращо ", казва Марк Харисън, съавтор на изследването и професор по геохимия в UCLA.

"Животът на Земята може да се е зародил почти мигновено!", добави Харисън, член на Националната академия на науките. "С подходящите елементи изглежда, че животът се образува много бързо."

Според това ново проучване, животът съществува на нашата планета още преди масивната бомбардировка" на вътрешната Слънчева система, преди около милиона години множество небесни обекти се разбили в Луната и Земята .

5626c
Карбонът намерен в парче Циркон показва, че живота на Земята е започнал 300 милиона години по-рано от смятаният до сега период

"Ако целия живот на Земята е изчезнал по време на тези сблъсъци, за които някои учени твърдят, тогава животът трябва да се е възстановил много бързо", казва Patrick Boehnke, съавтор и дипломант на изследването, в лабораторията на Харисън.

Безброй изследователи вярваха, че Земята е била пуста и пресъхнала планета в далечното минало. Но както наскоро се убедихме от онова, което откриха на Марс, това явно не е така.

"В началото Земята със сигурност не е била суха, кипяща планета; няма абсолютно никакви доказателства за това ", казва Харисън. "Планетата ни вероятно е била такава, каквато я познаваме в наши дни."

Под надзора на Elizabeth Bell, изследовател от UCLA, са били анализирани над 10 000 частици Цирконий в древни минерали, образувани от разтопени скали в Западна Австралия. Частиците Циркон улавят и съхраняват тяхната непосредствена среда, което ги определя като "капсули на времето", както ги наричат изследователите.

Според доклад от сайта на UCLA , учени идентифицирали 656 частици Циркон, съдържащи тъмни петънца, които биха могли да се извлекат, а детайлно са анализирани 79 от тях с Раман спектроскопия - техника, която показва молекулната и химичната структура на древните микроорганизми в 3D.

Изследователите са имали една цел, намиране на въглеродно влакно - Карбон, който изглежда е ключов компонент за живота. Интересното е, че един от 79-те Циркони, съдържал графит на две места.

Изследователите са уверени, че тези Циркони всъщност съдържат графит на 4,10 милиарда години.

"Няма по-добър случай на първично формиране на минерали, документиран толкова прецизно и никой не е успял да предостави правдоподобно алтернативно обяснение за графита от не-биологичен произход в Циркона."

Харисън добави, че изследванията показват, че животът, какъвто го познаваме във Вселената може да бъде в изобилие, тъй като на нашата планета, живота се е образувал много бързо.

Top Facebook Reach
Топ Фейсбук Обсег

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.