Какво не знаем за Хелоуин?

Моята Хелоуин гледна точка в отговор на всички, които написаха: „Когато американците си сложат мартеници, тогава и аз ще празнувам Хелоуин“. Малко дълга история стана, но уверявам Ви, ще Ви бъде интересно да я прочетете:

happy-halloween-964786_1280Първо – Хелоуин никак НЕ Е американски празник. Произхожда от „Самхаин“ или т.нар. Келтска Нова година. По традиция тя се отбелязва на първи ноември и съвпада с католическия празник „Вси Светии“ – празник на всички светци. Историята разказва, че тогава всички, умрели през миналата година, идват на Земята да търсят тела, в които да се вселят за следващата. Хората са вярвали, че това е единствената надежда за живот след смъртта. И за да не позволят на духовете да се вселят в телата им, през нощта на 31 октомври гасели огньовете в домовете си, за да изглеждат къщите им студени и неуютни. Преобличали се в кожи и страховити маски и шумно обикаляли от къща на къща, за да изплашат призраците, които искали да обладаят телата им.

Този ритуал много напомня на един наш такъв – кукерството. По традиция той се отбелязва веднага след посрещането на Новата година, на първи януари. Обичаят повелява млади и стари да се обличат в народни носии, страшни маски и животински кожи, препасват на кръста си големи хлопатари, с които да вдигат много шум. Така облечени - изпълняват ритуали и танцуват "магически" танци, с които целят да изгонят злите сили и орисници, за да има богата реколта и здраве за животните през Новата година.

Всъщност кукерите съществуват в почти цяла Европа – Сърбия, Гърция, Словения, Полша, Италия, Унгария, Хърватия и др. По нашите земи обичаят води началото си от траките, където се празнувал по време на дните на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделска нова година, свързана със заораването на нивите.

adult-15620_640Но да се върнем на Хелоуин. „Вси Светии“ е пренесен в САЩ през 40-те години на по-миналия век от ирландски емигранти. Най-забавната част от празника е онази, наречена „номер или лакомство“, която обаче не е измислена нито от американците, нито от ирландците. Тази традиция произхожда от европейския „Празник за душата“, който се чества на 2 ноември – Деня на всяка душа – древните християни обикаляли от село в село, за да молят за "парче за душата" – хляб със стафиди. По традиция най-много се давало на просяците, които обещавали да споменат в молитвите си с добра дума покойните роднини на дарителите. Хората вярвали, че мъртвите остават в преддверието на ада след смъртта и че молитвите им помагат да намерят пътя към рая.

А откъде идва тиквата-фенер: пак от келтите - Легендата разказва, че човек на име Джак, пияница и гуляйджия, измамил Сатаната, като го накарал да се качи на едно дърво. Джак издълбал кръст върху дънера на дървото и така хванал дявола в капан. Човекът сключил сделка с демона, че ако никога повече не го предизвиква, ще го пусне от дървото. Според народните поверия след като Джак умрял не бил допуснат нито в рая, защото бил много лош, нито в ада, защото сключил сделка с дявола. Но Сатаната дал на Джак въглен, с който да осветява пътя си през тъмнината. Въгленът бил поставен в издълбана ряпа, за да свети по-дълго.

Доста време ирландците дълбаели репи, но емигрантите им в Америка стигнали до извода, че тиквите са по-големи и по-удобни. Затова в Съединените щати и досега се използват тикви, в които се поставя свещ.

И в заключение, че стана много дълго – Хелоуин, Вси Светии, Самхаин или както искате го наричайте е всъщност една смесица от келтски (католически) европейски (християнски) обичаи и поверия, преминали през вековете и променяни във времето.

Американците не ни карат да го празнуваме, ние не ги караме да си слагат мартеници. Всеки е свободен да прави това, което му харесва. Но щом въпроса опира до чисто българските ни празници и се засягате на тема Хелоуин, тогава да питам тези с мартениците, и не само – А Вие защо празнувате „Свети Валентин“? Та той е католически (вие не сте ли християни?!?) и няма ама никакви допирни точки с български традиции. Купувате си бельо и жартиери, камшици и белезници. Ми то е същото като да се маскирате за Хелоуин.

Да не говорим за модерната „традиция“ на всички наши, български празници – Деня на Освобождението, Деня на българската писменост и култура, Деня на Съединението, Деня на Независимостта, Деня на народните будители – всичко живо да се изнася на екскурзии в чужбина щото се събират по няколко почивни дни. АЙДЕ МОЛЯ ВИ СЕ!

Затова – лично аз ще си сложа перука, ще яхна метлата и ще се забавлявам в утрешния ден. Не защото празнувам Хелоуин, а защото е забавно и така ми харесва. И това изобщо, ама изобщо не означава, че не ценя и не спазвам българските празници и традиции.

Автор: Мая Любенова

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.