Кои са ИлюминатиТЕ и какво целят?

Илюминати (в множествено число на латински Illuminatus, означава "просветени"), е име дадено на няколко групи, както реални, така и фиктивни. Исторически погледнато, името се отнася до Баварските илюминати, тайно общество основавано на 1 май, 1776 г. чиято цел е била чрез просвещение да се постигне морално възвишаване на човека, което да обезсмисли господството на едни хора над други и да подкрепи половото равенство и образованието на жените.

Илюминатите, заедно с други тайни общества са извън закона на баварския владетел - Карл Теодор, с подкрепата на Римокатолическата църква, като са били премахнати през 1785 г..

Няколко години по-късно групата е била хулена от консервативни и религиозни критици, които твърдят, че Илюминатите са се прегрупирали и имали вина за Френската революция.

В последващо значение "Илюминати" се отнася до различни организации, които твърдят или претендират, че са звено към действителните Баварски илюминати или подобни тайни общества, въпреки че тази връзка е необоснована.

За тях се твърди, че заговорничат за контрол на световните дела, чрез мастърмайнд събития и поставени агенти в управлението на държавата и различни корпорации, за да получат политическа власт и влияние, и да създадат Нов Световен Ред.

Една от основните роли, заемаща място в най-известните и сложни теории на конспирацията е, че илюминатите са лица в сянка, които дърпат конците и лостовете на властта, като са споменати в десетки романи, филми, телевизионни предавания, комикси, видео игри и музикални видео клипове.

masonlibraryГрупата Илюминати е създадена на 01 май, 1776 в Инголщат, Горна Бавария, с името Ордена на илюминатите, като е започнала началото си с петима членове.
Основателят е преподавателят йезуит Адам Вайсхаупт, който е първият професор по църковно право в университета в Инголщат. Орденът е съставен от свободомислещите, които са били в разрез с Просвещението, подобно на масоните.
Членовете Илюминати дават обет за тайна и послушание към своите управляващи на върха на пирамидата.
Членовете са разделени в три основни категории, всяка е с определена степен, като Ръководителите Илюминати изтеглят членство от действащите Масонски ложи.

Съществуват и списъци, в които са назовани всички членове от всяка степен на тайното общество. В някои от тях ще срещнете имената на влиятелни интелектуалци и политици с високи постове и позиции, включително Фердинанд Брунсуик и дипломатът Ксавиер фон Звак, който е бил втори по ранг.

Орденът има клонове в повечето европейски страни, като са регистрирани около 2000 членове в продължение на период от десет години.

Привлечени са литератори като Йохан Волфганг фон Гьоте и Йохан Готфрид фон Хердер, и властващите херцози на Гота и Ваймар.

През 1777, Карл Теодор става владетел на Бавария. Той е привърженик на Просветления Деспотизъм и неговото правителство забранява всички тайни общества, включително и Илюминатите.

Вътрешната руптура и паниката създала се от победата предшества падението на обществото. Правителственото постановление от 02 март 1785 "изглежда е било смъртоносен удар за илюминатите в Бавария".

Вайсхаупт е избягал, като документите и вътрешната кореспонденция са били конфискувани през 1786 и 1787, в последствие са били публикувани от правителството през 1787. Дома на Звак е бил претърсен и голяма част от книжата на групата е била разкрита.

Включително и в наши дни се говори и се знае за Тайните общества, които господстват, пуснали пипалата си във всяка една държава по света. Всички управляващи в своите държави, са членове на Масонски ложи и Ордени. Включително във всеизвестните университети по света, са създадени ордени, които да привличат членове и да подпомагат за прилагането на Новия Световен Ред. Всяка една ложа или Орден имат отличителен символ, приложен в печат, пръстен, лого или определен тотем.

All Time Top Post
Вечна Топ Публикация
Editor Recommended
Препоръчана от редактор
Top Facebook Reach
Топ Фейсбук Обсег

Автор: Ива Черногорска

Видео по темата:

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.