Колелото на Гигантите: Мистериозен паметник на 5000 години…

Загадъчното "Колело на душите" (преведено в Уикипедия) - Rujm el-Hiri, без съмнение е една от най-загадъчните структури, откривана някога в Близкия Изток. Тави "праисторическа" структура остава незабелязана в продължение на векове и дори днес, никой не знае точното му предназначение.
Този паметник бива открит, след като Израел завладява региона по време на войната от 1967 г., когато археолозите забелязали аномална формация по време на въздушно наблюдение над района. Последващите разкопки разкриват, че това е една от най-старите и най-големи регионални структури, открити до момента. Структурата известна като "Rujm el-Hiri", което означава "камък грамада от дивата котка", се състои от пет концентрични кръгове, като най-големият от тях има над 150 метра ширина и гробна камера разположена в центъра. Въпреки това, човешки останки не са открити в тази част .
На иврит този паметник е посочен като Гилгал Рефаим, което в превод означава "Колелото на Гигантите". Става въпрос за древна раса от гиганти, за която се споменава в Библията.

2E586EA800000578-3313626-image-a-2_1447327706142
Credit: Reuters

"Това е един загадъчен обект. Имаме малко информация, но не и на цялата картина.", каза Ури Бергер, експерт по мегалитни гробници в Израелската катедра по антиките.
"Учените идват и се изумяват от гледката, като измислят свои собствени теории.", добавя той.
Според предварителните прогнози, този загадъчен паметник на гигантите е най-малко на 5000 години, (периода на Ранната бронзова епоха II (3000 до 2700 г. пр.н.е.)) , което го прави съвременник на един от най-известните в света паметници ... Стоунхендж. Интересното е, че структурата Голан е построена от кубчини, които са съставени от хиляди малки базалтови скали, които събрани, тежат общо над 40000 тона.
Истината зад тази древна конструкция е общата мистерия според археолозите, които са сигурни за строителите на Гилгал Рефаим. Въпреки че някои смятат, че древното място действително е издигнато от гиганти, обитавали Земята в далечното минало, експертите смятат, че паметникът е издигнат от номадска цивилизация, която се установява в района, в далечното минало.
Според Ури Бергер, тази теория е малко вероятна, тъй като би се изисквало огромна верига за подкрепа, която номадите едва ли са имали. Експерти смятат, че за изграждането на този древен паметник са необходими над 25 000 работни дни, за да бъде завършен.
Също така учените се съгласяват, че древното място би могло да има много важна астрологична роля в зависимост от най-късите и дълги дни на годината, юнското и декемврийското слънцестоене и с това, че изгрева се изравнява с отворите в скалите.
Открити са парчета от грънчарство и кремъчни сечива в околността. Според Бергер, учените са съгласни, че съставянето на Rujm el-Hiri започва около 3,500 пр.н.е. и е завършва през следващите две хиляди години.

Editor Recommended
Препоръчана от редактор

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.