Кой е човекът, измислил космически кораб, още през 1861?

Доскоро се смяташе, че научната концепция за летящо средство, което притежава способността да лети извън земната атмосфера, задвижвано чрез "реактивен двигател", е замислена от руския учен Константин Циолковски и неговият американски колега Робърт Годард, в края на деветнадесети и началото на двадесети век. Тези двама господа са били вдъхновени от научно-фантастичните разкази и епичната книга "От Земята до Луната", написана от Жул Верн.

Tsiolkovsky
Константин Циолковски - руски учен и философ

Но дали това е истината?!

Някои от вас биха казали, че за космически полети се споменава в Индия, още преди хиляди години ...

Древните писания на санскрит: Вимана

Великите древни текстове в Древна Индия се наричат ​​"Веди" и тези писания буквално говорят за "летящи кораби", които са посетили техния континент преди повече от 6000 години. Състоящите се от ведически санскрит текстове, представляват най-старият пласт на санскрит литература и най-старите писания на индуизма. Според експерти, Ведите говорят за две категории летящи обекти, които са посетили древна Индия в далечното минало. Тези загадъчни обекти са описани в санскрит писанието, където можете да намерите невероятни устройства и технологии, за които не се очаква да присъстват на нашата планета в продължение на хиляди години. В Махабхарата, Пураните, и Рамаяна, ние откриваме още описания на мистериозни устройства, които надхвърлят технологичното разбиране на древния човек.

Но може ли да бъде научно доказано? Вярвам, че този въпрос може да отвори обширен дебат в тази материя.

alien_spaceship_by_wonderis-d5kszelСпоред проучване, публикувано от историка в сферата на космоса Робърт Годуин, през 1861 г., три десетилетия по-рано, от предполагаемите проучвания, Уилям Лейч успешно е прилагал научни принципи за космически полети, описани в едно есе на тема "Пътешествие през космоса", което по-късно е публикувано в неговата Книга за Божията Слава в Небесата (1862)

Според Годуин:

"Няма и капка съмнение, че Лейч заслужава почетно място в историята на космическите полети."

Факт е, че той е ключът към тази история. Той не просто е направил лудо предположение. Не само, че е разбрал закона на Нютон за действие и противодействие, но той разбира, че реактивните двигатели ще работят по-ефективно в космическия вакум; Факт е, че такива изследователи, учени като Годард са подложени на присмех почти шест десетилетия по-късно.

2810-spaceships-1920x1080-fantasy-wallpaperИ докато Годард и Циолковски получават първото си вдъхновение от научната фантастика на Хърбърт Уелс и Жул Верн, Уилям Лейч изглежда е бил вдъхновен от напредъка на мощните телескопи, и Исак Нютон ...

Според проучванията и историята, която се променя или пък крият голяма част от нея, не можем да пресеем кое е действително и кое не, но със сигурност има открития, направени преди много десетилетия и за които малцина знаят, но те надали имат някаква полза за тези открития да знаем и ние... Жул Верн не е написал своите книги, ей така от нищото, сами бихте се досетили, че във всяка измислица има и доза истина. За да съществува един космически кораб като описание, или морски създания с гигантски размери, следва, че част от тях са били видени и в последствие, просто са били описани.

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.