Кой построи Пума Пунку?

pumapunku Пума Пунку (в превод Вратата на пумата) е монументален комплекс, намиращ се на 72 км западно от Ла Пас в Боливия, на територията на високото 3660 м надморска височина пустинно плато в Андите.

Пума Пунку представлява постижение, което изглежда недостижимо за местното население – индианците Аймара по онова време. Грандиозни по своему, руините на Пума Пунку в Тиахуанако, Боливия, Южна Америка са известни като най-старите каменни структури на планетата Земя. Онова, което прави Пума Пунку и връзката с древните извънземни най-интересна, е как всъщност те са били построени?!

Каменните руини на Пума Пунку е един от четирите обекта в древния град Тиахуанако, наред с пирамидата Акапана, платформата Каласасая и Подземния храм.

pumap3Неподчиняващи се на логиката, каменните структури удивляват и объркват археолозите, защото е необяснимо как са били създадени отделните камъни, използвайки съществуващите тогава техники за рязане. Руините в Пума Пунку са направени от гранит и диорит.  Изключително интересно е, че единствения минерал, който е по-твърд от тези два е диаманта. Ако хората, които са построили това място са направили сами камъните, то те трябва да са  използвали диамантени инструменти.

Друг интересен факт за каменните структури е тяхното тегло. Има твърдения, че теглото на някои камъни надхвърля 800 тона. Размерът на мегалитите, формиращи останките на пирамидата в Пума Пунку, поразява посетителите. Един блок в стъпаловидната пирамида, чиято основа е с размери приблизително 60 на 50 метра, тежи около 447 тона. Другите използвани камъни тежат между 100 и 200 тона. Нелогично е да се твърди, както еволюционистите правят, че тези гигантски блокове са били транспортирани върху пънове при използването на дебели въжета.

puma5Според поддръжниците на теориите за древните извънземни, за да построят тези сложни и съвършени каменни структури, хората от онова време е трябвало да са били много напреднали с познания по математика и астрономия. За да бъде направено място като Пума Пунку трябва да е имало задълбочено планиране и писмени документи, но нищо подобно не е открито на мястото и до днес (също както при построяването на Великите пирамиди в Египет).

Открита е още впечатляваща информация за камъните в Пума Пунку, която си заслужава да бъде спомената. Те не просто са отрязани, а са прецизно отрязани. Разрезите са идеално прави. Дупките пробити в камъните са перфектни и с еднаква дълбочина. Това дава основание на още въпроси как въобще е било възможно това да бъде направено от древни хора.

pumap4Всички каменни блокове са били изрязани, така че да бъдат съединени и да си паснат заедно като гигантски пъзел. За разлика от обикновените старинни обекти, тук не е бил използван хоросан. Има единствено големи и прецизно нарязани камъни, които сглобени заедно биха съставили структура висока четири нива.

С всички тези сложности идва и логичния въпрос: кой е направил тези руини, щом свидетелствата водят до извода, че древните не са имали средствата да ги създадат и построят? Нещо, на което теоретиците изследващи древните извънземни обръщат внимание е религията на хората, живели в Тиахуанако. Тя се основава на култ към небето и гръмотевичния бог Виракоча. Божеството е било изобразявано с жезли в двете си ръце и ореол от светлина, около главата си. Ореола предполага препратка към слънчев бог, представен на барелеф в горната част на Слънчевата врата в Тиахуанако:

Както и за други митологични богове учените често са спорили, че тези божества са били всъщност извънземни, които са се застъпвали за древните човешки цивилизации, показвайки им как да построят подобни структури или може би дори са имали пряка роля в самото им създаване.

pumap6Според легенда светът е бил сътворен от гръмотевичния бог Виракоча близо до езерото Титикака. След големия потоп и оттеглянето на водите бог Виракоча слязъл на Земята и вдъхнал живот на растения, животни и хора; той построил град Тиахуанако и определил четири световни владетеля, един от които бил Манко Капак – властелин на света на Голямата мечка, т.н. Северен хоризонт.

Широко критикувана, теорията за извънземния произход на Пума Пунку е една от многото спорни свързани с каменните образувания. Ако камъните са датирани правилно, то началото на Тиахуанако би трябвало да е било поставено преди 12 000 – 14 000 години. Това предхожда Месопотамската цивилизация на Шумерите, която е от преди около 4 000 – 6 000 години.

Какво или кой е построил тези величествени камъни остава загадка и може само да се предполага. Изглежда, че Пума Пунку има силна извънземна връзка, поддържаща твърденията, че някога в миналото извънземни са имали близки взаимодействия с хората на Земята.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: svetovnizagadki.com