Линда Гудман – астроложката, която надникна отвъд…

lindagoodman
Линда Гудман - астроложката, която надникна отвъд

За милионите почитатели на Линда Гудман от цял свят остава загадката, която тя съзнателно поддържаше до своята смърт. Може да се предполага, че е починала на около 70-годишна възраст, но няма никакви доказателства за годината на нейното раждане. Самата тя сочи единствено рождената си дата - 19 април. „Веднъж попитах дядо ми, но и той не пожела да ми каже през коя година се е родила!" - споделя нейният син Майкъл Гудман. В едно от многоброй­ните си интервюта тя определя възрастта си между 435 и 450 години. Подобно твърдение срещаме и в книгата й „Звездни знаци". Според датата си на раждане тя е троен Овен. „Наистина бе много нахакана" - споделя синът й.

Всъщност, мистификацията около нейната възраст илюстрира по един своеобразен начин безкрайните про­странства на нейното планетарно присъствие и дълговечността на нейните прозрения, които сигурно ще надживеят не едно и две земни поколения. С нейна помощ днес всеки човек може да научи за себе си повече, отколкото само преди три-четири десетилетия. Приносът й в човекознанието тепърва ще бъде оценяван и остойностяван.

Известни са следните по-значителни факти от нейната биография:

Родена е в Моргантаун, Западна Вирджиния. Нейното истинско име е Мери Алис Кемери. (Различни източници твърдят, че нейната точна дата на раждане е 09.04.1925г. - бел. ред.)

Работила е като странствуваща репортерка във вестник, като радиожурналист и водеща. Приела псевдонима Линда във връзка с едно радиопредаване, което води „Пис­ма от Линда".

Първият й брак завършва с развод. Започва да пише „Слънчеви знаци" в Ню Йорк, след като среща втория си съпруг Сам Гудман.

На 10 декември 1973 година властите от Ню Йорк оповестили, не 18-годишната й дъщеря Сали[1] се е самоубила. Позовавайки се на хороскопа на дъщеря си, тя отказала да повярва, че тялото, идентифицирано от първия й съпруг, е на Сали. Положила толкова усилия да намери дъщеря си, че постоянно имала нужда от пари и дори няколко месеца живяла на стълбите на катедралата Свети Патрик.

Има двама сина, една дъщеря (освен мъртвата Сали) и двама внуци.

Линда просто разбирала от разбити сърца, големи и невъзможни любови, срещи, раздели и трагични перипетии. И то не толкова и не само понеже „звездите й говорят“, а просто защото самата тя минава през всичко това. Личността й е забулена в тайнственост и около нея все още има много въпросителни. Най-голямата обаче е как тази жена, която така добре четеше Книгата на небето, съдържаща съдбите на всички хора, така и не успя да прочете пасажа, отнасящ се за собствения й живот.
Книгите на Гудман „Слънчеви знаци“ и „Знаци на любовта“ са продадени в над 30-милионен тираж (в онези години само Марио Пузо може да й съперничи по продажби), от които тя натрупва огромно състояние, изпарило се в един момент яко дим. Тя ражда общо седем деца от двата си брака. Три от тях умират като малки, а дъщеря й Сали си отива при мистериозни обстоятелства на 21-годишна възраст. Официалната полицейска версия е самоубийство.
Линда Гудман умира на около 70 годишна възраст. Според собствените й думи обаче, тя е около 430-450-годишна. Никога не разкрива рождените си дата и година. Заклева и семейството си да мълчи. Допитване до архивите обаче показва – 9 или 19 април 1925 г. Гудман си отива от усложнения вследствие на диабет, с един ампутиран крак, в странната си къщичка (построена върху стар вулкан) в заспалото градче Крийпъл Крийк някъде в Колорадо, заобиколена от десетките си часовници, всеки от които показва различен час. Линда Гудман не вярва във времето. „То е илюзия, не му обръщайте внимание. Използвайте часовниците само за да не си изпуснете самолета!“ - съветва тя.
Милиони хора се кълнат в Линда Гудман. Хиляди я смятат за луда. Нищо чудно, та тя твърдеше, че фалосът на египетския бог Озирис е заровен под Холивуд Хил! Похарчи цяло състояние, за да го докаже. Това е едното от двете големи разследвания в живота на Линда Гудман, които я разоряват и компрометират до голяма степен в очите на другите. Второто е разследването, което тя прави след смъртта на дъщеря си Сали – смърт, в която тя така и не повярва. „Направих й астрологична карта. В нея нямаше индикации за ранна смърт. А звездите не лъжат. Хората обаче – да!“ Тя е убедена, че Сали е отвлечена и че зад всичко стои американското правителство.
„Родена съм гола и плешива в един априлски ден по време на буря!“
Мери Алис, както е рожденото име на Линда, се ражда без никаква коса. Бебешката й плешивост не се повлиява от масажите и маските със зехтин, които майка й отчаяно й прави. „За мама това да има плешива дъщеря бе истинска трагедия.“, пише Гудман в автобиографичната си поема „Фъстъци“. На двумесечна възраст я връхлетява тежък вирус. „Бях на косъм да се родя отново в небесата. Докторът казал на мама, че вероятно няма да оцелея.“ Майка й не повярвала на докторите, а дала на бебето си да пие от вълшебното мляко на прословутата коза Сю, собственост на наблизо живеещия господин Ърли. Според въпросния господин млякото не само щяло да спаси живота на момиченцето й, но и щяло да накара косата му най-после да поникне. Детето наистина оцеляло, макар че с коса се сдобило едва на 4-годишна възраст.

lindagoodman4 До около 42-годишната си възраст Мери Алис няма нищо общо с онази Линда Гудман, която завладява света. Тя вече е успяла да се омъжи два пъти. От първия си съпруг Уилям Снайдър има пет деца, три от които умират като съвсем малки бебета. Работи първоначално като журналист във вестник, след това, по време на Втората световна война, започва да води предаване в питсбъргското радио - „Любовни писма с Линда“. Там Мери Алис чете в ефир писма на войници до техните любими и обратното. Тогава приема името Линда, в радиото среща и втория си съпруг Сам Гудман. Развежда се с Уилям, жени се за Сам, ражда още две деца, а една вечер, малко преди 42-ия й рожден ден започва ...

Вторият живот на Линда Гудман...

LindaGoodmanYoung
Линда Гудман, в пика на славата си

Сам донася вкъщи две книги за астрологията. От този момент нататък животът на Линда се преобръща. Тя изчита книгите за няколко денонощия, след което изчита всички подобни книги, които успява да намери. След което започва да прави хороскопи, потъва в нумерологията. Притежава изключителна интуиция и пише забавно и с лекота. Сам е този, който й казва, че може би трябва да напише книга. И тя се хвърля в тази мисия, така както само един троен Овен може да го направи. Сам гледа децата. Сам готви. Сам чисти и пазарува. Сам прави абсолютно всичко. Той е нейният ангел-хранител. В продължение на една година Линда Гудман прекарва по 20 часа от денонощието по пижама и прави изчисления, чете и пише. Останалите 4 часа спи. Гола. Резултатът от тази лудост и отшелничеството й излиза наяве през 1968 г., когато на бял свят се появява първата й книга „Слънчеви знаци“. Успехът е невероятен. За броени седмици се продават 5 милиона екземпляра.
Линда и Сам си купуват разкошна викторианска къща с 10 спални и тя сключва договор с издателството за втората си книга, посветена на любовните взаимоотношения. На най-близките си приятели мъже купува коли, а на жените – бижута. Голяма част от холивудския елит й стават клиенти и за да бъде близо до тях, Линда временно се премества в легендарния Холивуд Рузвелт Хотел. Там пише книгата си и приема посетители. Точно там я посещава тайнствен непознат, който й разказва шантавата история за заровения под кръста на хълма с надписа Холивуд фалос на египетския бог Озирис. От този момент нататък Гудман започва да наема само тази стая и дава 100 хиляди долара за частно разследване, което в един момент е принудена да изостави.
През 1972 г. в Америка избухва скандалът „Уотъргейт“, в който е замесен и един от близките приятели на Линда, ексцентричният милиардер Хауърд Хюз. Твърди се, че той е дал голяма сума на президента Ричард Никсън. По някакъв начин нейното име също е замесено в аферата. Не само заради приятелството й с Хюз, но и защото тя го защитава публично и дава изявления по повод изтекла в медиите снимка, на която се вижда тайна среща между високопоставени политици и добре облечени бизнесмени на борда на яхта. Линда получава няколко заплахи по телефона, всичките свързани с живота на децата й, и е убедена, че зад тях стои дългата ръка на Ричард Никсън.
По времето, когато избухва „Уотъргейт“, Линда е напуснала разкошната си къща и Сам – мъжа, който й посвети живота си, и вече си е купила малката къщичка в градчето Крийпъл Крийк в Колорадо (причината да избере това забравено от Бога местенце е, че според мистериозния й гостенин в Рузвелт Хотел точно там ще намери нещо важно, което ще й помогне да разбули тайната с фалоса на Озирис и Холивуд Хил). Истината обаче е, че Линда Гудман е лудо влюбена. Мъжът се казва Робърт Брюер, 26-годишен, морски биолог. Двамата се запознават на сбирка на ново религиозно общество, наречено „Маниту“. Робърт е красив млад мъж, който се интересува от модните за онези години духовни практики и се опитва да пише. Линда обаче вижда в него своята сродна душа и се влюбва безумно. Първоначално се срещат в различни нюйоркски хотели, след това тя го отмъква със себе си в Крийпъл Крийк, където двамата си свиват любовно гнезденце. Децата остават при Сам, но всяка вечер Линда им се обажда и им чете по телефона „Питър Пан“ или „Хрониките на Нарния“.

dl_02
Трите важни етапа от живота на Линда Гудман, се отразяват на лицето й

Линда не успява да завърши в срок втората си книга и трябва да плати обезщетение на издателите си. За това отива част от хонорара й за първата книга. Другата част – за разследването на Озирисовия фалос. Всичко това, гарнирано с непростимата щедрост и наивност на Линда, в крайна сметка я оставя без пукнат грош. Все пак тя изкарва някакви пари от хороскопи и изцяло издържа Робърт, боготвори го. Никога няма да се завърне при мъжа си Сам, макар че и никога не се развежда с него. И точно когато се чувства най-щастлива и най-влюбена, се случва трагедията със Сали.

Случаят „Сали Стратън“

goodman
Линда никога не приема версията за смъртта на дъщеря си Сали

Сали, дъщерята на Линда от първия й брак, учи актьорско майсторство в Ню Йорк. Линда й измисля фамилията Стратън, която според нумерологията щяла да й донесе късмет. Сали е изключително ранима и с крехка психика. На 18 години, постъпвайки в театрална академия, изживява тежка депресия и се нагълтва с приспивателни. Едва успяват да я спасят. След това обаче кариерата й се развива добре и тя прави още като студентка няколко главни роли в сериозни постановки. Линда спира да се притеснява за нея. Още при опита за самоубийство тя й прави пълна астрологична карта, от която става ясно, че Сали ще живее дълго и ще има щастлив личен живот. Линда се доверява безрезервно на звездите, което винаги е вбесявало дъщеря й. Каквото и да сподели Сали на майка си, за какъвто и да било проблем, тя я прекъсва: „Не се притеснявай, миличка! При теб всичко ще бъде наред!“ Сали неведнъж открито е наричала майка си „безпардонна вещица“, защото всичките тези хороскопи и предсказания я лишават от истински майчин съвет. А когато Линда зарязва семейството и мъжа, който я носи на ръце, и заедно с някакъв младок се усамотява в затънтеното Колорадо, Сали вече не иска и да чуе за нея. Всеки път, когато се чуват по телефона, двете се карат. Линда обаче е спокойна – тя ЗНАЕ, че със Сали всичко ще бъде наред.
На 9 декември 1973 г. телефонът в Крийпъл Крийк иззвънява. Сам е. „Линда, случило се е нещо със Сали - казва й той. - Обадиха се от полицията. Може би трябва да дойдеш.“ „Какво? Да не се е нагълтала пак с хапчета?“ - пита спокойно Линда, въпреки че нещо в тона на Сам я смущава. Тогава Сам казва: „Казаха, че са я намерили мъртва.“ „Това е невъзможно! - отсича Линда, без да й трепне гласът. - Отиди да разбереш каква е работата.“
Сали е открита в апартамента си, след като нейни приятели отиват да я търсят, тъй като от няколко дни не идва на училище и не вдига телефона у дома. Прави им впечатление, че от апартамента се носи странна, неприятна миризма. Звънят, но никой не им отваря. Тогава се обаждат в полицията. В апартамента откриват полуразложен труп на момиче.
Откарват го в моргата, а Сам е извикан, за да го идентифицира. В същия този момент Линда събира пари, за да си плати самолетния билет до Ню Йорк. Сам е в шок. Все пак той е втори баща на момичето. Идентифицира я, после бързо организира кремацията.
В самолета към Ню Йорк Линда Гудман прави още веднъж подробен хороскоп на дъщеря си. Той е още по-категоричен – към този ден и час Сали е жива. Както и много години напред. След заплахите, които получава по телефона седмици преди случката, Линда има едно наум и е съвсем наясно какъв е мащабът на разтърсилата Америка афера „Уотъргейт“.
„Това е невъзможно! Дъщеря ми е жива!“ - това е репликата, с която Линда отговаря на всички въпроси. На нея обаче не й отговарят на нито един въпрос. Защо трупът на дъщеря й е показан на Сам за идентифициране не както всички други, загърнат в бял плащ, ами с розовото одеяло, подарено й от Линда. Не й показват никакви лабораторни анализи. Тялото от снимките е в такова състояние, че би могло да е всяко друго момиче. Според Линда то е по-високо от това на дъщеря й и кожата е много по-тъмна от тази на Сали. Дори в един от трите полицейски рапорта пише, че от апартамента е изнесено тяло на чернокожа жена с изрусена коса. Сали обаче е била естествена блондинка. „Някой си е драснал рапорта на две - на три“ - отговарят й детективите.
Според официалната версия смъртта на момичето е настъпила след поглъщането на силен алкохол и много успокоителни. Никъде в апартамента обаче не са открити нито опаковки от лекарствата, нито бутилки алкохол. Открито е несвързано предсмъртно писмо. Почеркът според Линда не отговаря на този на Сали. Казват й, че е направена сравнителна експертиза, но никой не й я показва. Линда побеснява. След дълги разговори със Сам той оттегля идентификацията си.
„Линда Гудман е много властна жена и тя принуди мъжа си да оттегли показанията си. Тя просто не може да приеме, че дъщеря й се е самоубила“ - коментират от полицията.

lindagoodman3
Никой не я изслушва. За всички Линда е полудялата от скръб, пък и без това луда майка. В знак на протест Линда си взема един сак с дрехи и прекарва 10 дни пред катедралата „Свети Патрик“ в Манхатън. Дори спи там, въпреки че е зима. Иска да привлече вниманието на хората и на медиите. Иска някой да я чуе. „Детето ми е отвлечено от американското правителство и в момента се намира в някакъв манастир. Отмъщават ми заради намесата ми в „Уотъргейт“ - заявява тя. Кой би повярвал на Линда?! Още повече предвид предишния опит за самоубийство на Сали. И предвид факта, че единствените свидетели, подкрепящи твърдението й, са... звездите.
До самата си смърт Гудман вярва, че дъщеря й е жива. Никой никога не я е видял да я оплаква. Тя успява да вземе аванс от издателите си и пръска 400 хиляди долара по частни детективи, чиито разследвания удрят на камък. Оказва се, че случаят е закрит и цялата документация около него, всички папки са изчезнали мистериозно от полицейския офис. И по някакъв странен начин никой нищо не иска или не може да направи. Край.
094201910664fc79b8e189919b57603e5d14710f_mЛинда се връща в Крийпъл Крийк и написва книгата си „Знаци на любовта“. Още по-плътно се притиска до Робърт. Хороскопът на тяхната двойка е чудесен – ще бъдат заедно завинаги. Няколко месеца след смъртта на Сали една сутрин Линда се събужда и вижда, че нейния Лъв (тя го нарича така не само заради зодията му) го няма в леглото. Не се връща цял ден. Линда поставя прибори на масата за вечеря и за него, убедена е, че ще се върне, тъй като техните вечери са много ритуални и романтични и Линда смята, че са важна част от връзката им. Робърт обаче не се връща.
Не се връща и на другия ден. Както и никога след това. Изчезва от живота на Линда, без да й се обади повече. Две години след като пропада вдън земя, Линда продължава да му поставя прибори на масата за вечеря. А когато разбира, че той си е тръгнал завинаги, започва да пише своята автобиография в поетична форма със странното име „Фъстъци“. Посвещава я на Робърт. „Той е съавтор на тази книга от първата до последната буква“ - пише на заглавната страница.
hqdefaultВ последните години от живота си Линда Гудман се разболява от тежка форма на диабет и започва да води съвсем отшелнически живот. Все повече се интересува от темата за преражданията. В последното си телевизионно участие – в някакво токшоу – журналистът я пита: „Вярвате ли в миналите животи?“ „Не е въпросът дали вярвам или не – отсича тя. - Прераждането е реалност.“
Сближава се със съседите си в Крийпъл Крийк. И до днес там живеят хора, които я помнят и говорят за нея като за лечителка. Линда наистина в края на живота си започнала да лекува с прости и много странни методи. Така например един човек се оплакал, че детето му е сомнамбул и че една нощ го намерили далеч от дома му. Линда препоръчала да поставят лилава чиния под дюшека му и това подействало като магия. Още същата нощ момчето спало спокойно и лунатизмът му никога повече не се завърнал.
Линда все повече мислела за Сам, особено след смъртта му няколко години преди нейната. Говорела само за него и никога не споменавала Робърт. „Сам, моля те, ела да ме вземеш и да ме отведеш у дома“ - казвала тя пред съседката, която се грижела за нея. Отказвала да ходи на лекар. Така най-напред се наложило да ампутират единия й пръст, а след това и цялото стъпало. Починала в съня си в болница в Колорадо Спрингс, близо до Крийпъл Крийк, а на кремацията й не присъствал никой от близките й. Твърди се, че прахът й се съхранява от някое от децата й. Според милионите си почитатели обаче Линда, разбира се, е жива. Някъде в Нова Зеландия.
Къщата й в Крийпъл Крийк е превърната в хотел, а в стаята й светлините никога не се гасят и часовниците винаги работят. Макар и показвайки различен час.

След рекламния блок, е поместено видеото, с едно от редките участия на Линда Гудман, в телевизионно предаване.

Едно от редките ТВ интервюта на Линда Гудман

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
mecumporto.org

(Visited 1 times, 1 visits today)