Магнитното поле на Земята, става все по-нестабилно!

В далечното минало, магнитното поле е обръщало посоката си на всеки 5 милиона години, но сега го прави на всеки 200,000 години! Магнитното поле на Земята, което ни предпазва от потенциално опасната слънчева радиация, постепенно губи своята стабилност.
Може да се предположи, че компасите винаги ще сочат север, но в действителност магнитните полюси са разменяли местата си много пъти в историята на Земята. Учените отдавна подозират, че тези обръщания стават по-чести и че магнитното поле е по-малко склонно към полюсни обрати в далечното минало.
Сега най-подробния анализ на геоложките факти до момента показва, че полето наистина бавно се дестабилизира. Като се има предвид, че в далечното минало то е обръщало посоката си на всеки 5 милиона години, сега го прави на всеки 200,000 години.
Магнитното поле на Земята се захранва от сърцевината на планетата. В центъра е твърда, а външната покривка е течна, гореща в долната част. Нагорещеното желязо се покачва в рамките на външното ядро, а след това се охлажда и потъва. Тези конвенционни потоци, в съчетание с въртенето на Земята, се смята, че генерират "геодинамо", което засилва магнитното поле.

aurora-62824_1280
Поради променящите се температури и флуидни потоци, силата на магнитното поле се променя, а позициите на северния и южен магнитен полюс се изместват.

Тези измествания оставят следи в скалите. Когато лавата се охлажда, металните оксидни частици в рамките на скалата се втвърдяват в посоката на преобладаващото магнитното поле. Така че учените могат да разглеждат историческите позиции на магнитните полюси чрез изследване и датиране на пробите от лавата.
В резултат на това се разбира, че е имало около 170 магнитни полюсни обръщания през последните 100 милиона години, и че последното голямо разместване е било преди 781,000 години.
Изследователите смятат, че вътрешното ядро нараства бавно, тъй като външното ядро изстива и се втвърдява. Това би трябвало да означава по-чести процеси на обръщане. Гари Глацмейър от Университета на Калифорния - Санта Круз и колегите му, предполагат, че по-голямата вътрешна сърцевина би била повече от препятствие за теченията във външното ядро, правейки нестабилно магнитно поле.
Но това е трудно да се провери , защото в по-старите скали доказателствата за посоката на магнитното поле не са добре запазени. По този начин Тони Вейколайнен от университета в Хелзинки - Финландия, сглобява съществуващите данни от скални проби между 500 милиона и 3 милиарда години.
Първо, Вейколайнен премахнал всички по-малко надеждни данни. Например, той отхвърлил всички проби, съдържащи хематит, тъй като може да се образува след дълго време на останалата част от скалата, което води до объркване на данните. Той също отделя бавно охлаждащите се скали като гранит, и проби, за които се е знаело, че са били под наклон, освен ако те не могат да бъдат точно коригирани въз основа на други доказателства.
След като свел до 55 от 330 групи събрани проби, Вейколайнен изчислил колко често настъпвали магнитните полюсни обръщания, в различни моменти от миналото на Земята.
Той открива, че обръщанията се осъществяват веднъж на около 3.7 милиона години между 500 милиона и 1,5 милиарда години. Но в по-ранен момент, между 1,5 милиарда и 2,9 милиарда години, магнитното поле се обръщало веднъж на 5 милиона години.
Много по-рядко от последните 150 милиона години, когато полето се обръща на всеки 600,000 години. През последните 10-20 милиона години се ускорява още повече, веднъж на всеки 200,000-250,000 години.
Данните, събрани от спътника Суорм на Европейската космическа агенция разкриват, че магнитното поле на Земята отслабва при скорост от около пет процента на десетилетие, което не е добър показател за човечеството.
Не е ясно какво точно ще се случи, ако полето значително намали или изчезне за известно време по време на обръщане. Въпреки това, учените смятат, че електрическите мрежи и комуникационни системи са потенциално изложени на риск.

Editor Recommended
Препоръчана от редактор

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.