Мистерията около лодка, намерена на Остров Буве

Ако съществува средата на нищото, то това е Остров Буве - 19 квадратни мили земя в Южния Атлантик, необитаема и покрита от ледници. Това е най-отдалеченият остров в света, близо на 1000 мили от другата ивица земя (сектор от Антарктида, наречен Queen Maud Land). Островът е на 1400 мили от най-близкото населено място (Тристан да Куня, друг отдалечен остров) и на 1600 мили от Южна Африка - приблизително разстоянието от Париж до Москва.

600.ев.5
Остров Буве - сниман, от туристи

Първоначално открит през 1739 от норвежкия изследовател Жан Батист Шарл Буве дьо Лозиер, островът е пустош от скали и лед, без растителност наоколо, като се забелязвали единствено, тук там лишеи или мъх. Погледнат от високо, той прилича на гигантска снежна топка. От 1929 г., е територия на Норвегия, а през 1977 г., там е построена автоматична метеорологична станция. Но най-голямата странност на острова се появява през 1964 г., когато е открита лодката, чието присъствие не може да бъде обяснено и до днес.

Сниман от въздуха, Буве прилича на гигантска снежна топка
Сниман от въздуха, Буве прилича на гигантска снежна топка

Южноафриканското правителство, с разрешение на Норвегия, е изследвало земята за изграждане на пилотна станция, през 1950. Трябвало да определят, дали има достатъчно пространство с равна земя на Остров Буве, която да е подходяща за техните цели. Те установили, че тераформирането не отговаря на техните нужди. Също така, те открили, че острова се е увеличил, което вероятно се дължи на вулканично изригване, но метеорологичните условия не дават основание за официално проучване на новата земна маса.

През април, 1964г. Северно Африканското правителство, с разрешението на Норвегия, изследва о. Буве, когато се натъкват на плавателен съд на острова, без каквито и да е маркировки
През април, 1964г. Северно Африканското правителство, с разрешението на Норвегия, изследва о. Буве, когато се натъкват на плавателен съд на острова, без каквито и да е маркировки

Мистерията на Остров Буве

Предвид отдалечеността на Остров Буве и неговата природа, наличието на лодката и евентуално съществуващият екипаж, би трябвало острова да бъде изследван и разучаван, но половин век, не са се провели никакви експедиции в тази посока. Най-вероятно историята с лодката на острова ще остане за дълго, една от истинските неразкрити мистерии в историята.
Да завършвам статията по типичния метод с поставянето на въпроси, не е най-удачното нещо, което би следвало да направя, защото е твърде тривиално. Но за тази лодка, доколкото си спомням, от прочетените статии от чуждестранни източници, във времето, се пише, че са намерени човешки следи, като възниква теорията, за човекоядство между екипажа, тъй като на острова е нямало никаква хранителна верига, но тогава къде ще са останките, би трябвало да се направят още експедиции, и да се намери пътя или начин, по който лодката се е озовала на Остров Буве! За мен остава надеждата, че ще последват все по-озадачаващи и интересни открития, които ще помогнат да разберем, до сега невъзможни за нашето време мистериозни случаи.

Top Facebook Reach
Топ Фейсбук Обсег

Автор: Ива Черногорска