Мистериозен невидим щит обгръща Земята

5duarntnС помощта на специална апаратура, група изследователи водени от учени, от университета в Колорадо, са открили невидим за човешкото око щит, подобен на този от сериала „Стар Трек“ на височина 11 500 км. над Земята. Според тяхното изследване щитът блокира т.нар. „електрони убийци“.

Професор Даниел Бейкър, директор на лабораторията по атмосферна и космическа физика в университета посочва, че щитът бил открит в радиационния пояс Ван Алън. Щитът бива поддържан точно на това място от магнитното поле на планетата, а радиационните пояси представляват два пръстена с форма на поничка, които са изпълнени с високо-енергийни електрони и протони. Радиационния пояс периодично се свива и разширява в зависимост от енергийните влияния идващи от Слънцето.

В публично изявление Бейкър прави следната аналогия:

„Изглежда тези електрони се блъскат в невидима "стъклена" стена, която се намира в космоса. Все едно този щит е създаден от силови полета (подобни на тези от „Стар Трек“), които във филма се използват да отблъскват извънземни оръжия. Де факто там има невидим щит който блокира тези електрони. Това е изключително загадъчен феномен.“

Това не е първият път когато изследователи дискутират пояса на Ван Алън. През 2012 г. изследване на НАСА установява, че поясът, който всъщност е съставен от две части се променя много по-бързо от считаното до момента, а частиците в него променят светкавично своята енергия, времево и пространствено разпределение. Като едно от първите значими открития на космическата ера, поясът на Ван Алън е засечен през 1958 г. от професор Ван Алън и неговият екип от университета в Айова. Той се състои от външен и вътрешен пояс простиращ се до 40 000 км. над Земята. Сега обаче е открит трети пръстен, който е описан като „складиращ“.

Earth's fieldПоследната мистерия около пояса е свързана с „екстремно рязка граница“, която е разположена на вътрешния край на външния пояс – на приблизително 11 500 км. Тя блокира свръх-бързите електрони, които могат да пробият щита и да навлязат по-дълбоко в земната атмосфера.

ultra-relativistic electron fluxesЕкипът разгледал няколко различни сценария, които биха обяснили какво би могло да създаде и да поддържа една такава бариера. Нито едно от предположенията обаче не било „научно издържано“. Един от обсъжданите сценарии бил свързан с това, че гигантски облак от студен газ, който започва от 960 км. над Земята и се простира на хиляди километри в пояса на Ван Алън, разпръсква електроните на точката на граничната бариера чрез електромагнитни вълни с много ниска честота, които създават „съскане“. Този съскащ звук е подобен на бял шум, когато бива възпроизведен чрез тонколона.

„Това е първият път, когато благодарение на съвременни инструменти успяхме да погледнем едновременно във времето, пространството и енергията във външния пояс – допълва Даниъл Бейкър, водещ изследването от университета на Колорадо в Боулдър. – Предишните наблюдения на външния радиационен пояс ни дадоха представа за него като за един размазан елемент. Когато насочихме космическите апарати, то два дни след това мощното ускоряване на електроните прогресираше и успяхме да видим ясно новия пояс.”

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: parallelreality-bg.com