Мистериозната връзка между Сириус и човечеството

От древни времена и цивилизации, Сириус, звездата куче, е оградена с тайнствo и мистика. Езотеричните учения от всички епохи са опредляли специално значение на звездата,като окултната символика е едно от доказателствата за това.

Сириус се намира в съзвездието Голямо куче и поради тази причина, е известна като "Звезда Куче". Тя двадесет пъти е по-ярка от нашето Слънце и е два пъти по-масивна. През нощта Сириус е най-ярката звезда в небето и синьо-бялият блясък удивява от древни времена.

star-67705_640Артефактите от древни цивилизации са разкрили, че Сириус е от голямо значение за астрономията, митологията и окултизма. Често е била определяна, като "слънце зад слънцето" и, следователно се явява, като истинския източник на моща на нашето слънце. Ако топлината на нашето слънце поддържа физическия свят жив, смята се, че Сисриус запазва живота на духовния свят. Това е "истинска светлина" грееща на Изток, духовната светлина, чрез която слънцето осветява физическия свят, който се счита за една огромна илюзия.

Асоциирането на Сириус с божественото и дори, като дом на "великите учители" на човечеството е, не само внедрено в митологията на няколко древни цивилизации. Широко разпространено е това убеждението и до днес.

sirius2Древни цивилизации и Сириус

В Древен Египет, Сириус се разглежда като най-важната звезда в небето. В действителност, астрономически тя е в основата на цялата религиозна система на египтяните. Почитана е като Сотис и се свързва с Изида, богинята-майка на египетската митология. Изиза е женският вид на триединството, образуван от самата нея, Озирис и техния син Хор. Древните египтяни, поставяли Сириус на пиедестал , защото за тях повечето от техните божества са били свързани, по един или друг начин със звездата. Анубис, Бог с глава на куче, е имл връзка със Сириус и Тот-Хермес, великия учител на човечеството, също е езотерично свързан със звездата.

Египетската календарна система се основава на хелиакалния изгрев на Сириус, който се появява точно преди годишното наводнение на река Нил през лятото. Небесното движение на звездата се наблюдава и почита от древните гърци, шумери, вавилонци и безброй други цивилизации. Поради това звездата се смята за свещена и нейното появяване в небето е било придружено с празници и тържества. Звездата куче е предвестник за идването на горещите и сухи дни на месец юли и август, откъдето идва и популярният термин "дни на лятното куче".

Няколко изследователи на окултизма твърдят, че Хеопсовата пирамида е построена в перфектно съответствие със звездите, и най-вече Сириус. Светлината от тези звезди е използвана в церемониите на египетските мистерии.

"Този древен народ (египтяните) е знаел, че веднъж годишно Слънцето е в съответствие с Звездата Куче. Ето защо, Голямата пирамида е конструирана така, че в този свещен момент, светлината от Звездата Куче пада на квадрата, наречен "Камъка на Бога" в горния край на голямата галерия, като се спуска над главата на жреца с главен сан, който получава Свръх слънчеви сили и търси чрез своето собствено съвършено слънчево тяло, да предаде на други посветени искрата за развитието на тяхната божественост. Определя се, че това е била целта на "`Камъкът на Бога,"като в ритуала, Озирис дарявал на него (осветения) короната Атеф или небесна светлина." "Севера и Юга на тази корона представляват любовта", се казва в част от Египетски текст. "И по този начин в учението на Египет видимата светлина, не е в сянката на невидима светлина; и в мъдростта на древните мерилото на истината са годините на Всевишния. "

[1. Marshall Adams, Книгата на Учителя]

Последните научни открития, свързани с Хеопсовата пирамида и нейните тайнствени "въздушни шахти" допълнително потвърждават важността на Сириус в обсега на пирамидата.

gizasky
Сириус е разположена в съответствие с Голямата пирамида в Гиза. Орион (свързана с бог Озирис) е в съответствие с Кралската камера, докато Сириус (свързан с богинята Изида) е съобразена с тази на Кралицата.

Завладяващата природа на Сириус е последователността на символиката и значението, които силно са свързани към звездата. Няколко велики цивилизации асоциират Сириус с фигура наподобяваща куче и гледат на звездата, като източник или местоназначение на една загадъчна сила. В китайската и японска астрономия, Сириус е известна като "звездата на небесния вълк". Няколко аборигенски племена от Северна Америка: племената на югозапад Сери и Tohono O'odham описват Сириус като "куче, което следва планинската овца", докато Blackfoot (чернокраките) я наричат ​​"Кучешко лице". Чероките свързват Сириус с Antares като Кучето-звезден пазител на "Пътя на душите". Вълкът (Скиди) племето на Небраска я определят като "Звездата Вълк", а за други е "Звездата Койот". В Аляска инуитите на Беринговия проток я наричат "Лунно куче".

[2. Дж.Б. Холберг, Сириус: Блестящият диамант в нощното небе]

Племето Догон и Атлантида

ancientПрез 1971 г. американският автор Робърт Темпъл публикува книга, озаглавена Мистерията Сириус, в която твърди, че догоните (древно африканско племе от Мали) са познавали много подробно звездата, но тези знания не биха могли да бъдат достижими, без използването на телескопи. Според него, догоните са разбрали бинарната същност на Сириус, която е съставена от две звезди на име Сириус A и Сириус Б. Това кара Robert Temple да вярва, че догоните имали "пряк" контакт със същества от Сириус.

В митологията на Догон, се казва, че човечеството е родено от близнаците Номмо, раса на амфибии, които са жители на планета обикаляща Сириус. "Те са спуснати от небето в кораб, обкръжен от огън и гръм", след което предали на хората великите знания. Robert Temple определя, че Номо са извънземни обитатели на Сириус, които в някакъв момент дошли на земята от далечното минало, за да предадат своите знания на древните народи (като египтяните и догоните) за звездната система Сириус, както и нашата Слънчева система. След което тези цивилизации са записали ученията на Номмо в техните религии, като те се превръщат в център привличащ интерес и изследвания със своите мистерии.

Митологията на Догоните е поразително подобна на тази на други цивилизации като шумерите, египтяните, израилтяните и вавилонците, тъй като включва архетипния мит за "великия учител от небесата". В зависимост от цивилизацията, този велик учител е известен като Енох, Тот или Хермес Трисмегист и се казва, че научил човечеството на магическите науки. В окултните традиции се смята , че Тот-Хермес е учил хората на Атлантида, която, според легендата, се превърнала в най-напредналата цивилизация преди Великия Потоп. Оцелелите от Атлантида пътували с лодка до няколко страни, включително Египет, където предали своите познания. Окултисти смятат, че необяснимите прилики между далечните цивилизации (като маите и египтяните) могат да бъдат обяснени с общият им контакт с Атлантите.

„Атлантският култ към слънцето е увековечен в обредността и церемониите, както на християнството, така и на езическата култура. И двата елемента кръста и змията са атлантски тотеми на божествена мъдрост. Божествените (Атлантски) предци на маите и племето Киче от Централна Америка съжителствали в зелено и лазурно сияние Гукумац, "пернатата" змия. Шестте небесно родени мъдреци дойдоха и се проявиха като центрове на светлината, свързани помежду си или синтезирани от седмия - и главен по степен, "пернатата" змия. Названието "крилата" или "перната" змия се отнася за Кетцалкоатъл или Кукулкан, поставящ началото на Централна Америка. Центърът на Атлантската Религия вероятно е големият пирамидален храм, който стои на челото на плато издигащо се в средата на Града на Златните порти. Оттук посветените жреци на Свещеното перо са извадили ключа на Вселенската Мъдрост към краищата на земята.

От атлантите света е получил като наследство не само изкуството и занаятите, философиите и науката, етиката и религиите, но и омразата, съперничеството, и перверзията. Атлантите подкладили първата война; и е казано, че всички следващи войни са се водили в безплодни усилия, за да се оправдае лошата страна, която е причина за войната. Преди потъването на Атлантида, неговите духовни Посветени, които са разбрали, че земята им е обречена, защото се е отклонила от Пътя на Светлината, са се оттеглили от саморазрушаващият се континент. Носейки със себе си святото учение, тези атланти се установили в Египет, и се превърнали в първите "божествени" владетели. Почти всички велики митове, които са в основата на различните свещени книги на света се основават на Мистериозните ритуали на Атлантида. "[3. Манли Хол, З. Тайното учение на всички времена]

В Древните текстове, описващи Хермес , той е определен като мистичният учител, който "е дошъл от звездите". Освен това, Тот-Хермес е пряко свързана със Сириус в египетската митология.

Значението на Сириус в масонството

Голяма част от масонските тайни общества, които са известни с теорията за нов световен ред и окултни церемонни, символизират звездата, като я използват за част от именованието на общността, както и в техните отличителни знаци. Но Кучето звезда е отразено и в картите Таро.

Сириус и Таро

starСедемнадесетият Голям аркан е Звездата и изобразява девойка, която коленичи стъпвайки с единият крак във водата, а позицията на тялото й наподобява пречупеният кръст. Тя носи две урни, чието съдържание излива и във водата, и върху земята. Над главата на девойката има осем звезди, едната от които е по-голяма и най-ярка. Граф Гебелин смята, че това е точно Сотис или Сириус, а останалите седем са свещените планети на древността. Той вярва, че девойката изобразява Изида в акта на предизвикване на разлива на Нил, което било съпроводено с изгряването на Кучешката звезда. Голото тяло на Изида може би символизира факта, че Майката Природа още не е получила зелената си одежда докато покачването на водите на Нил не освободи кълновете на растенията и цветята.“ (Менли П. Хол – Тайните Учения на Всички Времена)

Масоните и Сириус

В масонските ложи, Сириус е известна като "Ярката звезда" и един обикновен поглед към нейното значение в масонската символика разкрива изключителното й значение. Авторът масон Уилям Хътчисън пише : "Това е първият и най-възвишен обект, който изисква вниманието ни в ложата." По същия начин светлината на Сириус проправя своя път в Голямата пирамида през ритуалното приемане, това символично присъства в масонската ложи.

"Древните Астрономи виждали всичките велики символи на масонството в звездите. Сириус блести в нашите ложи като Ярката звезда. "[7. Алберт Пайк, Морал и догма]

masonska-loja
Сириус, в центъра на масонската настилка.
zvezda-nad-lojata
Ярката звезда грее над членовете на ложата

В масонството Ярката звезда е символ на божественото, на вездесъщото (Творецът присъства навсякъде) и на всезнанието (Творецът вижда и знае всичко). Следователно Сириус е "свещено място" до което всички масони трябва да се изкачат: Тя е източник на божествена сила и предназначението на божествените лица. Тази концепция е често представени в масонското изкуство.

patuvaneto-na-masonite
Масонско изкуство изобразява Сириус, като крайна цел на пътуването на Масоните.

За да се постигне съвършенство, посветеният трябва успешно да разбере и да интернализира двойствената природа на света (добро и зло; мъжки и женски; черно и бяло, и т.н.) чрез алхимична метаморфоза. Тази концепция е символично представена от обединяването на Озирис и Изида (мъжкият и женският принцип) които създават Хор – звездното дете, като това дете наподобява Христос, съвършения човек на масонството - който се отъждествява с Ярката звезда.

"Слънцето и луната ... представляват двата велики принципа ... на мъжкото и женското ... и двете дават светлина върху тяхното поколение, Ярката звезда, или Хор."

Египетският йероглиф, представляващ Сириус е езотерично тълкуван като знак на космическото триединство.

Тази концепция е толкова важна за масоните, че е вградена в някои от най-важните структури в света.

falicheski-obelisk
Йероглифа, представляващ Сириус съдържа три елемента: "фалическия" обелиск (представляващи Озирис), "утробата“, във формата на купол (представлява Изида) и звездата (представляваща Хор).

 

obelisk
Паметникът на Вашингтон, Египетски обелиск, представляващ мъжкия първоизточник, е пряко свързан с купола на Капитолия, който представлява женското начало. Заедно те създават Хор невидима енергия представлявана от Сириус.

Египетския бог Хор и звездата Сириус са често свързвани. В масонската символика, окото на Хор (или всевиждащото око) е изобразено така, че е заобиколено от блестящата светлина на Сириус.

masonska-daska
Паметникът на Вашингтон, Египетски обелиск, представляващ мъжкия първоизточник, е пряко свързан с купола на Капитолия, който представлява женското начало. Заедно те създават Хор невидима енергия представлявана от Сириус.
masonic-pyramids
Окото на Хор вътре в триъгълник (символизиращ божественото), обиколен от блясъка на Ярката звезда.
zvezda
Всевиждащото око вътре в Ярката звезда.

Имайки предвид символичното съответствието между всевиждащото око и Сириус, следващото изображение става очевидно.

vsevijdashtoto-oko-dolar
Светлината зад всевиждащото око на американския долар не е от слънцето, а от Сириус. Голямата пирамида в Гиза е построена в съответсвие със Сириус и затова е показана грейки точно над пирамидата. Следователно облъчваща почит на Сириус е в джобовете на милиони граждани.

Ордена Източна звезда

orden-iztochna-zvezda
Символът на ОИЕ е обърната звезда, подобна на Ярката звезда в масонството.

Приемайки за "женски вариант" на Масонството, името на Ордена на Източната звезда (ОИЕ) е дадено следвайки Сириус, "Ярката звезда от изток". A "широката общественост" обясненва произхода на името на Ордена, като твърди, че произлиза от "Звездата на Изтока", която води трите влъхи до Исус Христос. Един поглед в окултното значение на символиката на Ордена обаче става ясно, че ОИЕ е свързана към Сириус, най-важната звезда на масонството, нейната майка организация.

sirius-nad-piramidite
Рисунка изобразяваща Сириус над Голямата пирамида. Обърнатата звезда е разположена над пирамидата на Хефрен, а не над Хеопсовата пирамида. На пръв поглед, пирамидата на Хефрен е по-висока от Хеопсовата пирамида, тъй като е построена на по-високо място. На изображението, Голямата пирамида е зад пирамидата на Хефрен, а най-отпред е пирамидата на Микерин. Сириус е изгряла над Голямата пирамида.

Блаватска, Алис Бейли и теософията

Елена Блаватска и Алис Бейли, двете основни фигури, свързани с теософията, смятат че Сириус е източник на езотерична мосщ. Блаватска казва, че звездата извършва мистично и пряко влияние върху целия небесен живот и е свързана с всяка голяма религия в древността.

Алис Бейли определя Звездата куче , като истинската "Голямата бяла ложа", която е домът на "Духовната Йерархия". Поради тази причина тя назовава Сириус като "звездата на посвещението".

"Това е най-голямата звезда на началото, защото нашата Йерархия (израз на втория вид на божествеността) е под надзора или духовно-магнетичния контрол на Йерархията на Сириус.." [10. Алис Бейли, Esoteric Astrology]

Бейли твърди, че Сириус има голямо влияние върху живота на човека.

"Всичко, което може да се направи тук в справянето с тази дълбока тема е да се изброят накратко някои от космическите влияния, които определено влияят на нашата земя, и дават резултати в съзнанието на хората, и които, по време на просветлението, са довели до известни специфични явления.

Първото и най-важно е енергията или силата, излъчвана от Слънцето Сириус. Ако това може да се изрази така, енергията на мисълта, или силата на ума, в своята съвкупност, достига слънчевата система от далечния космически център чрез Сириус. Сириус действа като предавателя, или центъра на фокализация, откъдето произлизат тези влияния, които произвеждат самосъзнанието в човека. "[11. Алис Бейли, Initiation, Human and Solar]

Алистър Кроули, Argentium Astrum и Кенет Грант

През 1907 г. Кроули започва свой собствен окултен орден Argentium Astrum, което може да се преведе "Орденът на Сребърната звезда". Със "Сребърната звезда" той свързва Сириус. Въпреки че Кроули много често използвал тайни термини в описанието на звездата, цялата му философия, от началото на развитието му като млад фримасон, през последните му години на ръководител на О.Т.О (Ordo Templi Orientis - Орденът на Източния храм. (бел. прев.), е в пълен синхрон със сирианското въздействие.

Предполагаемият контакт на Кроули с неговият ангел-хранител, който по-късно води до написването на книгата „Liber AL: The Book of the Law“ се приема, че е дошъл от Сириус.

Ако Кроули е използвал закодирани думи, описвайки Сириус, то Кенет Грант подробно пише за Звездата куче. В книгето му, той описва Сириус като могъщ център на магнитна магическа сила. Той вярва, че звездата притежава централния ключ към разкриването на тайните на Египетските традиции. Една от най-важните и предизвикващи спор тези е, че Грант и неговото откритие за "Сириус /Бог Сет", е извънземно измерение свързващо Сириус, Земята и Сет, Египетскияn бога на Хаоса - който по-късно е свързва със Сатаната.

"Сет е инициатор, откривателя на човешкото съзнание за лъчите на безсмъртния Бог, изразяващ се с формата на Сириус -. Слънцето на Юга "[ Kenneth Grant, The Magical Revival]

" Сириус, или Сет, първоначално е бил познат като „Онзи, който е без глава“ – светлината от Горен Египет (юг) позната като Ан (кучето), т.е. Сет-Ан (Set-An - Satan, Сатаната), Господар на вътрешните земи, пламтящо място, по-късно определно като „ад“.“

Въпреки различните мнения, теория и възгледи, Сириус се смята за „слънцето зад слънцето“, истинския извор на скрито могъщество. За звездата се приема, че е люлката на човешкото знание, а вярването, че между звездата и Земята има силна връзка е познато и в наши дни. 

Сириус и популярната култура

Към културната в наши дни има изключително много знаци отбелязващи Сириус. Приема се, че в много от анимационните филми има закодирани съобщения, с които е свързана звездата, чиято цел е предназначени към онези, „които знаят“ за смисъла и същността й на посвещаване и божественост.

pinokio
В „Пинокио“ на Дисни, по книгата на фримасона Карло Колоди, Джепето се моли на най-ярката звезда в небето да има „истинско момче“. А Синята фея (има връзка със светлосинята светлина на Сириус) слиза от небесата и дарява живот на Пинокио. Преминавайки през препядствията, за да стане истинско момче (алегория за езотерично посвещение), Синята фея напътства Пинокио по „правилния път“. Така Сириус е представена като извор на живот, като водач и учител

Песента към филма също представлява възхвала на Сириус:


Когато си отправиш желание към звезда, няма значение кой си.

Всичко, което сърцето ти иска, ще дойде при теб

Ако сърцето ти е в твоите мечти, не се колебай да поискаш от звезда 

(Изразът е буквално преведен, за да се долови скрития смисъл. – бел. прев.),

както правят мечтателите

(Съдбата е добра, тя носи на тези, които обичат,

сладкото изпълнение на скритите им копнежи)

Като мълния от небето, Съдбата идва и вижда през теб

Когато си пожелаеш нещо на звезда, мечтите ти се сбъдват.

sirius-blek
В „Хари Потър“, героят Сириус Блек най-вероятно е също кодово наименование към Сириус Б („тъмната“ звезда от двойната система Сириус). Вземайко под внимание, че е кръстник на Хари Потър, това прави Сириус учител и водач. Магьосникът може да се превръща в голямо черно куче, отново връзка към Кучешката звезда.
shouto-na-truman
В „Шоуто на Труман“, един от прожекторите, който имитира звезда в измисления свят на Труман има надпис върху него - Сириус. Запознаването на Труман със Сириус му дава просветление и буди у него желанието да търси истината.

От всичко написано до тук, можем да си направим извода, че Сириус е била и е източник на живот. Изследвайки звездата си даваме сметка, че и древните цивилизации и ние, в нашето модерно време, определяме звездата по един и същи начин - божественост и сила, знание (просветление). Въпреки всички анализи и теории, Звездата куче, все още не е напълно разгадана, и остава да свети в изследванията на учените и мистиците, така както й приляга, с мистика и даване на надежда за сила и велик разум.

All Time Top Post
Вечна Топ Публикация
Editor Recommended
Препоръчана от редактор
Top Facebook Reach
Топ Фейсбук Обсег

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.