Мощен извънземен сигнал, удиви учените

CNN съобщи, че астрономите ангажирани с търсенето на извънземен разум, чрез програмата СЕТИ (SETI), от скоро тренират своите инструменти насочвайки ги към звезда, намираща се на около 94 светлинни години от Земята, след като през миналата година руски сателит улови много силен сигнал, излъчван от звездата с научното обозначение HD 164595. Международен екип от изследователи в момента проучва радиосигнала и източникът - звезда, с научното обозначение HD 164595 - описана в статия от италианският астроном Клаудио Мачоне и други вещи астрономи, като "силен кандидат за програмата SETI" - сигналът отговаря на всички изисквания за умишлено предаван сигнал от извънземна форма на живот.

"Извънземния сигнал от HD 164595 е интригуващ, защото идва от околностите на звездата слънце, около която обикаля една единствена планета и ако този сигнал е изкуствен, неговата сила е толкова голяма, че ако сигнала е излъчен от извънземна цивилизация, то нейните представители притежават възможности, далеч надхвърлящи тези на човечеството!", смята астрономът Дъглас Вакоч, президент на METI International, която търси за живот извън Земята, разказва CNN.

HD 164595 - художествена интерпретация на звездата, от чиято посока, бе доловен въпросният сигнал
HD 164595 - художествена интерпретация на звездата, от чиято посока, бе доловен въпросният сигнал

"Всеки път, когато се открива такъв силен сигнал, това е добра възможност да бъдат открити някои от най-близките цивилизации в Космоса, ако те действително съществуват някъде там!", разказва Мачоне пред CNN.

Но експерти казват, че е много малко вероятно сигналът да бъде съобщение от извънземни.
"Без да се потвърди от независима обсерватория, предполагаемите сигнали от извънземни не са много на доверие", казва Вакоч.
Пол Гилстър от фондацията Tau Zero, която провежда междузвездното изследване каза, че ако сигналът е изкуствен, неговата сила предполага, че би трябвало да е дошъл от една цивилизация, далеч по-напреднала от нашата собствена.
Такава цивилизация вероятно ще бъде от тип II по скалата на Кардашев.

Скáла на Кардашев
Скáла на Кардашев / Image Credit: wikipedia

„Скáла на Кардашев“ е понятие предложено през 1964 г. от руския астроном Николай Кардашев за определяне на вида цивилизации в зависимост от тяхното технологично развитие. Съставена е от три категории според количество енергия, което използва дадена цивилизация.
Цивилизация от I тип: използва цялата налична енергия на своята планетата – около 1016 W. Кардашев приема първоначално, че цялата наличната мощност на Земята възлиза на 1016 W – тази стойност съответства на използваната енергия за нуждите на Земята през 1964 г.
Цивилизация от II тип: такава цивилизация трябва да е способна да използва цялата енергия на своята звезда или 1026 W. Това е само приблизителна стойност – нашето Слънце излъчва около 3,86×1026 W, а Кардашев говори за 4×1026 W.
Цивилизация от III тип: използва цялата енергия излъчвана от галактиката, която обитава или около 1036 W. Това равнище на енергията варира според размера на галактиката, според Кардашев това е 4×1037 W.
Николай Кардашев представя за първи път известната си скала за технологично равнище на цивилизациите през 1964 г., на конференция в Бюракан (Армения) посветена на съветската програма за търсене на живот в космоса и радиоастрономия.
Скáлата на Кардашев е понятие възприето от изследователската програма SETI[1], авторите на научна фантастика и футуролозите.
Според Скáлата на Кардашев цивилизациите се разделят на 6 типа (от 0 до 5), според развитието им.
В момента ние сме от тип 0. - бел.ред.).
"Скáлата на Кардашев се базира основно на енергията, която тази цивилизация може да бъде в състояние да фокусира за собствена употреба.", казва Мачоне.

Но, какво се случва на HD 164595?
В изявление, Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, каза, че е трудно да се разбере защо някой би искал да насочи сигнал към нашата слънчева система, която е твърде *млада. (*разбирай "неразвита", в сравнение с други системи подобни на Слънчевата система, намиращи се в Космоса - бел.ред.)

"Рядък" запис на силния сигнал доловен от посоката на HD164595
"Рядък" запис на силния сигнал доловен от посоката на HD164595

 

"Тази звездна система е толкова далеч, че няма как те да са разбрали за нашата планета, от  местните източници на информация, които подобна напреднала извънземна цивилизация, би притежавала. Не очакваме, че са ни видели по телевизията или на някой от своите сателити или телескопи, които да им покажат, че ние сме тук", добавя Шостак.
Институтът SETI също е разглеждал HD 164595, с помощта на Allen Telescope Array в Калифорния.
Досега екипът не е открил никакви сигнали, за да съответстват на тези, които първоначално откри руския телескоп, но Шостак отбелязва, че "ние все още не сме покрити пълния спектър от честоти, които могат да бъдат на разположение на извънземния сигнал."
Според Вакоч, "ако това наистина е сигнал от извънземни, ние бихме искали да проучим целевата звезда през по-голяма част от електромагнитния спектър, тъй като това е лесно осъществимо."
Откриването на тази странна звезда, може да означава действащ извънземен живот на планетата, която орбитира около нея!
Вакоч добавя, "Преди да можем да дадем каквато и да е достоверност на сигнала, че той произхожда действително от извънземни, ние трябва да го разгледаме поетапно, за да се уверим, че това не е само преходно явление. "
Шостак пише, че "това е напълно възможно, сигналът може да бъде от извънземна цивилизация, но без потвърждение , ние можем само да кажем, че това е един доста интересен феномен"!

Свободен превод и редакция: Orion