НАСА и странните „блестящи облаци“ над Норвегия

На 5 април 2019, небето на северна Норвегия бе осветено от тайнствена светлина, която предизвика всеобща изненада! Извънземни ??

Image Credit & Copyright: Yang Sutie

"Съжалявам, че разочаровам всички теоретици на конспирацията или филмовите режисьори, но това НЕ са извънземни! Въпреки това видяното наистина е изглеждаше като нещо, което не е от този свят. Бях по пътя към обсерваторията, след като взех последните и гости за сезона. Видях два ярко жълти обекта, които се спускаха в полунощното небе над планините. Тогава разбрах, че това може да са само геофизични ракети, които се изстрелват от космическия център Андоя, на 3 часа от Сеня. Когато пристигнахме в обсерваторията няколко минути по-късно, след като излязохме от колата, погледът ми бе привлечен от странен блясък."

"Сини, пурпурни и зелени точки избухнаха в нощното небе и това накара челюстите ни да увиснат. Точно тогава разбрах, че ракетите, пуснати няколко минути по-рано, са причината за това доста колоритно шоу. След като експлодираха точките, цветовете се носеха в небето, но останаха видими за около час." - това пише в профила си един от водещите фотографи и изследователи на въздушни явления в нощното небе.

Цветовете всъщност са създадени от финансирания от НАСА Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment (AZURE), който разпръсква видими маркери - триметилалуминий (ТМА) и смес от барий и стронций - на височина 100 до 250 километра, за да изследва ветровете в горната атмосфера на Земята. Маркерите на AZURE произхождат от две краткотрайни звукови ракети, пуснати от космическия център в Норвегия. Тези смеси се йонизират, когато са изложени на слънчева светлина. Триметилалуминият реагира с кислорода и генерира химическа луминесценция, която позволява на изследователите да проследят въздушните потоци. Продуктът на реакцията е алуминиев оксид, въглероден диоксид и водна пара. Барият бързо се йонизира и произвежда пурпурно-червени облаци, наблюденията на които позволяват да се проследи потока на йони в атмосферата. Нейонизираният барий също свети в синкаво-бял цвят и може да послужи като маркер за неутрални частици. Към сместа се добавя стронций, за да се увеличи блясъка на неутралния барий.

„Чрез проследяване на движението на тези цветни облаци чрез наземна фотография и триангулиране на моментното им положение в 3D, AZURE ще предостави ценни данни за вертикалния и хоризонтален поток на частици в два ключови региона на йоносферата в диапазон от различни височини ”, казват учените.

Такива измервания са от решаващо значение, ако искаме наистина да разберем ефектите от мистериозното, но красиво северно сияние. Резултатите ще са от ключово значение за по-доброто разбиране на ефектите от сблъсъците между земната атмосфера и слънчевия вятър, включително как и къде се отлага енергията на сиянието - се казва в статия на НАСА, по повод изследването.

Топ Фейсбук обсег

Източници: https://science.nasa.gov/ ; https://www.nasa.gov/

Видео по темата

Видео по темата