Най-древната пирамида в Индонезия

Преди дни, LiveScience съобщи, че определяната като „най-голямата пирамидална изкуствена структура“ в Индонезия всъщност представлява древен храм, чийто останки са скрити под земята от хиляди, а може би десетки хиляди години.

На 12 декември на годишната среща на Американския геофизичен съюз (AGU), учените представиха доказателства за забележителната постройка.

На огромен хълм в планината Паданг, Западна Ява, са разположени разпръснати останки от масивен древен комплекс от скални структури и археологически паметници. Мястото е описвано като най-големият мегалитен обект в цяла Югоизточна Азия.

Открит в началото на 19 век, археологическият обект е изпълнен с редица от древни каменни колони. Наклоненият "хълм" обаче не е част от естествения скалист пейзаж. Според учените той е издигнат от човешки ръце.

"Това, което преди се разглеждаше като градежи на повърхността, се оказва грамадна структура", казва индонезийския геолог Анданг Бахтиар (Andang Bachtiar), който наблюдава сондирането и анализа на почвите по проекта.

Снимка: Danny Hilman Natawidjaja

Пирамидалната структура, остава скрита толкова дълго, понеже е покрита с растителност и изглежда като естествен хълм (червения кръг), с мегалит разположен на върха (жълтия кръг). Снимка: Danny Hilman Natawidjaja

Въпреки, че погребаната структура може да прилича повърхностно на пирамида, тя се отличава от пирамидите, построени от маите, отбелязва Дани Хилман Натауиджайа (Danny Hilman Natawidjaja), водещ изследовател и старши учен в Индонезийския институт на науките. Докато пирамидите на маите са по-симетрични, тази структура е удължена.

"Това е уникален храм! Странната форма на хълма се открояваше на фона на пейзажа. Това не прилича на обкръжаващата топография, която е много ерозирана. изглежда много млада, и изкуствена за нас", обяснява Натауиджайа.

Ползвайки набор от техники за подземно наблюдение - включително радарни проучвания, рентгенови изследвания, рентгенографска томография, 2D и 3D изображения, сондиране и разкопки - изследователите постепенно откриват няколко слоя с доста голяма структура. Тя е разпростряна върху площ от около 15 хектара (150 000 квадратни метра) и е била построена в продължение на хилядолетия със слоеве, представляващи различни периоди.

Снимка: Danny Hilman Natawidjaja

Използвайки разнообразни техники за проверка, изследователите откриват няколко слоя от пирамидална структура, като всеки слой представлява различен период от време. Снимка: Danny Hilman Natawidjaja

„На самия връх бяха разположени стълбове от базалтови скали, оформящи стъпаловидни тераси, с други подредени скални колони образуващи стени, пътеки и пространства" , съобщиха учените на срещата на AGU. Те изчисляват, че този слой е на възраст от 3000 до 3500 години.

Под повърхността до дълбочина около 3 метра е разположен втория слой от подобни скални колони, за които се смята, че са на възраст от 7500 до 8 300 години. И трети слой, простиращ се на 49 метра под повърхността, е на повече от 9000 години, а може дори да е отпреди 28 000 години, според изследователите.

Проучванията откриха и множество камери под земята, добавя Натауиджайа.

Днес местните хора все още използват обекта на върха на структурата като свещено място за молитва и медитация, може би по същия начин, по който е била използвана преди хиляди години, казва Натауиджайа.

Препоръчана от редактор

Превод: Sonic - Николай Ненков
Инфо: livescience.com