Оказа се, че Механизмът от Антикитера е астрологически, а не астрономически инструмент

Астрологически, а не астрономически се оказа Механизмът от Антикитера, смятан за първият аналогов компютър в света.

Експерти предполагат, че е бил използван за предсказване на бъдещето.
Астрологическия компютър е създаден преди около 2000 години в Древна Гърция, а части от устройството му са намерени през 1900 г. от група гмуркачи за водни гъби, преди 112 години.

Компютърът изчислявал координатите на Слънцето, Луната, Марс, Венера, Меркурий, Юпитер и Сатурн, след като са му били зададени минали или бъдещи дати. Изследователите смятат, че е използван Метоническият календар (кръстен на името на древния гръцки учен Метон, прочул се със своя 19-годишен цикъл, който въвежда в слънчево-лунния календар). Древният механизъм предсказвал с абсолютна точност кога ще има слънчево затъмнение, но служел също като календар за организирането на древните олимпийски игри. Няма данни дали устройството е било задействано от автоматизирана система или на ръка. Предполага се, че е било вградено в статуя, изложена на важно място, и е задвижвано от воден часовник или друг подобен уред.

Ето как изглежда Механизмът от Антикитера, чрез рентген

От 12 години различните елементи от машината биват реставрирани или възстановявани чрез рентгенова технология. Известно днес е, че калкулаторът е бил използван от гърците, за да се определя движението на планетите и звездите. Учените вече са разкодирали надписи от старогръцки на дъното на устройството, според които то е имало основно астрологична цел. „Все още не сме сигурни как да интерпретираме надписите, но изглежда те сочат, че цветът на слънчевите отблясъци е някакъв вид сигнал. Определени цветове са предвещавали по-добри събития, отколкото други. Това е първият случай, в който при механизма се споменава нещо за астрология, а не астрономия”, казва проф. Майк Едмъндс от Университета в Кардиф. „Компютърът” от Антикитера има сложно механично устройство, досущ като това на механичен часовник, включващо над 30 бронзови зъбни колела и е изработен между 150 и 100 г. пр. Хр.” До откриването на древния инструмент, учените не са и предполагали, че такава технология е била възможна на толкова "ранен етап" от познатата ни човешката история. Следва да си зададем въпроса, дали историята, която познаваме няма да бъде пренаписана?

Редактор: Orion
По материали от Интернет