Откриха най-голямата пирамида на Маите!

Изследователи са открили огромна пирамида в Мексико , по-голяма от Пирамидата на Слънцето, намираща се в Теотиуакан! Според първоначалните измервания , пирамидата е по-голяма от Голямата пирамида на Слънцето в Теотиуакан . Първоначалните разкопки са извършени през 2010 година.
1436467003_a03n1cul-1Пирамидата е с височина 75 м. и е изследвана от специалисти от Националния Институт по Антропология и История ( INAH ) на Акропола на Tonina - Чиапас , като данните са, че най-голямата открита до момента пирамида в Мексико, е на около 1700 години. Емилиано Галага, директор на археологическия обект обясни, че работата е свършена в последните две години ,  с помощта на " триизмерна технология", по този начин изследователите се уверили, че в североизточната част на обекта, се откроява една от най-големите постройки в Мезоамерика , сравнима по размер само на големи градове на маите като Тикал и El Mirador в Гватемала. Другите характеристики, които открояват тази " уникална " пред-испанска структура са седемте платформи, които съставляват специфични пространства, предназначени да служат като дворци , храмове, жилища и административни единици. Това е уникална постройка притежаваща различни специфични функции в рамките на социалната, политическата, икономическата и религиозна структура, която не се повтаря в никой друг археологически обект в света на маите, заявиха изследователите от INAH .

Emiliano Gallaga
Емилиано Галага - директор на INAH

"Голяма изненада за нас бе да разберем, че пирамидата е направена почти изцяло от пред-испански архитекти и затова е толкова неестествена (изкуствена) и не е както се е смятало до сега,  естествен (природен) хълм.  Последните данни показаха, че структурата е почти изцяло построена от древните жители.Археолозите добавят , че пирамидата е по-голяма, отколкото са очаквали. Структурата е свързана с пътища , разположени на върха на околните възвишения .

Gallaga добави, че след като цялата тази информация е налична, можем да потвърдим , че тази пирамида надвишава височината на пирамидата на Слънцето в Теотиуакан , която е 65 метра. Изследователите от INAH са установили, че центъра на града има архитектурна площ между 10 и 12 хектара, което е два пъти повече от предполаганото до момента и основната площ съответства на южната фасада на Акропола , една от най-важните зони за маите, позната на изследователите.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.