Откриха погребан още един сфинкс в храма „Ком Омбо“

Египетските археолози, работещи по проект за източване на подземните води в храма "Ком Омбо" в Асуан, са открили сфинкс от пясъчник, според Египетското министерство на антиките.

Откритието е изненадващо, тъй като през последните няколко месеца археолозите, работещи в Египет, са открили останките от две статуи на Сфинкс, пише сайта Ancient code.


Първоначалните доклади на Египетското министерство на древността показват, че Сфинксът, открит в Луксор, е подобен по дизайн на Великия сфинкс на Гиза: той има тялото на лъв и главата на човек.

Най-известният сфинкс в Египет без съмнение е масивната статуя, разположена на платото Гиза.
Великият сфинкс на Гиза се смята за древно чудо не само заради размера и объркващия дизайн, но и поради безбройните загадки, които са свързани с тази древна структура.

Заедно с трите пирамиди, Великият сфинкс, намиращ се на платото на Гиза - на около 500 километра от мястото, където е намерена новата статуя, е един от най-емблематичните паметници в Египет.

Сега археолозите край Асуан направиха още едно зашеметяващо откритие, намирайки друга статуя на Сфинкс.
Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет на Египетските антики, обясни, че парчето вероятно е датирано от Птоломейската династия, тъй като статуята на Сфинкса е намерена в югоизточната част на храма, на същото място, където са изложени два релефа от пясъчник на цар Птолемей V, които бяха открити преди няколко месеца.

Птолемейската династия управлявала Египет за 275 години, от 305 до 30 г. пр. Хр. Тя е последната династия на древния Египет.

Самият комплекс "Ком Омбо" е построен по време на Птолемейската династия.


Птоломей V е петият владетел на Птолемейската династия от 204 до 181 г. пр. Хр. Той наследява трона на петгодишна възраст и под поредица от регенти царството бива парализирано. Заслужава да се отбележи, че по време на царуването му като възрастен е създаден известния Розетски камък .

Скулптурата, открита в храма "Ком Омбо" в Асуан, съдържа йероглифни и демотични (народни - бел.ред.) надписи и вече е транспортирана до Националния музей на египетската цивилизация във Фустат, където ще бъде внимателно проучена и възстановена от археологическата мисия, за да се получи повече информация за произхода й. След реставрацията, новопоявилия се Сфинкс ще бъде изложен пред обществеността.

Препоръчана от редактор

Превод и редакция: Sonic - Николай Ненков