Откриха потенциално обитаема планета близо до Земята!

Ексклузивно!

Астрономи са открили достатъчно доказателства, че около най-близката до Земята звезда - Проксима Кентавър, обикаля планета, която е малко по-голяма от Земята и се намира в "обитаемата зона", което означава, че на повърхността на планетата има вода в течно агрегатно състояние!

Сензационната новина вече е публикувана на сайта на сп. Nature и предстои да бъде публикувана в утрешния брой на списанието.

Научното откритие напълно оправдава дългото време, през което учените се трудиха неуморно, чрез упорити изследвания и наблюдения. Астрономите търсят планети около Проксима Кентавър от около 15 години, но досега доказателствата не бяха достатъчно убедителни. Европейската Южна Обсерватория (ESO) в Чили е една от малкото, които разполагат с инструменти като UVES (Ultraviolet and Visual Echelle Spectrograph) и High Accuracy Radial velocity Planet Searcher (HARPS), които дават възможност на изследователите да откриват колебанията в орбитата на дадена звезда, показателни за наличието на планети.

За първи път през 2013 година, са получени данни за вероятното съществуване на планета около тази зона, но тогава те не са били достатъчно убедителни. Поради тази причина научният екип създаде кампания на име "Бледа Червена Точка", чието наименование е в чест на известния популяризатор на науката Карл Сейгън, съчинил популярната фраза "Бледа Синя Точка", описваща начина, по който Земята се вижда от далечния Космос.

Астрономите, стоящи зад "Бледа Червена Точка", са използвали инструмента HARPS, за да наблюдават Проксима Кентавър всяка нощ от 19-ти януари, до 31-ви март, 2016г. Новите, достатъчно убедителни доказателства, са комбинирани с данни от UVES и по-предишни наблюдения на HARPS. Резултатите били сравнени и с данни от други телескопи. Било е необходимо да се отсее вероятността, че не става дума за вариации в активността на самата звезда Проксима Кентавър, а наистина за реално съществуваща планета. Проксима Кентавър, е от звезден тип "Червени джуджета", които са активни звезди и могат да имитират поведението на планета, без да има реална такава. Ето защо, това изключително важно научно откритие, се забави толкова дълго. Но днес, вече можем да бъдем сигурни, че наистина е открита нова планета, подходяща за живота, какъвто познаваме на Земята, а и вероятно поддържаща живот в момента!

Художествена интерпретация на новооткритата планета, която обикаля Проксима Кентавър
Художествена интерпретация на новооткритата планета, която обикаля Проксима Кентавър / Image credit: ESO/M. Kornmesser

Масата на новооткритата планета е 1.3 пъти от тази на Земята и е на 7 милиона километра от Проксима Кентавър, т.е. около едва 5% от разстоянието между Земята и нашето Слънце! Една местна година на планетата продължава около 11.2 земни дни. Орбитата на планетата е по-малка от тази на Меркурий, но понеже звездата й е по-бледа от Слънцето, тя се движи в т.нар. "обитаема зона" и вероятно на повърхността й има вода, а защо не и живот?!

Тепърва предстои задълбочено и сериозно изучаване на новооткритата планета. В процеса ще се използват, както вече действащи инструменти, така и бъдещи телескопи като "Европейския Изключително Голям Телескоп" (E-ELT). Едно от предизвикателствата на мисията се състои от факта, че планетата не минава пред диска на звездата си, от перспективата на Земята, което ще затрудни изучаването на атмосферните й спектри.

Разбира се, в близко бъдеще учените ще имат достатъчно възможности. За наша радост, Проксима Кентавър е на разстояние от Земята на 4.2 светлинни години, за разлика от много други звезди, които се намират на стотици и хиляди светлинни години от нас! Силно се надяваме, че това откритие ще мотивира международните космически агенции да обмислят реализацията на първата междузвездна мисия. Очакваме с нетърпение новини, около новата планета и със затаен дъх ще следим всички научни публикации, около нея!

Вечна ТОП публикация

Автор и редактор: Orion

Видео по темата (на английски)

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: eso.org