Пещерните рисунки на Уанджина: Изображения на небесни същества

Кимбърли, Австралия

През 1838 г., са открити огромен брой пещерни рисунки , които са предизвикали изключително голям интерес в археологическата общност. Някои от изображенията, наречени Уанджина са изненадващо големи, достигащи до 6 метра височина. Кимбърли е отдалечен район в Западна Австралия, слабо населен и посещаван, но с големи реки и великолепна гледка в красиви червеникави тонове.

wandjinas-3
Според някои изследователи, пещерните рисунки на Уанджина, са може би на 100000 години

Местните жители на раьона, нарекли тези странни фигури "Уанджина" - небесни същества, които създали цивилизацията и благоденствието на народа. Любопитното е, че подобно на много други древни цивилизации по целия свят, символът на „Уанджина" е перната змия. Пещерните рисунки изобразяват същества със сандали, нещо, което е привлякло вниманието на учените, тъй като местното население на региона са боси. Съществата в пещерните рисунки също са изобразени със странно изглеждащи пръсти- различни на брой, от три до седем пръста.

Уанджина са изобразени без устни, с големи черни очи, бели лица и ореоли около главите. Някои вярват, че Уанджина са представители на извънземни същества, посетили хората в далечното минало.
Тези загадъчни картини са тълкувани по различен начин. Смятани за странни представители на човешките същества, или гигантски бухали, но има теория, че са древни астронавти, които са посетили Земята в далечното минало. Тази теория е действително широко приета сред населението и дори сред местните жители. Много хора вярват, че извънземните са имали пряка роля в създаването на света и в легендите на аборигените се разказва за действителни събития, случили се в далечното минало.

WANDJINAЕдин от най-интересните факти за Уанджина е начина, по който са изобразени. Поглеждайки пещерните рисунки, ще ги оприличете на извънземни същества, по-скоро на сивите извънземни, за които имаме вече доста добра представа. Това е основната причина, поради която много хора се чудят кой е създал тези пещерни рисунки, изобразяващи Уанджина по такъв тайнствен начин. Очите им са непропорционални на лицето и носа, цвета с който е изобразено тялото им, също предизвиква към теорията, че са извънземни. В една от рисунките, се забелязва същество, облечено в розова роба с двоен полукръг около главата му. Любопитното е, че това същество е изобразено с някакъв надпис със 6 цифри или букви с напълно непозната азбука за изследователите. 

Традицията на Уанджина е толкова невероятна, колкото техните изображения, тя се предава устно от поколение на поколение. Местните жители определят Земята като великата змия Унгут. Млечният път изглежда като друга змия, наречена Уаланганда.

wandjina2b

Тези две змии са довели до създаването на всички живи същества на Земята, включително и на духовете на предците на коренното население и на Уанджина, които са донесли дъжд и плодородие. Според аборигените, Уанджина са духове, а също така са наричани и богове, които са живели по време на периода на сътворението. Уанджина слезли към нашата планета от небето във "Времето на Сънищата" (момента на сътворението), пътуващи над региона, преброждайки земите. Според художника Моуанджум Мейбъл Кинг, по време на Lai Lai (времето на Сътворението или на Сънищата), Уалунгундур , "Великия Вожд" на Уанджина, е дошъл от Млечния път, за да създаде Земята и нейните жители. Според повечето местни племена, Уанджина са дълбоко свързани с небесата.
Според митологията на аборигените, мистериозните същества са долетели от облаците, завръщайки се към тях по същия начин. След като приключили всички свои дела на Земята, те изчезнали в скалите. Когато напуснали Земята през скалите, техните образи останали изобразени на върха на скалите. Някои племена също казват, че Уанджина са се върнали към небесата, и че сега може да се видят през нощта като светила, които пътуват в небето.

WANDJINAS12
Отговора на въпроса на каква възраст са пещерните рисунки, подхранва няколко различни мнения сред изследователите. На първо място, учените смятали, че не може да се разбере точната възраст на изображенията, тъй като датирането на въглерода може да се извърши само от органичен материал, а картините на Уанджина са направени с минерални пигменти, неорганични.
Според някои учени, пещерните рисунки са най-малко на 17000 години. Те са определили тази датировка, до момента, благодарение на намерените на върха на повърхността вкаменелости, но много други изследователи не са съгласни с тези теории, като предполагат, че пещерните рисунки са много по-стари. А според други, е имало много инструменти и човешки останки, открити в района, които датират най-малко на 100000 години, предизвиквайки конвенционалните теории по отношение на местното население в Австралия и произхода на тези мистериозни същества.

Top Facebook Reach
Топ Фейсбук Обсег

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.