Последната снимка на загадъчните петна на Плутон

Последната снимка на озадачаващите петна на Плутон, изпратена от "New Horizons", бе публикувана в сайта на Наса. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "New Horizons" (Нови Хоризонти), изпрати последна снимка на това полукълбо на Плутон, на което могат да се видят мистериозните тъмни петна които озадачиха учените, свързани с проекта. За съжаление, освен че снимките са с доста лоша резолюция, скоро няма да имаме друга възможност да изследваме природата и съдържанието на черните петна, които изненадаха учените. Странните петна са със сравнително еднакъв размер и са разположени на равно разстояние, като всяко едно от петната е с диаметър около 480 километра. Учените заявиха, че това е неочаквана изненада и че на този етап образованията са по-сложни, от колкото се предполагаше до момента. Последната снимка вижте тук:

nh-pluto-7-11-15
Последната снимка на Плутон, заснета от "New Horizons" Credit: http://www.nasa.gov/image-feature/new-horizons-last-portrait-of-pluto-s-puzzling-spots

Станцията няма да се върне повече, към тази половина на Плутон. Предстои голямото събитие на 14 юли, когато е така нареченото "облитане" на Плутон, когато автоматичната междупланетна станция ще мине едва на 12,500 километра от повърхността на "червената планета"! (доста често Плутон е изобразена в син цвят, което се оказва некоректно, понеже снимките показаха, че тя е червена). "Нови Хоризонти" ще се намира откъм страната на срещуположното полукълбо на Плутон, на 14 юли, на което се видяха и загадъчните структури, известни до този момент под имената "Сърце" и "Кит". Телескопичната камера на междупланетната станция ще успее да направи и първите снимки с много по-висока разделителна способност на Плутон, като в определени зони, дори ще могат да се различат малки обекти на планетата, с размер около 100 метра.

Pb-l3gYrU6oРазбира се, привържениците на космическите изследвания в руските сайтове, не пропуснаха да направят сравнение между снимка от 1989-та година на Тритон с тази на Плутон, понеже се предполага, че направените снимки на Путон, чрез  доста по-модерната технология, с която разполагаме днес, би трябвало да изглеждат далеч по-чисти, но уви на този етап, това не е така. Хората се питат, защо в последните няколко години, вместо да виждаме далеч по-детайлни образи на планети, астероиди, комети и звезди, които се изследват чрез заснемане "от близо", от НАСА продължават да публикуват снимки с лошо качество.
Какъвто и да е отговора на този въпрос, едно е ясно. С приключването на снимките на Плутон, човечеството ще има още един повод да се гордее с факта, че 9 класически планети (от Меркурий до Плутон) днес вече са посетени от космически апарати и изследвани.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: nasa.gov