Праисторически музей на открито край АМ „Струма“

Музей на открито ще показва най-голямото неолитно селище в Югоизточна Европа. Той ще се намира при село Мурсалево край автомагистрала „Струма“, където археолози откриха ценни находки отпреди 7500 години. Ръководителят на обекта проф. Васил Николов и доцент Крум Бъчваров вече са получили задание от Министерството на културата да изготвят идеен проект, с който да се кандидатства по европейските програми.

„Имаме подкрепата на политиците и на ръководството на АПИ. До 28 юни ще приключим изследванията на обекта. Ще се изгради специална бетонна стена с височина 6,5 метра, която ще съхрани част от терена. Надяваме се да продължим разкопките вляво от шосето в посока Гърция и на площ от 5-7 декара да направим музей на открито с информационен център“, разкри професор Николов. Предвижда се изграждането на купол и на специални пътеки за посетителите.

До момента специалистите са открили над 4000 находки, които може да напълнят витрините на един голям музей. Неолитното селище е било на площ от около 20 дка, в него е имало двуетажни къщи. Археолозите вече са открили 60 постройки, някои от тях са били високи 7-8 метра и с площ 100 кв. м. Вероятно до края на изследването ще намерят още сгради. „Всичко това е доказателство за високия технологичен напредък на онова време“, каза проф. Николов. Той беше категоричен, че ще успеят да се вместят в срока за приключване на работата, който е краят на юни.

Неолитното селище е най-голямото в Югоизточна Европа. То е изградено по план с успоредни улици и няколко напречни, които оформят квартали. По неясни причини селището било опожарено от обитателите и напуснато. На много по-късен етап траките са извършвали своите обреди върху останките от селището. 

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: presa.bg