Предците ни са се кръстосвали с мистериозни древни хора

Едно от най-странните "съвпадения" в историята на човешкия род е, че в ДНК на съвременния човек са запазени следи от контакти с неандерталците, докато африканците почти не притежават такива.

Картата показва съотношението в генома на следи от денисовия човек в хора от цял свят. Цветовата скала не е линейна, за да позволи отразяването на високите дялове от денисовци в Океания (в ярко червено) и по-добра визуализация на дяловете им в Южна Азия. Снимка: Sankararaman et al./Current Biology 2016
Картата показва съотношението в генома на следи от денисовия човек в хора от цял свят. Цветовата скала не е линейна, за да позволи отразяването на високите дялове от денисовци в Океания (в ярко червено) и по-добра визуализация на дяловете им в Южна Азия. Image Credit: Sankararaman et al./Current Biology 2016

На 28-ми март, нова карта на древните "подписи" в гените ни, публикувана в Current Biology показва, че следите от друга мистериозна популация хоминиди - денисовия човек (Homo denisova), които са живели по едно и също време с неандерталците, не са по-малко от много кръвни линии по света, особено от Южна Азия.

Анализът също така показва, че съвременни хора са се кръстосвали с Денисовия човек около 100 поколения след срещата им с неандерталците. - пише Рhys.org.

Изследователският екип, работил върху сравнителното изследване на геномите, прогнозира къде гените на денисовия човек и неандерталците е възможно да са оказали въздействие върху биологията на съвременния човек.

Макар изследването да е в началната си фаза, учените от Медицинското училище в Харвард и Университета на Калифорния Лос Анджелис са установили, че гените на денисовия човек, най-вероятно са отговорни за по-финото обоняние при жителите от Папуа и Нова Гвинея и с височинната адаптация при тибетците. Неандерталските гени обаче, открити в хора по целия свят, вероятно са причината за по-здравата кожа и коса.

"Определени класове гени, които съвременните хора са наследили от древните, с които са се кръстосвали, може и да са помогнали на съвременните хора да се адаптират към новата среда, в която са се озовали.", смята водещият автор Дейвид Райх - генетик в Медицинското училище в Харвард. "Наблюдаваме и систематична отрицателна селекция за премахване на проблематичното наследство от древните, при съвременните хора. Това отстраняване е документирано и датирано в период от над 40 000 години, откакто е станало кръстосването."

2C6D5CA900000578-0-image-a-23_1442499778625
"Взаимоотношенията между съвременните и древните хора са сложни и може би включват няколко събития.", обяснява Райх.

Негативното наследство, коригирано в продължение на 40 хиляди години, след контакта с различни видове Homo, е отстранено от X хромозомата, както и от гените, чиято експресия се влияе от мъжките полови жлези. Това, най-вероятно се дължи на намалената плодовитост при мъжете потомци на тези, които са родени от връзките между силно различаващи се групи, представители на вида Homo.

Данните се събират от изследователите чрез сравняване на известни генни последователности на неандерталци и денисовци от една страна и хора от друга, в повече от 250 геноми от 120 неафрикански популации, достъпни за масовата публика чрез Simons Genome Diversity Project. Обучаващ се алгоритъм, който може да направи разлика между компонентите на двата вида древна ДНК, които са по-близки един до друг, отколкото при съвременните хора, прави този сравнителен и важен за учените анализ.

Резултатите са, че хората от Океания имат най-висок процент от гени на денисовци, а жителите на Южна Азия притежават повече следи от денисовия човек, отколкото се смяташе досега. Това разкрива неизвестни досега събития на кръстосване. Най-малко "чужди" гени от всички, включително неандерталски, имат жителите на Западна Евразия.

"Взаимоотношенията между съвременните и древните хора са сложни и може би включват няколко събития.", обяснява Райх.

Постепенно въпросите за произхода и разселването на човека, на планетата, се изясняват. В даден момент от еволюцията, представителите на Homo са достигнали достатъчно високо ниво на развитие и са били достатъчно много, за да напуснат Южна Африка, и с изненадваща лекота са пътували по целия свят. Най-удивителното е, че "голямото преселение" от Африка не е било еднократно събитие, макар и продължило векове.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
sciencedaily.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Свързани статии