Рецептата за Философския Камък на Нютон току-що беше преоткрита

Документ, който датира от седемнадесети век и е попълнен на ръка от самия Исак Нютон, обяснява основната част от процеса на създаване на митичния Философски камък, вещество, което алхимиците смятат, че може да превръща неблагородните метали в злато и да дарява безсмъртие на хората. Документът се е намирал в продължение на десетилетия в частна колекция, но миналия месец, алхимичния ръкопис е бил придобит от Фондацията за химическо наследство в САЩ, която има за цел да предостави древния ръкопис на разположение на обществеността.

Newton-manuscript_1024
Ръкописа на Нютон

Според уебсайта Chemistry World, "В документа е описан целия процес на получаване на Философския живак, за който се смята, че е вещество, което може да се използва, за да се разградят метали на съставните им части и е съставен елемент на философския камък", обяснява Джеймс Волкел, куратор на редки книги на Фондацията. "Идеята е, да се получи вещество, което да може да разлага металите на съставните им компоненти и след това да ги събира отново, във вид на злато. Процесът е част от усилията да се направи Философския камък.", добавя той, митична субстанция, за която алхимиците смятат, че може да превърне оловото в злато.

В превод от латински, част от заглавието на ръкописа е: "Подготовка на "Софик" (Sophick) живак за "Философски Камък". Смята се, че ръкописа описва необходимия процес да се направи "софик" - съкратено от "философски" живак.

Изследователите не са сигурни дали Нютон някога се е опитал да създаде веществото, въпреки че, познавайки работата на гения и интереса му към езотерични теми, те са склонни да вярват, че отговорът е "Да". Исак Нютон е бил един от най-важните учени от миналото и е най-известен с неговата формулировка на Законът на Нютон за всеобщото привличане, който описва гравитационното взаимодействие между две масивни тела. Той е част от класическата механика и е формулиран за пръв път във фундаменталния труд на Нютон "Математически начала на натурофилософията", публикуван за пръв път на 5 юли 1687 г. Той също е бил ентусиазиран алхимик.

700_d51fbc39e88cea8ce5d99c98b7d2bf91
Нютон е бил ентусиазиран алхимик.

В действителност, въпросния ръкопис също описва накратко един от неговите експерименти в тази област на скрити знания.
„Това често се е случвало с ръкописите на Нютон, ако те са се намирали в близост до него достатъчно дълго, ученият ги е прелиствал и е записвал нещо на обратната страна" - казва Джеймс Волкел - В дадения случай това е рецепта за дестилация на летлив спирт от оловна руда.“

Chemistry World съобщава, че авторът на оригиналния ръкопис е на американския лекар и алхимик Джордж Старки, който ползвал псевдонима Иренеус Филалетус (Eirenaeus Philalethes). Документът, явяващ се копие на труда на Старки, описва процеса на получаване на философски живак (съставен елемент на философския камък). Освен копирането на чуждия текст в ръкописа има и описание на собствените опити на Нютон. Учените твърдят, че не са намерили готова формула, но лабораторните ръкописни записки на Нютон, вече могат да бъдат разгледани в онлайн-библиотеката на трудовете му в Университета Индиана.

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
disclose.tv