Шокиращо откритие на неизвестна до сега древна цивилизация в Амазония

Група от археолози, ръководена от финландския археолог Марти Парсинен, направи шокиращо откритие преди няколко години в Бразилия, в Амазония, но много хора нямат представа, че това откритие се е състояло дори. Защо? Предимно заради селективно отразяване в медиите, което е било недостатъчно, когато става дума за открития, които променят историята на цивилизацията, каквато я познаваме.
Откритието е сравнимо с размера и великолепието на Пирамидите в Египет, но световните медии не отразили достатъчно подробно събитията. Различните разкопки в Бразилия откриват неизвестна до сега цивилизация, оставила след себе си уникални и нови форми на керамични артефакти.

Откритието е станало възможно, най-вече поради обезлесяването. От въздуха, учените са успели да открият многобройни загадъчни форми на земята, които са всъщност видими само от въздуха. Геометричните фигури са съставени от могили и хълмове и много от тях са огромни, със страни и размери няколко стотин метра дължина.

Професор Марти Парсинен (горния ляв) ръководи разкопките в Бразилия. Снимка: YLE / Мика Makelainen

В бразилския щат Акре, изследователите са открили над 300 от уникалните структури. Според водещият археолог Марти Парсинен, тези структури са изключително постижение, което може да се сравни само с най-големите древни египетски конструкции. Парсинен отбелязва, че хората, които са изградили такива структури трябва да са положили огромни усилия, за да трансформират гигантските могили в многобройни, сложни конструкции, точно както са сторили строителите на Древен Египет.

Откритието е сензационно за изследователите, тъй като до тогава се смяташе, че по-голямата част на Амазонка е била слабо населена. Ивандра Рампанели, наскоро дипломирал се студент от университета на Валенсия (Испания), смята, че откритите структури пренаписват историята за това как е населена Амазонка в миналото. Преди това откритие се смяташе, че Амазонка е район, в който не са съществували големи (велики) цивилизации.

Това откритие, което е направено само преди няколко години, ни казва, че в местата, където изследователите смятат, че няма какво да бъде намерено, може би се крият неподозирани древни артефакти.
Денис Шаан, един от съавторите на изследването, заяви, че може да има още 2000 структури, скрити в джунглата. "Ясно е за нас, че търсенето не свършва дотук. Ние ще проведем обширни разкопки, за да разследваме по-дълбоко дейностите, които са се провеждали по тези места."

Според данните, получени в резултат на радиовъглеродно датиране, най-старите структури са били построени преди около 2000 години. Едно проучване показва също, че тази цивилизация е внезапно изчезнала, преди около 700 години, а това може би се дължи на болести, донесени от европейците.

Археологическите разкопки са разкрили около 300 килограма чѝрепи (чѝреп - парче от счупен глинен или порцеланов съд - бел.ред.) и много подробности за живота на тези древни хора.

Археологическата експедиция показва също, че някои от намерените орнаменти са напълно нови за науката, докато други данни показват ясна връзка между тези цивилизации с други отдалечени места в Андите.

Тези разкопки само доказват, че вероятно има безброй открития, все още някъде там, които чакат да бъдат намерени, но и доказват, че нашата древна история е много по-изненадваща, отколкото ние някога сме вярвали.

Вечна ТОП публикация

Превод и редакция: Sonic - Николай Ненков
Инфо: Аncient Code

Видео по темата (аудио на английски)