„Тайната вечеря“ на Леонардо крие код за края на света?

Изследователката Сабрина Сфорца Галиция от Ватикана твърди, че Леонардо да Винчи е изчислил кога ще настъпи краят на света. Тя е от хората, които смятат, че Леонардо наистина е оставил тайни кодове към някои от тайните, до които е достигнал или които е узнал от посветени. Според Сфорца, кодовете са закодирани в произведенията му – картини, скици, научни трудове и др.

След няколко години на проучвания на шифрите на Леонардо в картините му, Сфорца казва: „Наистина има код на Да Винчи, макар и доста по-различен, отколкото пише Дан Браун в популярния си роман „Шифърът на Леонардо“.

Едно от най-обстойните проучвания, които Сабрина прави е на прословутия стенопис „Тайната вечеря“. Произведението е нарисувано в черквата „Санта Мария деле Грацие“ в Милано. Да Винчи заедно с учениците си работят над шедьовъра в период от 1495 до 1498 г. Размерите му са 4,60 на 8,80 метра. Сфорца Галиция е изследвала и гоблена, ушит за френския крал Луи XIII по стенописа на Леонардо. Смята се, че за гоблена са използвани оригинални скици, които Да Винчи е направил за фреската. Използвайки сложни алгоритми и правейки компютърни модели, изследователката изчислява, че в „Тайната вечеря“ художникът енциклопедист е засекретил послание за края на света. Според нея шифърът на Леонардо наистина съществува и той е именно за края на света, а не за това дали Христос се оженил за Мария Магдалена и дали от връзката им се е родило дете, както предполагат мнозина изследователи.

Изучавайки древни и средновековни кодове, Сабрина Сфорца Галиция вярва, че е разбрала какво е посланието на Леонардо в „Тайната вечеря“. Според твърденията на изследователката, в картината за последната вечеря на Христос с учениците му е закодирано откровение за апокалипсиса. Според нея, той ще бъде под формата на нов тотален потоп. Стартът му ще бъде на 21 март 4006 г., а финалът му ще е на 1 ноември същата година. Така Леонардо да Винчи ни е оставил послание, че краят на света ще е през 4006 г., убедена е Сабрина.

„Да Винчи е бил изключителен ренесансов учен и човек на вярата, който е живял в трудни времена. В творчеството си той е засекретил послания за тайното знание, в което е бил посветен и за откритията си, за да не бъде атакуван от многобройните си недоброжелатели. За жалост, голяма част от неговите творби са изгубени, но ние сме длъжни да предадем посланията от творбите му, които са налични“, казва Сабрина.

Още по темата: ТУК

Топ Фейсбук обсег

Редактор: Sonic - Николай Ненков