Тайните на Слънчевата система са скрити под Антарктика

Според изследователите, тайните на нашата Слънчева система се крият в богатите на желязо метеорити, паднали на ледения континент Антарктида. Стотици богати на желязо метеорити, които се смята, че притежават най-добрият отговор на тайната за нашата Слънчева система, са разположени под повърхността на ледената покривка на Антарктика.

ansmet_field
Изследователи събират метеорити в Антарктика

Учените твърдят, че загадъчните космически скали са разположени между 10-50 см под повърхността, като се твърди, че богатите на желязо метеорити са "изкусително близо".

rlk396-30s_altПроучването, публикувано от изследователи от университета в Манчестър, в Nature Communications, посочва, че по-голямата част от космическите скали са разположени между 10 и 50 см от повърхността, което ще позволи на изследователите да стигнат до тях, без много усилия.
Метеоритите падат равномерно по цялата Земята, но над две трети от събраните метеорити са намерени в Антарктика, заради контраста между бялата повърхност и тъмния цвят на извънземните отломки.
Д-р Geoff Evatt и екипът му предполагат, че част от метеоритите, богати на метал са потънали, заради слънчевите лъчи, които разтапят леда около тях, нагрявайки богатите на желязо космически скали, много повече отколкото обикновените скали, които не са изградени от метали.
Д-р Evatt заявява, че такова затопляне разтопява леда около тях, което ги кара да потъват и изместват леда нагоре, като по този начин покривката ги държи като в капан точно под повърхността си.

scheme
Движението на ледовете и сезонната зависимост, определят кога метеоритите ще са по-близко до повърхността

В проучването, се посочва:
"По силата на нашата хипотеза, потъването на метеоритите в Антарктика, (спрямо надигането на леда), ще бъде сезонно зависимо. През зимните месеци, с намаленото слънчево влияние, потъването им няма да е възможно, като по този начин може да се очаква, че всички заклещени под леда метеорити, ще се издигнат със скоростта на леда. И обратно, в дългите летни дни, слънчевото затопляне ще даде възможност на податливите метеорити да имат местен процент на топене, което компенсира процеса на надигане, и по този начин, за някои видове метеорити, потъването спрямо повърхността на леда, може да започне отново."

asteroids-1017666_640
Най-важните за изследването метеорити, произхождат от по-големи космически тела, които са се разпаднали в ранната история на Слънчевата система

Най-важните характеристики на тези метеорити са, че те неизменно произхождат от по-големи космически тела/обекти, които в крайна сметка са се разпаднали в далечното минало, в историята на нашата Слънчева система. Ето защо тяхното локализиране, извличането на информация и анализирането им, може да помогне на учените да разберат повече за това, от къде идват и кога са се образували.
Екипът от учени е успял да съчетае лабораторни експерименти с математически модели, за да докажат, че процесите на топене и замръзване ще попречат на издигането на метеоритите с висока топлопроводимост - като например тези, които съдържат желязо, което позволява на тези с по-ниска проводимост да се издигат към повърхността.

Editor Recommended
Препоръчана от редактор

Автор: Ива Черногорска

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.