В памет на Ванга

"Всеки ден при мен идват хиляди хора. Тръгват си оттук чисти, но при мен остават техните болести, техните трохи, лошите им намерения, тъжните спомени и всякаквите други проблеми. Много е тежък този товар" - Ванга.

Отричана от мнозина, почитана и боготворена от стотици хиляди, Ванга несъмнено написа своя собствена история.

vangaНа 11 август, 2016г. се навършват 20 години, откакто Ванга напусна земния си дом. На този ден, през 1996-та година, "Леля Ванга", предаде Богу дух. Отиде си на дата, която сама бе предрекла, пред различни личности и медии. Изпълнила до край своята мисия, преживяла толкова много човешки съдби, помогнала на хиляди да вземат в ръце живота си, върнала радостта и надеждата, предала послания, житейски уроци и мъдрости на толкова много хора... Разочаровала мнозина с критиките си, с нетолерантността си към горделивите, алчните и безчестните. Извисена над политически и други пристрастия, Ванга говореше винаги за и с Бога. Страхуваше се единствено и само от Него - от Силите, които й помагаха да вижда всичко, въпреки слепотата, която я тормозеше от малка. Тя бе изпратена "неслучайно именно в България", както казваше приживе, защото: "България е благословена страна. Не случайно силите ме пратиха тук. Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град. Българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат. Ние сме много стар народ и това един ден всички ще разберат.."

И въпреки, че толкова милееше за България и българите, именно голяма част от тях я отхвърлиха.

95e21cad4e672eed69b4235ce476c307
Пред къщичката на Ванга на Рупите, не спират да прииждат тълпи от поклонници

В средите на християнското богословие се говори, че нейните свръхестествени способности да вижда през времето са резултат от въздействие на демонични сили. Такава позиция заема и Българската и Руската православна църква. Въпреки "анатемата" обаче опашката пред портата й в Рупите не секва до нейната кончина през 1996 година. Селяни, столичани, комунистически вождове, монарси и баровци напират да надникнат в тайните на бъдещето и Вселената. Най-големите поклонници на българския феномен обаче си остават руснаците. Те я издигнаха в култ, защото предсказа изключително съдбоносни за страната събития. Като започнем с победата им срещу Германия във Втората световна война, кончината на Сталин, минем през идването на перестройката и стигнем до потъването на подводницата "Курск" в Баренцово море. Нейните летописци дори твърдят, че лично Хитлер е пратил пратеници при сляпото българско девойче. Макар и със страх, тя им предсказала първо, годината, в която ще свърши войната, и второ - описала точно трагичния край на Третия райх.

Днес на база пророчествата и техния процент на случване братушките изчисляват по специална психотронна формула, че Вангелия Гущерова е много по-прозорлива от легендарния Нострадамус. А подир сбъдването на американското й пророчество - "чернокож президент в Белия дом", Ванга посмъртно си спечели сърцата на янките, както и признанието ясновидец №1 в света.

За Втората световна война
"Ще дойде време, ще има война, държава ще се обяви срещу държави, ще мине със железо, свет ще победи, но ще загуби войната. Светът ще се обърка и много народ ще се изгуби. Тая държава, която ще тръгне срещу големата Русия, тя ще изгуби войната". 
 
За смъртта на цар Борис III
"Расте твоята държава, разпрострял си се много нашироко, но бъди готов да се събереш отново в орехова черупка. Помни датата 28 август. Виждам червен флаг над твоя дворец".

За Пражката пролет
"Помнете Прага! Помнете Прага! Големи сили кръжат над града и викат: "Война! Война!" Прага ще се превърне в рибарник, в който ще ловят риба..."

За Индира Ганди
"Тя скоро ще дойде отново на власт, но няма да се задържи дълго и смъртта ще прекъсне властта й."

За България 1981 г.
"През 1981 година планетата беше под много лоши влияния, но следващата година ще бъде населена с нови "духове". От тях ще се носи елей и много надежда. 1981 година не даде нищо на хората, но взе много от всички, от всеки от нас..."

За света 1982 г.
"1982 е година, която ще засияе в нова, добра светлина. Ще населят земята нови души и някои от тях ще бъдат видени. От тези нови "духове" ще се носи елей и много надежда. Ще дойдат хора не с култура, а със знания. Ще дойде думата Волга и тя ще величае над планетата.
1982 година е добра за културата, но ще дойде ден, когато хората, работещи в тази област, ще бъдат прегледани и изчистени като пшеница от фасул."

За връщането на Симеон
"1991 ще бъде тревожна и тежка година. Много градове и селища ще се разрушат от земетресения и наводнения, природни катаклизми ще разтърсват земята, ще надделяват лошите хора, а крадците, пияниците, доносниците и блудниците няма да имат брой. Между хората ще се създават нетрайни, съмнителни връзки и ще се разпадат още в началото. Чувствата силно ще се обезценят и само лъжливата страст, по-точно амбицията и егоизмът, ще са стимули за отношения."

1996 г.: "Пазете хляба за хората! Глад иде! Симеон ще се върне в България. Ще мине време - няма да е далеч - той ще дойде не на гости. Но царство няма да има. Сега на Балканите е неспокойно, но ще дойде ден, когато всички балкански столици ще си подадат ръка за помощ и приятелство."

Потъването на подводницата "Курск"
"В края на века, през август 1999 или 2000 година, Курск ще се окаже под вода и целият свят ще го оплаква."
11 септември 2001 г.
 "Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река."

Идването на Барак Обама
Предсказано още през 1992: "Един ден в Америка ще почернее бяла къща, а чернокожите зад океана ще станат бели хора".Vanga1

 

Предстоящи пророчества:
2010 г.: "Начало на Третата световна война. Тя ще започне през 2010 г. и ще завърши през 2014-а. Новият президент на САЩ ще бъде последният лидер на Америка, защото кратко след като дойде на поста си, страната ще изпадне в голяма икономическа криза. Ще възникне неразбирателство между северните и южните области. Индонезия ще изпадне в безредици. Ще се използва ядрено оръжие." 

2018 г.: "През 2018 година влаковете ще се движат на релси, идващи от слънцето. Добивът на нефт ще спре и Земята ще си отдъхне. Учените ще открият уникално лекарство, което чудодейно ще връща силите и здравето на човека. Препаратът ще съдържа ген от кон, куче и костенурка."

2043 г.: "Световната икономика процъфтява. Водеща религия в Европа ще стане ислямът."

2050 г.: "След 2000 години няма да има катастрофи, ни потоп. Чакат ни 1000 години мир и благоденствие. Обикновените човеци ще пътуват до други светове със скорост 10 пъти по-голяма от светлината, както се пътува с автобус. Това ще стане не по-рано от 2050 година."

2179 г.: "След двеста години човекът ще установи контакт с братя по разум от други светове. Унгарска апаратура ще улови първа разумни сигнали от Космоса. А истината за този Космос трябва да се търси в старите свещени  книги!"

2200 г.: Ето, измислят се нови закони. Тъче се нов вид облекло, с което да се облекат хората. Но ще мине още време, докато направим здрава тъкан. Нужно ни е не изкуствено облекло, а такова, от което да чувстваме топлина. Ще мине доста време, ще се появи висок човек, пришълец, и той ще бъде добър крояч и добър шивач..."

4000 г.: Краят на епохата на водолея.

7000 г.:  Край на земното летоброене, но не и край на света.

За религията и Осмия
Лошото ще стане, но ще се оправим. И в Библията го пише. Четете Библията по-често и особено когато ви е трудно и тежко. Там всичко е написано. Христос отново ще дойде на Земята в бели дрехи. Настъпва времето, когато определени хора ще почувстват със сърцето си завръщането му. Всички религии ще изчезнат! Ще остане само учението на Бялото братство. То ще е Огнената Библия. Ще мине много време, ще изтече много вода, докато дойде Осмият, който ще подпише окончателния договор за мира на планетата."

За Апокалипсиса
Онова, което е написано в Библията, ще се сбъдне!. Апокалипсисът ще дойде!. Вие не, но децата ви ще го преживеят! Хората сами си градят бъдещето. Те са тези, които чрез делата си могат да причинят Апокалипсиса или да го отложат. Виждам следната картина: черна и обгорена земя, а по нея пълзят хора, приличащи на тении.
Всеки народ си има звезда, която го зарежда със светлинна енергия. Но има и изключения. Някои народи нямат звезда, а планета. Един ден тези народи няма да могат да оцелеят. В необикновената за тях атмосфера ще се задушат. Народ, който има планета вместо звезда, ще угасне като свещ при силен вятър. България има не само една звезда, а цяло съзвездие...

vanga-SmallЗа водата
"Всичкото скрито злато ще излезе на повърхността на Земята, но ще се скрие водата. Тя ще стане по-скъпа от черното злато (петрола), а един ден тя напълно ще изчезне. Така е отредено!"
"Ке дойде ден - в златни паници ке ядете и в медни чаши ке пиете, но вода нема да имате. Пчелите ще измрат. Млякото ще стане отровно. Ще затваряте вода в буркани."

През 2011 г. се навършиха 100 години от рождението на голямата и обичана българска пророчица Ванга. В продължение на 55 години тя живее с човешките мъки и страдания, общува с невидимото и божественото, предсказва и лекува. Славата й минава границите на България, за нея говорят по света. Наричат я Балканския Нострадамус.

Нямат чет съдбите, в които е надникнала Пророчицата. Нямат изброяване добрините, които е сторила. Въпреки че човешкото множество без жал я залива с проблемите си, случва се да я посещават и хора само, за да й се поклонят и целунат ръка. На големи празници като Сирни Заговезни, Благовещение, Великден и Петковден при Ванга идват поклонници, носят й дарове, благодарят.

15
1928 г., къщата на Ванга, построена от баща й.

Съдбата й е необичайна и минава през поредица от изпитания. Ванга е родена на 3 октоври 1911 г. в град Струмица, намиращ се в днешна Македония. Майка й умира, когато е 2-годишна. Баща й се оженва повторно, но мащехата се държи жестоко със заварената си дъщеря. За малката Ванга започва да се грижи баба й. Когато момичето става на 12 години, ослепява – вихрушка я вдига и изтласква в затънтена местност, вследствие на което очите на Ванга се увреждат. Опитите да се спаси зрението й са неуспешни. Занизват се дълги години на мъки и живот в тъмнина. Ванга постъпва в училището за слепи в сръбския град Земун. Там се научава да плете, да свири на пиано, да чете Брайлово писмо. По-късно се завръща в бащиния си дом и поема грижите за по-малките си трима братя и сестри, понеже мащехата й е починала.

Пророчица

6
Ванга, пророчицата

През 1940 г. Ванга започва да пророкува. Първоначално чува глас в съня си, който й казва, че предстои война (Втората Световна), и че онази страна, която обяви войната (Германия), ще я загуби. Гласът казва на сляпата жена, че изчезналия мъж на съседката й ще се върне от фронта. Така и става. За способностите на Ванга започва да се говори.

Мълвата, че пророкува, бързо се разчува. „Гласът” започва да говори на сляпата жена вече в будно състояние. Тя твърди, че това е Св. Йоан Златоуст – той й се явява на 6 април 1941 г. и оттогава до края на живота й е с нея.

През 1942 г. Ванга се омъжва за Димитър Гущеров и пристига в Петрич. Заживява в малката му скромна къщичка. По-късно мъжът й построява нова, по-голяма и по-удобна. Но съвсем млад – на 37 години той умира. Ванга за пореден път остава сама.

Ванга и съпругът й след венчавката на 10.05.1942 г.
Ванга и съпругът й след венчавката на 10.05.1942 г.

Пред къщата й винаги е пълно с хора. Славата й на ясновидка нараства все повече. Ванга общува с мъртвите. Тя вижда картини от миналото и бъдещето, разговаря с животните и цветята, описва извънземни и светци. Мозъкът й работи без почивка – Пророчицата не знае какво е нормален сън, защото непрекъснато пребивава с духовните си очи над света и вижда хиляди картини от настоящето и бъдещето. Ето какво споделя в мигове на откровение: „Вие имате само вашите си грижи, а аз – проблемите на целия свят. Вечер, когато вие спите, аз обикалям над Земята и виждам ужасни сцени, войни, кръв, катаклизми…”

 

20-300x224При Петричката ясновидка идват и хора с високо обществено положение. Помощта й търсят дипломати, политици, интелектуалци. Цар Борис Трети я навестява през 1943 г. и тя му предрича скорошната смърт и идването на комунизма. Доверяват й се двама от генералните ръководители на бившия СССР – Леонид Брежнев и Константин Черненко, първият руски президент Борис Елцин два пъти изпраща при нея съветниците си.

Много са известните личности по света, останали изумени от феномена Ванга: сред тях са президентът на руската република Калмикия – Кирсан Илюмжинов, скандалният руски политик Владимир Жириновски, писателят Леонид Леонов, индийският чудотворец Сай Баба, а папа Йоан Павел Втори предава специални поздрави на Ванга по българска делегация през 1994 г. Дъщерята на генералния секретар на БКП Тодор Живков – Людмила Живкова разговаря с пророчицата с часове. Гостите я питат освен за лични неща и за глобални, касаещи света.

Ванга предрича Втората Световна война и изхода от нея, събитията в Прага през 1968 г., размириците в Ливан през 1982 г., потъването на руската подводница „Курск” през 2000 г., рухването на комунизма през 1989 г., края на Студената война, разпадането на Югославия, разделянето на Чехословакия, обединението на Кипър, изчезването на водата, отравянето на почвата, появата на нови смъртоносни болести, апокалипсис…

В течение на времето през дома на Ванга в Петрич и на Рупите минават стотици хиляди болни, страдащи или съкрушени от съдбата хора, дошли да търсят надежда и спасение. Трудно може да се каже колко души е приела в периода 1941-1996 г. – не е водена такава статистика, но може да се допусне, че са към милион. Мнозина я посещават по няколко пъти. Прочутата пророчица предпочита да се занимава със съдбите на обикновените, наистина изстрадали хора, които се тълпят пред дома й. Рядко пророкува за света и народите и прецизно подбира хората, пред които говори на тези теми. Твърди, че има велики тайни, които знае, но които е призвана от Небето да пази.

Чрез древен ритуал, извършван от Пророчицата с кукла и пелена на бездетни жени, на бял свят се появяват около 5000 деца. „На главата си нямам толкова косми, колкото деца съм кръстила”, споделя Ванга. В миговете, когато около нея струи енергията на благодарността и добротата, мъченицата отдъхва от напрежението, на лицето й засиява усмивка, душата й се радва и благославя.

Kashtichkata-na-Vanga-300x224През 1970 г. в местността Рупите до Петрич Ванга измолва от Строителни войски да й построят малка къщичка, където да може да се усамотява и да си почива. Мястото й е подсказано от Силите свише. Пророчицата твърди, че Рупите е свято място. Някога там е имало красив и богат град, хората били просветени, блестяли са златните им храмове и порти. Но за беда изригнал вулкан и залял града – хиляди невинни останали под горещата лава. Душите на тези мъртви й говорят и разказват тъжната си история.
„Парите на намиращия се на Рупите горещ минерален извор са въздишките на починалите под вулкана Кожух”, казва Ванга. Далеч от шума на града, на Рупите, тя наистина намира утеха и покой. Близо 20 години – до края на живота си – там приема посетители. На Рупите осъществява и голямата си мечта – да построи храм.

baba-vanga-zhivot-i-predskazaniya-2
Храмът на Ванга "Света Петка", на Рупите

На 3 август 1996 г. поради влошеното си здравословно състояние Ванга е приета в Правителствената болница „Лозенец” в София. На 11 август душата й напуска тялото. Последните й думи към българския народ, с чиито болки и съдба живее повече от половин век са: „Болна съм и ще ви оставя скоро. Вземете мерки като си ида, да не се карате, да не се шпионствувате, да се помирявате без мен. Не си завиждайте! Помагайте си, работете заедно. Бог на всеки ще даде според делата му.”

Погребението на Ванга
Погребението на Ванга

На Рупите идват хора от цяла България, да се сбогуват с Ванга. Пристигат с луксозни коли, с трабанти, с автобуси, с каруци… Стари и млади, политици и общественици, близки, непознати и чужденци.

28153Сред присъстващите е президентът на Република България – Желю Желев. Рупите потъвят в цветя и венци. Навред горят свещи. До фондация „Ванга” прииждат съболезнователни телеграми от България и от света. Атмосферата е напрегната, мълчанието – мъчително. Поклонниците отдават последна почит на своята Пророчица. На своята Светица.

ПОКЛОН пред светлата й памет!

 

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел и материали от сайтовете:
fondacia-vanga.com
ndt1.com