Великия Зикурат от Ур

Град Ур е един от най-важните шумерски градове-държави в древна Месопотамия, по време на 3-то хилядолетие, преди Христа. Една от най-добре запазените и най-грандиозните останки на този древен град е Великия Зикурат от Ур.
Днес, разположена в провинция Ди-Кар, в южната част на Ирак, се извисява масивна пирамида с 64 м. дължина, 46 м. ширина, и 30 м. височина. Тази височина, обаче, е само спекулация, тъй като само основите на този древен монумент оцеляват. Зикурата от Ур се състои от последователни малки платформи, които са имали твърда кирпичена сърцевина, обхваната от изпечена тухла. Този външен слой предпазва вътрешността.

Great-Ziggurat-of-Ur
Възстановка на Зикурата от Ур. Източник: Epistematica

Изграждането на величествения храм започва по времето на крал Ур-Наму от Третата династия на Ур, (около 21-ви век преди Христа), и е завършен от сина му, крал Шулги. Зикурата се намира в храмовия център.
Храмът е посветен на Нана – бог на Луната, който е бил богът покровител на града. Както месопотамските богове са често свързани с източните планини, Зикурата може да изобразява техните домове. Хората от Ур вярвали, че техният Зикурат е мястото на земята, в което Нана избира да живее. Ето защо, един-единствен малък храм е поставен на върха на Зикурата за бога. Хората от древна Месопотамия вярват, че техните богове са имали нужди, точно като техните смъртни създания.
Спалното помещение на бог Нана, се намира на върха на неговият храм. В тази част е живяла и една от избраниците на бог Нана. От северозападната част на стълбището, се намира кухненско помещение, в което се приготвяла храната за бога на луната.

Лунния Бог Нана, посещава своя ЗикуратAncientWorlds
Лунния Бог Нана, посещава своя Зикурат. Източник: AncientWorlds

По време на 48 годишното царуване на Шулги, развитието на град Ур било в разцвета си. Ур става столица на империята, която контролира голяма част от Месопотамия. За да получи предаността на новозавладените градове-държави, Цар Шулги трябвало да обедини тези различни народи, като решава да се провъзгласи за новият бог, на който всеки може да се покланя. В допълнение към своето себелюбие, Шулги станал покровител на изкуствата. Един доста добър стратегически ход, чрез който той кара поети и писатели да описват и величаят царското мъжество в различни аспекти, включително лов, война и музика.
След смъртта на цар Шулги, започва упадъка на Ур. Синовете му не били способни да задържат империята сплoтена, което води до разпада му, а самият град бива окупиран от еламците. След това, поредица от чужди царе управлявали някога могъщия град Ур.
Съдбата на величественият град претърпява още един катарзис, 4-ти век преди Христа. Река Ефрат променила курса си, и градът бива изоставен от неговите жители, поради липсата на вода за напояване и сушата.

Възстановка на Зикурата от Ур. Източник: Wikipedia
Възстановка на Зикурата от Ур. Източник: Wikipedia

През 19-ти век, Европейските геоложки проучвания в Месопотамския регион на днешният град Ур и други древни градове-държави, се завръщат обратно към познанието на човечеството. При извършените разкопки, се преоткриват останките на Великия Зикурат от Ур. От този момент е започнало възстановяването на храма, което да върне величието на тази древна структура. До днес тази част е затворена за общността, а красотата на величественият Зикурат, остава в сянка.
От важно значение е фактът, че Ур се намира много близо до авиобазата в Талил, една от най-големите военни бази в Близкия изток. С други думи, обектът е пощаден от грабежите и разрушаването му. Лично аз се надявам, че ще можем да научим повече за това древно място, в което за момента е невъзможно да се правят бъдещи проучвания.

Автор: Ива Черногорска

Видео по темата(на руски)

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Главно изображение на статията: epistematica.com
Инфо: ancient-origins.net