Верижна реакция

Доклад на Военновъздушните сили на САЩ

"Мегатонна бомба се взриви при инцидент във Флорида"

На 23 Май 2017 г. в 9:15 ЕSТ* бомбардировач Б-1 се разпада в небето над Флорида, а от него изпадат две термоядрени бомби, които падат в блатата на националния парк "Евърглейдс".

Според доклада, бомбардировачът Б-1 летял над Флорида, когато дясното му крило се отчупило. След това, самолетът се разпада, а двете бомби падат на земята. Парашутът на едната се отваря, но на тази от отчупеното крило - не.

"Ударите от разпадането на самолета са активирали и двете бомби", казва се в доклада. Първата бомба пада без да понесе щети. Втората бомба, чиито парашут не се отваря, се активира от сблъсъка със земята. Вероятно друга част обаче се поврежда, благодарение на което и тя не се взривява веднага.

Двете бомби на борда са били модел МК39, с мощност от по 3.8 мегатона - за сравнение, бомбите в Хирошима и Нагасаки са по 0.01 и 0.02 мегатона.

За съжаление по-малко от час по-късно - в 10:02 EST по неизвестни причини втората бомба експлодира... Взривът унищожава всичко в радиус от 25 километра и оставил след себе си огромна доза радиационно замърсяване. Той отнел живота на около 160 000 души и ранил двойно повече. Маями станал необитаем за стотици години...

*EST - Стандартно източно американско време

2163 година, Шарлът, Северна Каролина

Марк Уинслоу бе студент по история в Университета в Шарлът, Северна Каролина. Като такъв имаше достъп до пътувания във времето. Естествено нямаше право да променя нищо в историята, но когато прочете за ядрения взрив във Флорида през 2017, при който загиват толкова невинни хора, реши да се намеси и да го предотврати...

Подготовката му бе старателна и прецизна - успя да открадне 4 хроноколектора**, с които можеше да се създаде еднократен мобилен времеви портал, както и енергийна клетка, която да го захрани. Проблем бе да се деактивират протоколите на специалната защита, която не позволяваше да се пренасят самите хроноколектори през времевия портал. Но с помощта на свой приятел, който пишеше тестовите програми за порталите, успя да се справи и с това предизвикателство. Разбира се, приятелят му не разбра какво искаше да направи Марк.

**Хроноколектор - уред за дефиниране на зоната на мобилен времеви портал

Най-после дойде дългоочаквания ден - когато той се телепортира в "Евърглейдс" на 23-ти Май 2017 г...

23-ти Май 2017, Флорида

Националният парк „Евърглейдс“ се намира в Южна Флорида, САЩ. Ландшафтът представлява субтропично пресовано мочурище с площ 6 милиона декара, оформено от 75 км широка река, течаща от средната част на Флорида до Мексиканския залив. Той е третият по големина национален парк в щатите след "Долината на смъртта" и "Йелоустоун".

Нанси пътуваше по шосе 9336 към сърцето на Евърглейдс. Тя бе орнитолог и изследваше многобройните диви птици в резервата - ибисите, белите чапли, орли рибари, белоглавите орли. Стана рано, и в 8 часа вече бе на път към блатата. В 8:45 стигна до специалното укритие, наля си кафе от термоса и започна да снима. Предният ден бе оставила различни примамки в близост до укритието, и днес дистанционно ги активира. Разполагаше с 4 камери "Никон" с широкоъгълни обективи, които покриваха практически 360° обхват. И четирите бяха свързани с нейния лаптоп, на който се записваше всичко на живо.

Точно в 9:00 вниманието й привлече необичайно ярка светлина, появила се от нищото на около 50м. южно от укритието. Веднага увеличи максимално картината от съответната камера и първоначално не можа да повярва на очите си - в едно кълбо от синя светлина се появи млад мъж със странни дрехи - нещо като полупрозрачен скафандър. Той отвори един люк в кълбото и излезе от него. В ръцете си държеше 4 метални пръта с удебеление в горния край, където се намираше нещо като око - диамант, светещ с всички цветове на дъгата. Без да стъпва на земята, а левитирайки над нея, той заби първия от прътовете недалеч от кълбото, след което полетя на юг, заби следващия, след това на запад, където постави третия, и на север, за да забие последния прът. С това оформи почти идеален квадрат със страна около 20м. Но когато се върна при кълбото, явно я забеляза, обърна се към нея и ѝ се усмихна. След това помаха с ръка и полетя към Нанси.

Тя може би за първи път в живота си се изплаши не на шега. Не бе от страхливите, беше прекарала доста нощи в джунглите и в блатата сама в укрития ред диви и опасни животни, но въпреки, че това очевидно бе земен човек, технологията, която използваше, бе или извънземна или... от бъдещето...

Още повече се уплаши, когато той проговори телепатично в главата й с мек баритон:

- Не се страхувайте, аз идвам от Бъдещето и няма да ви сторя нищо лошо! Напротив, идвам да спася много хора от ужасна смърт! След малко тук ще паднат две водородни бомби от разпаднал се във въздуха бомбардировач, които няма да детонират веднага, но трябва да ги махна оттук най-късно до половин час!

Той долетя на няколко метра от нея, отново се усмихна и каза:

- Извинете виждам, че сериозно съм ви уплашил... Не знаех, че е имало някой тук по това време... Успокойте се, всичко ще бъде наред!

След това погледна странния си часовник с няколко дисплея и устреми поглед нагоре. Тя също го направи несъзнателно. И наистина след малко видя една огромна черна птица, която се разпадаше във въздуха. От нея се отделиха четири предмета, над три от тях се разтвориха парашути, а четвъртият полетя право към тях и се заби точно в средата на квадрата, който бе направил с четирите метални пръта хрононавтът***...

*** Хрононавт - пътешественик във времето

- Сега ще станете свидетелка на малко "чудо" - ще пратя тази бомба на 30 милиона години назад в миналото, което е в нарушение на всички протоколи за пътуване във времето, но... според мен Целта оправдава средствата...

След това той плъзна пръстите на дясната си ръка по дисплея на лявата, направи грациозно движение с китка и... на мястото на квадрата в блатото се появи огромна дупка... Младежът се поклони леко, сякаш бе артист на представление и отлетя, за да събере металните прътове. Събра ги, сложи ги в синьото кълбо, но след това се сети нещо и се върна при Нанси.

- Извинете, но ще трябва да изтрия всичко, което видяхте, от паметта Ви, както и от паметта на лаптопа и фотокамерите! Сама разбирате, че моето присъствие тук и това, което направих, трябва да остане в тайна!

Той насочи един зелен лъч към нея, тя се олюля и загуби съзнание.

Нанси се събуди малко след 10:00... Почуди се как се е унесла, след като изпи две кафета сутринта и едно тук... Явно миналата нощ не бе спала добре...

2163 г. Шарлът, Северна Каролина

Когато се върна в своето време, за огромна изненада на Марк, в неговата времева линия нищо не се бе променило... Светът по старому бе преживял най-сериозния инцидент с ядрено оръжие в САЩ, след който цялото правителство бе подало оставка и започнаха преговорите за разоръжаване, довели до унищожаването на всички ядрени оръжия и траен мир на Земята. Но той не знаеше, че неволно бе създал алтернативна реалност за Нанси и милиарди човешки същества, и... няколко години по-късно техният свят стана жертва на термоядрена война...

МК©2017, София

Автор: Марио Кроненберг
Facebook: facebook.com/Kronenberg111
http://kronenberg.wikifoundry.com/