Вероятно имаме първите доказателства за Мултивселена

Едно скорошно проучване на космическа аномалия, оставила в недоумение учените в продължение на години, доведе до някои предположения, че това може да се обясни с паралелна "мехурчеста вселена" - въпреки че има други, по-стандартни потенциални обяснения.

Прекалено студено

В продължение на години, учените са озадачени от странна аномалия, далеч в космоса - мистериозно "студено петно" , което се намира на около 1,8 милиарда светлинни години. Тази област е по-студена от своето обкръжение с около 0.00015 градуса по Целзий (0.00027 градуса по Фаренхайт), факт, който астрономи откриха чрез измерване на радиационния фон в цялата Вселена.
Преди това, астрономите смятаха, че това място може да е по-студено, просто защото в него има по-малко материя, отколкото в повечето части на космическото пространство. Те го нарекли масивен "супервоид" и прогнозирали, че в тази част има по-малко от 10,000 галактики, за разлика от други подобни участъци в Космоса.

Image Credit: RAS | www.ras.org.uk

Но, в наскоро публикуван доклад, астрономите от Астрономическото общество „Royal” казват, че са открили, че този така наречен „супервоид“ не може да съществува. Сега те вярват, че галактиките в студеното петно са просто струпани около по-малки кухини, обитаващи студеното място като мехурчета. Тези малки кухини, обаче, не могат да обяснят температурната разлика, която се наблюдава.

Мултивселена?

За да установят връзка между температурните разлики и по-малките кухини, изследователите твърдят, че се изисква нестандартен космологичен модел. "Но нашите данни поставят силни ограничения за всеки опит да се направи това", обясни изследователят Руари Макензи в съобщение за пресата. Докато изследването разполага с голям марж на грешка, симулациите показват, че има само два процента вероятност, студените места да се формират на случаен принцип.

"Не може напълно да изключим "стандартна" причина за появата на студеното петно. Но не можем да изключим и по-екзотичните възможни обяснения. Може би най-вълнуващото от тях е сблъсък между нашата и съседна мехурчеста вселена, заявява изследователят Том Шанкс в прессъобщението.
Ако по-подробни проучвания в бъдеще подкрепят резултатите от това изследване, Студеното петно може да се окаже първото доказателство за Мултивселената, въпреки че ще бъдат необходими много повече доказателства, за да се потвърди, че нашата Вселена е наистина само една от много паралелни вселени.

Топ Фейсбук обсег

Автор и редактор: Ники Василев
Инфо: futurism.com