Военните дронове на Тесла – „гаранция за световен мир“?

Отново Никола Тесла е изобретателят, който стои зад изобретяването на дроновете наречени "роботи-убийци". Това става ясно, след като инженер Матю Шройер открил патент на прочутия изобретател от 8 ноември 1898 г., в който детайлно се описват безпилотни военни апарати. "Роботите-убийци са толкова смъртоносни, че самият риск от тяхното използване би довело до мир.", е смятал Тесла, съобщава Popular Science.

Патентът е наречен "Метод и апаратура за контролиране на механизъм за преместване на движещи се кораби или превозни средства," (Method of and apparatus for controlling mechanism of moving vessels or vehicles). Тесла описва, че устройство като това, не се нуждае от проводници и кабели за да работи. Според идеите на Тесла, то ще се захранва от електрически вълни. В патента, той пише още, че безпилотните превозни средства ще допринесат за световен мир, чрез взаимно гарантираното унищожение.

Военни дронове на Тесла - патент
Военни дронове на Тесла - патент

Така става ясно, че Тесла е предвидил съвременното прилагане на радио вълните, които през 1890 г. току-що са започвали да се използват за комуникация.

В патента се обсъждат и сферите на приложение на устройството. Освен за доставки на стоки при труден терен, Тесла споменава и военни цели: "гарантираната и безгранична разрушителност на моето изобретение ще създаде и поддържа вечен мир между народите".

Роден на 10 юли 1856 г. в Смилян (сегашна Хърватия), Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, инженер и физик. Той е най-прочут с приноса си за въвеждането в широка употреба на променливия ток. Въпреки че е починал беден през 1943 г., неговата репутация и изобретения са довели до съвременната му невероятна популярност и многобройни художествени произведения като книги, филми, музика и дори видео игри.

Превод и редакция: Orion

В статията са използвани изображения от Интернет с илюстративна цел.
Инфо: popsci.com