В Румъния учени разработват аеродинамична летяща чиния (видео)

Още от средните векове древните съобщават за летящи чинии, за които се смята, че са били древни извънземни летателни апарати. Изглежда, че през 2019 г. всяка документация за тяхното съществуване може да бъде проверена.

Макар и създадена от “привидно земните ръце” на румънския инженер Разван Саби, летящата чиния - или това, което сега се нарича ADIFO (All-Directional Flying Object) - е привлякло вниманието на света. Нейната прилика с популярния образ на извънземната версия, с която израстнахме като въображение, може да има нещо общо с “първообраза“.

Както румънските новинарски източници потвърждават, формата на летящата чиния ADIFO е специално замислена за целта на въздухопревозното средство за хипер-маневреност.

Както пише Realitatea de Valce:

"Румънският изобретател е заявил, че устройството му е уникално в света поради факта, че може да се движи във всяка посока със същите аеродинамични характеристики и може да лети също толкова добре в дозвукови или свръхзвукови режими."

С международна награда от пресата и златен медал, получен от 46-тата международна изложба на изобретения в Женева, чинията на Саби изглежда има повече от обещаващо бъдеще като радикална иновация в съвременните летателни технологии.

Разван заявява, че летящата чиния може да „промени действителната парадигма на полета“. И все пак, тъй като става въпрос за “горещо ново изобретение“, доказателствата ще са налице, когато окончателно бъде тествана летяща чиния с турбореактивни двигатели в полет! Дали ADIFO е един твърде многообещаващ технологичен трик или е нещо, което трябва да се приема сериозно като новата парадигма в полета?

Как работи?

Формата на чинията на летателното средство не е евтин трик. За разлика от обичайната крилата равнина на самолетите, която е ограничена до линейни движения, формата на чинията позволява максимална гъвкавост.

Вижда се, че апаратът има някои прилики с безпилотен самолет в неговия капацитет да витае във въздуха чрез използването на четири вентилатора; въпреки това, аеродинамичният задвижващ капацитет на високоскоростната струя, благодарение на два странични накрайника - подобни на тези на космически кораб позволява изключителна маневреност, невиждана до сега.

Освен това, ADIFO е проектиран да избягва звуковия бум, който се появява, когато струята нарушава скоростта на звука, поради своята уникална форма, която позволява по-чист преход чрез различни скорости.

За детайлно представяне на различните възможности, може да видите промоционалното видео на екипа на ADIFO.

Топ Фейсбук обсег

Текст и редакция: Sonic - Николай Ненков
Инфо: Realitatea de Valce

Видео по темата: