Астрономи откриха „Забранена планета“ подобна на Нептун

Астрономите казват, че са открили нова планета, която е около три пъти по-голяма от Земята.

Проучването, публикувано в сряда от Кралската Астрономическа Обсерватория, разкрива откритието на Нептуноподобния "NGTS-4b", наречен "Забранената планета".

Екзопланетата е наречена така, защото съществува извън нашата слънчева система, и е открита в "Нептунова пустиня".

Тази област получава такава силна топлина и радиация, че се смята, че планетите няма да могат да запазят своята газообразна атмосфера. Но "NGTS-4b" е успял да го направи, затова и е получил името "Забранената планета".

"Тази планета е много, много близка до своята звезда. Всъщност тя обикаля около звездата си на всеки 1,3 дни. Така че, една година на тази планета е само 1,3 дни", казва Даниел Байлис от Университета на Уоруик, който работи по проучването.

Забранената планета руши всички тези правила. С 4/5 от радиуса на Нептун и с 1 200 градуса по Целзий по-висока температура, този странен извънземен свят някак е успял да запази газовата си обвивка. Астрономите все още не знаят защо, но вече имат няколко идеи.

"Досега не са намирани такива планети. А ние си мислехме, че това е така, защото една планета с размерите на Нептун, толкова близка до своята звезда, би се изпарила. А и предишните проучвания действително не откриваха планети в тази зона."

"NGTS-4b" е около три пъти по-голям от Земята и 920 светлинни години от нашата планета.

Топ Фейсбук обсег

Текст: Sonic - Николай Ненков

Видео по темата: